Οι χρεώσεις των παρόχων ρεύματος για το πράσινο τιμολόγιο

Πότε μπορείτε να αλλάξετε πάροχο και χρώμα τιμολογίου

Στον αέρα έδωσαν χθες όλοι οι πάροχοι τις χρεώσεις τους για το ειδικό τιμολόγιο ή «πράσινο» τιμολόγιο ρεύματος.

Τη συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίου υποχρεούνται από χθες και για ένα χρόνο να τη διαθέτουν όλες οι εταιρείες ενέργειας προς τους πελάτες τους. Το συγκεκριμένο «τιμολόγιο» που θέσπισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέχει, μεγαλύτερη ασφάλεια στις μεταβολές των χρεώσεων κατανάλωσης ρεύματος έναντι των κυμαινόμενων ή «κίτρινων» τιμολογίων ρεύματος.

Χθες οι πάροχοι ήταν υποχρεωμένοι να ανακοινώσουν τις τελικές τιμές προμήθειας ρεύματος για τον μήνα Ιανουάριο. Οι τελικές τιμές κάθε μήνα θα ανακοινώνονται την πρώτη ημερολογιακή ημέρα ώστε οι καταναλωτές ρεύματος να γνωρίζουν τι θα πληρώσουν, για την ακρίβεια ποια θα είναι η χρέωση για την κατανάλωση ρεύματος του μήνα.

Οι χρεώσεις ανά πάροχο

Για τον Ιανουάριο του 2024 το εύρος των χρεώσεων για το πράσινο τιμολόγιο κυμαίνεται από τα 0,13635 ευρώ/kWh και φτάνει μέχρι τα 0,216 ευρώ/kWh.

Να σημειωθεί, σύμφωνα με όσα έχουν αναρτήσει οι πάροχοι στις ιστοσελίδες τους σχεδόν όλοι έχουν ενσωματώσει εκπτώσεις επί της βασικής τιμής προμήθειας.

Κάποιοι πάροχοι, αυτήν την έκπτωση την έχουν χαρακτηρίσει «έκπτωση συνέπειας» και άλλοι «έκπτωση». Όσοι έχουν δώσει «έκπτωση» συνέπειας, σημαίνει πως το πράσινο τιμολόγιο κατεβαίνει στην αντίστοιχη χαμηλότερη χρέωση μόνο εφόσον ο πελάτης πληρώσει εγκαίρως και πριν την ημερομηνία λήξης τον λογαριασμό του.

Πως διαμορφώνουν οι πάροχοι τις χρεώσεις στο πράσινο τιμολόγιο για τον Ιανουάριο

Ο ανταγωνισμός

Όπως προκύπτει από τον πίνακα και τις χρεώσεις στο πράσινο τιμολόγιο τη χαμηλότερη χρέωση έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ με το Γ1/Γ1Ν να ανέρχεται στα 0,13635 ευρώ/kWh για τις μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh.

Οι υπόλοιποι πάροχοι δεν έπεσαν κάτω από τα 0,14 ευρώ/kWh και όλα δείχνουν πως θα εντείνουν τον ανταγωνισμό τόσο μεταξύ τους όσο και σε σχέση με τον δεσπόζοντα παίκτη στο λεγόμενο «κίτρινο» τιμολόγιο ρεύματος.

Σε αυτήν την κατηγορία υπενθυμίζεται πως υπάρχουν προϊόντα με ανακοίνωση της χρέωσης επίσης την πρώτη κάθε μήνα αλλά και προϊόντα με ανακοίνωση της χρέωσης μετά την κατανάλωση, στο τέλος δηλαδή κάθε μήνα. Τα προϊόντα αυτά ακολουθούν δε, πιο πιστά τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και έχουν μηχανισμούς αναπροσαρμογής πιο ευαίσθητους… στις μεταβολές της χονδρεμπορικής αγοράς.

Πώς διαμορφώνεται η χρέωση στο πράσινο τιμολόγιο

Το ειδικό ή πράσινο τιμολόγιο διαμορφώνεται από το ύψος της βασικής τιμής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (αρχική τιμή ρεύματος όπως διαμορφώνεται με βάση τα κόστη του παρόχου και τα περιθώρια κέρδους), την πάγια χρέωση (το γνωστό πάγιο που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), τις τιμές των συντελεστών του μηχανισμού διακύμανσης (μαθηματικός τύπος που ενεργοποιείται όταν ο πάροχος δεν έχει προβλέψει με ακρίβεια την τιμή ρεύματος) και το ύψος των παρεχόμενων εκπτώσεων.

Μία έκπτωση, ένας μαθηματικός τύπος

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων πέραν των προαναφερόμενων παραμέτρων που οι πάροχοι υποχρεούνται να ανακοινώνουν και να εφαρμόζουν στο ειδικό ή «πράσινο» τιμολόγιο δεν επιτρέπεται να προσθέτουν καμία άλλη. Είτε είναι στοιχείο του μηχανισμού αναπροσαρμογής είτε είναι άλλης μορφής έκπτωση.

Δικαίωμα εναντίωσης επί της μετάπτωσης στο Ειδικό Τιμολόγιο.

Από την 1η Ιανουαρίου όσοι δεν έχουν επιλέξει κάποιο από τα χρωματιστά τιμολόγια υποχρεωτικά όλοι μεταπίπτουν στο «πράσινο» ή ειδικό τιμολόγιο. Σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ δικαίωμα εναντίωσης έχουν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2024. Το δικαίωμα εναντίωσης δεν έχει αναδρομική ισχύ ξεκαθαρίζει η Ρυθμιστική Αρχή. Άρα οι καταναλωτές ότι χρεώνονταν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου θα το πληρώσουν κανονικά και αν αλλάξουν κατηγορία τιμολογίου δεν θα γίνει συμψηφισμός.

Κάθε πότε και τι αλλάζει στο πράσινο τιμολόγιο.

Η ΡΑΑΕΥ διευκρινίζει επίσης κάθε πότε θα πρέπει να αλλάζουν οι τιμές και οι άλλες παράμετροι του πράσινου ή ειδικού τιμολογίου ρεύματος.

Το πάγιο μπορεί να αλλάζει κάθε μήνα και να ισχύει στον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης μετά την τροποποίηση, θα πρέπει να ανακοινώνεται δε, την 1η του μήνα.

Η βασική τιμή προμήθειας ρεύματος μπορεί να αλλάζει κάθε εξάμηνο αλλά να ανακοινώνεται δύο μήνες πριν την τροποποίηση.

Η έκπτωση στη βασική τιμή προμήθειας μπορεί να αλλάζει κάθε μήνα και να ανακοινώνεται την 1η κάθε μήνα.

Οι συντελεστές του μηχανισμού αναπροσαρμογής θα μπορούν να αλλάζουν κάθε τρίμηνο και να ανακοινώνονται ένα μήνα πριν την τροποποίηση. Να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές θα βλέπουν στους λογαριασμούς ρεύματος τον μαθηματικό τύπο για τον μηχανισμό αναπροσαρμογής. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το «a» είναι ο συντελεστής προσαύξησης, το «Lu» είναι το ανώτατο όριο μη ενεργοποίησης του μηχανισμού αναπροσαρμογής και το «Li» τι κατώτατο όριο μη ενεργοποίησης του μηχανισμού αναπροσαρμογής.

Αλλαγή παρόχου και τιμολογίου

Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν πως διατηρούν το δικαίωμα να αλλάζουν πάροχο κάθε μήνα. Το ίδιο ισχύει και για το χρωματιστό τιμολόγιο ρεύματος.

Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει στην αλλαγή είναι κάποιος να φύγει από το σταθερό ή το λεγόμενο «μπλε» τιμολόγιο. Όποιος επιλέξει το συγκεκριμένο προϊόν δεν μπορεί να αλλάξει κατηγορία τιμολογίου παρά μόνο μετά τη λήξη της σύμβασης του.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα