Οι «άσφαιρες» βολές Βαρουφάκη και η «δηλητηριώδης» απάντηση Δραγασάκη

Ο κύριος «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες» κατηγόρησε τους πάντες για τις ενέργειές τους σε ΟΠΑΠ, Ελληνικό, Τράπεζα Πειραιώς και Eldorado, με τον πρώην επί ΣΥΡΙΖΑ αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να του απαντά ότι «η κληρονομιά που άφησε ήταν αρνητική»

Η «συμβίωση» του Γιάνη Βαρουφάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κράτησε πολύ αλλά αυτοί οι 6-7 μήνες των αρχών του 2015 ήταν αρκετοί για να βάλουν μπουρλότο στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους ετέρους και να οδηγήσουν τη χώρα ένα βήμα πριν από την άβυσσο της χρεοκοπίας.

Ένα μπουρλότο σαν κι αυτό που έβαλε τη Δευτέρα στη Βουλή ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, με τη διαφορά ότι τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά εναντίον του Γιάννη Δραγασάκη ήταν άσφαιρα.

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ ο Γ. Βαρουφάκης ξεκίνησε να επιτίθεται έντονα στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με το Ελληνικό και την εν γένει κυβερνητική επενδυτική πολιτική, γρήγορα έστρεψε τα «πυρά» του στους άλλοτε συντρόφους του.

Και τι δεν είπε στη Βουλή ο κύριος «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες»: κατηγόρησε τους πάντες για τις ενέργειές τους σε Ελληνικό, Τράπεζα Πειραιώς και Eldorado, ενώ ειδικά για τον ΟΠΑΠ κατήγγειλε ότι ο στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα εργάζονταν με την τσέχικη μαφία και τον υπονόμευαν.

«Πόσοι από σας στον ΣΥΡΙΖΑ, ξέρετε τι έκανε ο κ. Δραγασάκης αρχικά πίσω από τις πλάτες μου και στη συνέχεια φανερά, λειτουργώντας υπέρ του ΟΠΑΠ;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Βαρουφάκης.

Απάντηση-«δηλητήριο» από Δραγασάκη

Η… μεταχρονολογημένη πρόκληση Βαρουφάκη δεν έμεινε αναπάντητη, καθώς με μία «δηλητηριώδη» επιστολή του που έστειλε σήμερα Τετάρτη (24/3) ο Γ. Δραγασάκης με αποδέκτη τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, αποδόμησε επιγραμματικά τα επιχειρήματα του επικεφαλής του ΜεΡΑ25 εξηγώντας ταυτόχρονα γιατί ο Βαρουφάκης θα κόστιζε στην Ελλάδα πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Στη σχετική επιστολή του ο Γ. Δραγασάκης περιγράφει αναλυτικά τα εξής:

«Προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα | Αθήνα, 24 Μαρτίου 2021

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,

»Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Βαρουφάκης έκανε απαράδεκτες, ψευδείς, και συκοφαντικές αναφορές, τόσο για το γραφείο της Αντιπροεδρίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για εμένα προσωπικά σχετικά με το χειρισμό θεμάτων του ΟΠΑΠ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης.

»Επειδή λόγω των γνωστών περιορισμών δεν ήμουν στην αίθουσα παρακαλώ να καταχωρηθούν στα πρακτικά τα παρακάτω πραγματικά γεγονότα:

»1. Τον Ιούνιο του 2015 η Επιτροπή Παιγνίων, που αποτελεί ανεξάρτητη αρχή, ψήφισε κανονισμό που ρύθμιζε τους όρους λειτουργίας των VLTs (παιγνιομηχανήματα) όπως προβλεπόταν από το νόμο 4002 του 2011 και τη σύμβαση του ΟΠΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο.

»Ο κ. Βαρουφάκης ισχυρίσθηκε χθες από το βήμα της Βουλής ότι ενώ ο ίδιος μαζί τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιγνίων θέσπισαν αυστηρούς περιορισμούς στη λειτουργία των VLTs, η Αντιπροεδρία της τότε κυβέρνησης υπονόμευε την προσπάθειά του αυτή. Όμως καμία υπονόμευση δεν υπήρξε και ούτε μπορούσε να υπάρξει αφού αυτά που ζητούσε ο κ. Βαρουφάκης είχαν αποφασιστεί και οι αποφάσεις της Επιτροπής ήταν ομόφωνες.

»Πώς μπορούσε λοιπόν ο Αντιπρόεδρος –που έτσι κι αλλιώς δεν είχε θεσμική αρμοδιότητα για το θέμα– ή άλλο μέλος της κυβέρνησης να τον υπονόμευε όταν η Επιτροπή Παιγνίων είναι ανεξάρτητη αρχή, αποφασίζει η ίδια και όχι οι υπουργοί και οι αποφάσεις της ήταν ομόφωνες;

»2. Ο κ. Βαρουφάκης σκόπιμα αποκρύβει το πραγματικό πρόβλημα. Και αυτό ήταν ότι με την ως άνω απόφαση της Επιτροπής Παιγνίων ο κανονισμός που ψήφισε με δική του, όπως ο ίδιος χθες ομολόγησε, υπαγόρευση (παραβιάζοντας την ανεξαρτησία της Επιτροπής) έγινε χωρίς διαβούλευση, ήταν νομικά ευάλωτος και το κυριότερο έδινε το δικαίωμα στον ΟΠΑΠ να προσφύγει στη διεθνή διαιτησία και να διεκδικεί από το δημόσιο τεράστια ποσά ως αποζημίωση, όπως και έκανε.

»Πράγματι ο ΟΠΑΠ προσέφυγε κατά του Ελληνικού Δημοσίου διεκδικώντας αποζημίωση της τάξης των 1,3 δις €.

»3. Μετά από αυτήν τη σοβαρή εξέλιξη η Επιτροπή Παιγνίων προχώρησε σε μια προσπάθεια συνολικής ρύθμισης της αγοράς. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ανέθεσε στην Αντιπροεδρία της κυβέρνησης να διερευνήσουμε νομικούς τρόπους προστασίας του δημόσιου συμφέροντος από τις αστοχίες του Υπουργού Οικονομικών καθώς η ευθύνη γι’ αυτό ξέφευγε πλέον από τα όρια της Επιτροπής Παιγνίων. Γιάννης Δραγασάκης Βουλευτής ΣΥ. ΡΙΖ.Α. Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών

»4. Το θέμα τελικώς έκλεισε όταν τον Οκτώβριο του 2016 ετέθη σε ισχύ ο νέος κανονισμός ο οποίος παραμένει ο αυστηρότερος μεταξύ αντίστοιχων κανονισμών στην Ευρώπη και ο ΟΠΑΠ έκρινε ότι δεν το συνέφερε πλέον να επιμείνει στις δικαστικές διεκδικήσεις του.

»5. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι κ. Βαρουφάκης με τη ταχτική του δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπιζόταν θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στο δημόσιο και τους φορολογούμενους.

»Σήμερα ο κ. Βαρουφάκης βγάζει πύρινους λόγους κατά του τζόγου και της διαπλοκής. Όμως, στο σύντομο διάστημα της υπουργίας του, ο κ. Βαρουφάκης, με τις επιλογές του έδειχνε να μην έχει συνολική και σφαιρική εικόνα του προβλήματος, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτος σε επιχειρήματα κάποιων από τους πόλους του ανταγωνισμού. Διότι, εκτός από τον ΟΠΑΠ στο χώρο αυτό ισχυρή είναι η παρουσία και ο ρόλος των καζίνο, των στοιχηματικών εταιριών του διαδικτύου καθώς και ο παράνομος τζόγος. Και εκτός από τους υφιστάμενους υπάρχουν και νέοι παίκτες που καραδοκούν.

»Ωστόσο δεν μπορώ να γνωρίζω τα κίνητρα του κ. Βαρουφάκη για τις εναντίον μου επιθέσεις. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι η κυβέρνηση μας κινήθηκε με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και γι’ αυτό κατά περιόδους, τόσο η κυβέρνηση όσο και εγώ προσωπικά, δεχτήκαμε τα πυρά από όλους τους πόλους του ανταγωνισμού.

»Η αλήθεια είναι επίσης ότι, ανεξάρτητα από προθέσεις, η κληρονομιά που άφησε ο κ. Βαρουφάκης –και στο πεδίο αυτό– ήταν αρνητική. Διότι, αυτός είναι που με πρόχειρες αποφάσεις και άστοχες παρεμβάσεις έδωσε το δικαίωμα να απαιτούνται τεράστιες αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο.

»Προς τι λοιπόν οι επιθέσεις και αυτός ο νέος αντιΣύριζα παροξυσμός λίγες μέρες μετά την ανοιχτή πρόσκλησή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία;

»Μήπως έχει να κάνει με τα σημάδια αποσύνθεσης που παρατηρούνται στον κομματικό οργανισμό του οποίου ηγείται και ελπίζει πως με τις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ θε επιτύχει κάποια συσπείρωση;

Γιάννης Δραγασάκης Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα