Οι αρμοί του Τσίπρα τρόμαξαν το ΚΙΝΑΛ

Η ρήση του Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για «τους αρμούς της εξουσίας που θα κλείσουμε την επόμενη φορά» μάλλον ήταν αυτό που ανέμεναν στη Χαριλάου Τρικούπη για να πάρουν σχετική ανάσα. Τόσο η ρήση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και άλλων (όπως του Πολάκη) ήταν μάλλον το τελειωτικό χτύπημα στην προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει οι… γέροντες (Γείτονας-Φλαμπουράρης), αλλά και κάποιοι εκ των συνεργατών των δύο αρχηγών για συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε για τους αρμούς της εξουσίας, ενώ ο Παύλος Πολάκης σε κομματική συγκέντρωση έκανε πιο συγκεκριμένο το σχέδιο λέγοντας πως «μάθαμε το μάθημά μας και την επόμενη φορά θα βάλουμε 3.000-4.000 νέους δικαστικούς για να ξέρουμε πού βαδίζουμε». Όπως γίνεται αντιληπτό, τα όσα είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας τρόμαξαν τη Χαριλάου Τρικούπη κι ενίσχυσαν τις αντίθετες με τη συμπόρευση φωνές. «Πού να πάμε να μπλέξουμε με όλους αυτούς τους “τρελούς”», ακούγεται κατά κόρον σε όλους τους ορόφους του οικοδομήματος της Χαριλάου Τρικούπη, ακόμη και από φίλους της συμπόρευσης.

Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι ακούγοντας τα όσα είπε ο Πολάκης τονίζουν πως είχε δίκιο ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε ως νομενκλατούρα τον ΣΥΡΙΖΑ που ενδιαφερόταν κυρίως για να ελέγξει τη Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ. Έτσι, όλη αυτή την εβδομάδα οι περισσότεροι στη Χαριλάου Τρικούπη ακτινογραφώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονταν πως «είναι ένα κράμα από εραστές της σταλινικής νοοτροπίας και γενίτσαρους τσοχατζοπουλικούς που ενδιαφέρονται πρωτίστως να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ) για να εκδικηθούν που δεν τους παρέδωσαν το κόμμα το 1996 και δεν μπόρεσαν έτσι να έχουν ως λάφυρο το κράτος».

Επισήμως το ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα για αντιδημοκρατικές αντιλήψεις, υπενθυμίζοντας τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης όσον αφορά την προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ, αλλά και την υπόθεση με τον «Ρασπούτιν». «Όλα αυτά αποπνέουν ολοκληρωτικές αντιλήψεις, ακροδεξιές πρακτικές που δεν έχουν καμία θέση στη Δημοκρατία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ. Επιπροσθέτως στο ΚΙΝΑΛ επαναφέρουν τη συνέντευξη που παραχώρησε η πρόεδρος του κόμματος στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και στην οποία τόνιζε πως η πορεία του κόμματός της θα είναι αυτόνομη, ενώ σημείωσε με έμφαση τις σημαντικές ιδεολογικές διαφορές που έχει με τον Αλ. Τσίπρα. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος χαρακτήρισε «παραμύθια της Χαλιμάς τα σενάρια συμπόρευσης, είτε με τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ». 

Η επιστολή της Νάντιας Γιαννακοπούλου δημιούργησε νέους πονοκεφάλους στην Φώφη Γεννηματά

Προκλήθηκαν ρωγμές

Όμως η προσπάθεια προσέγγισης των δύο κομμάτων που κορυφώθηκε με τη συνάντηση ΓείτοναΦλαμπουράρη άνοιξε νέες πληγές στο λαβωμένο ήδη σώμα του ΚΙΝΑΛ. Πληγές που έχουν να κάνουν τόσο με τις πολλές και μεγάλες διαφωνίες εντός της Κ.Ο., όσο και στη βάση του κόμματος, που δεν επιθυμεί τη συμπόρευση. Διότι ναι μεν Λοβέρδος, Κωνσταντινόπουλος, Κεφαλίδου κ.ά. αντέδρασαν με τους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ να τους χαρακτηρίζουν ως δεξιά πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ, όμως αυτό που δεν περίμενε η Φώφη Γεννηματά ήταν η επιστολή της Νάντιας Γιαννακοπούλου. Και πλέον οι σχέσεις της βουλευτού του Δυτικού Τομέα της Β΄ Αθήνας και της ηγεσίας θυμίζουν πολικό χειμώνα.

Η Ν. Γιαννακοπούλου φέρεται να θεωρεί ως κατευθυνόμενα από τη Χαριλάου Τρικούπη τα δημοσιεύματα που τη φέρουν να ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, ενώ σε ηγετικά στελέχη αποδίδει και τις διαρροές για σχέσεις και επαφές της με κυβερνητικά στελέχη. Αντιθέτως, η ηγεσία τής αποδίδει την ευθύνη της εσωστρέφειας που εκ νέου δημιουργείται στο κόμμα, πολύ περισσότερο καθώς ήδη έχει υπάρξει ένα άτυπο μορατόριουμ μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όμως, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, η επιστολή της κας Γιαννακοπούλου ανάγκασε την ηγεσία να αναδιπλωθεί και να βάλει στο συρτάρι όποια σχέδια υπήρχαν επί χάρτου για κοινή πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι στον ΣΥΡΙΖΑ για όσα έκανε ως κυβέρνηση, αλλά και δεν πρόκειται να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε ποιος κυβερνά τη χώρα», τόνιζε τις προηγούμενες ημέρες στενός συνεργάτης της Φ. Γεννηματά.

 

Η συνδιάσκεψη και οι πρώην πρωθυπουργοί

Όπως είναι λογικό όλα αυτά θα τεθούν επί τάπητος, καθώς πλησιάζει η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που θα διεξαχθεί 14 και 15 Μαρτίου. Προηγουμένως θα συγκληθούν Πολιτικό Συμβούλιο και Πολιτική Γραμματεία, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν και η επιστολή της Γιαννακοπούλου, αλλά και τα σενάρια συνεργασιών.

Σε ό,τι αφορά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, πέραν της Φ. Γεννηματά θα πάρουν τον λόγο και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Σημίτης και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Σημίτης απάντησε θετικά και όπως ενημέρωσε η ομιλία του θα είναι αφιερωμένη και σε στρατηγικά θέματα για τη σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία.

Τουναντίον ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει ενημερώσει τη Χαριλάου Τρικούπη σε ποιο τομέα θα είναι αφιερωμένη η παρέμβασή του. Απλά εικάζουν ότι θα αναφερθεί στα εθνικά μας θέματα. Οι ομιλίες Σημίτη και Παπανδρέου θα είναι μία από τις ελάχιστες ομιλίες –πέραν αυτής της νυν προέδρου του Κινήματος– που θα πραγματοποιηθούν στην ολομέλεια της Συνδιάσκεψης, καθώς αμέσως το σώμα θα χωριστεί σε 6 θεματικές ενότητες, όπως έχει από την αρχή αποφασιστεί.

Ο Ν. Ανδρουλάκης έχει οριστεί ως ομιλητής στη θεματική ενότητα για το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής, και μάλιστα ο ευρωβουλευτής –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες– αναμένεται να τηρήσει το μορατόριουμ που υπάρχει με τη Φ. Γεννηματά και να περιοριστεί στα της συγκεκριμένης θεματικής ενότητας δίχως να επεκταθεί σε πολιτική αντιπαράθεση ή σε αιχμές κατά της ηγεσίας.

Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν υπάρχει κανένας δίαυλος επικοινωνίας και φυσικά καμία προσέγγιση. Το κακό με το ΚΙΝΑΛ είναι ότι δεν έχει βρεθεί άκρη, ούτε με άλλα πρώην στελέχη όπως λ.χ. η Άννα Διαμαντοπούλου, προκειμένου να κληθούν ως ομιλητές σε πάνελ της Συνδιάσκεψης. Κι όμως τα think tank των δύο πρώην στελεχών (σ.σ. ο «Κύκλος Ιδεών» του Βενιζέλου και το «Δίκτυο» της Διαμαντοπούλου) διοργανώνουν εξαιρετικές εκδηλώσεις και το ΚΙΝΑΛ απουσιάζει.

 

Διαβάστε επίσης