«Οι δανειστές να μην προβάλλουν διαρκώς επιπλέον απαιτήσεις»

Την άποψη ότι είναι φυσιολογικό να ζητούν οι δανειστές από την Ελλάδα να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, αλλά μόνον αυτές και όχι διαρκώς επιπλέον απαιτήσεις, εκφράζει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, με συνέντευξή του στην «Real News».

«Από τότε που ανέλαβα στο Eurogroup», αφηγείται, πριν από πέντε χρόνια, έχω την πεποίθηση πως η Ελλάδα έχει περισσότερο από ποτέ θέση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Έλληνες, ο ελληνικός λαός, και δεν μιλάω μόνο για την ελληνική κυβέρνηση, έχουν συναινέσει σε δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η χώρα ανακάμπτει αργά, αλλά πηγαίνει καλύτερα, επιτέλους», εκτιμά ο Γάλλος αξιωματούχος και προσθέτει: «Θα πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειές της και δεν πρέπει να παραδοθούμε στην πρόκληση ορισμένων που ζητούν ολοένα και περισσότερα μέτρα ή επιπλέον σφίξιμο του ζωναριού».

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, θα πρέπει άλλωστε, «να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις που δόθηκαν σε αντάλλαγμα των προσπαθειών αυτών… (εξάλλου) οποιοδήποτε νέο ψυχόδραμα θα είναι αντιπαραγωγικό». Για αυτό και «θα πρέπει να κλείσουμε γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση, μέσα στους επόμενους μήνες, και να εξετάσουμε τις προϋποθέσεις ελάφρυνσης του χρέους». Πόσο μάλλον που, όπως αναφέρει, από τα 80 ζητήματα της αξιολόγησης έχουν απομείνει δύο ως τρία, αλλά «είναι μικρά ζητήματα και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Πιέρ Μοσκοβισί τονίζει: «Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως έπειτα από τόσα χρόνια που αναμέναμε τις μεταρρυθμίσεις και μετά από τόσες συγκρούσεις, από τον Ιούλιο του 2015 έχουμε το 3ο πρόγραμμα που λειτουργεί και με μεταρρυθμίσεις που αδιαμφισβήτητα έγιναν, και βλέπουμε ότι αποδίδουν καρπούς… Αυτό πρέπει οι Ευρωπαίοι να το αναγνωρίσουν. Δεν καταλαβαίνω σήμερα πώς είναι δυνατόν να έχουμε μια επιφυλακτική στάση».

Τέλος, εκφράζει την πίστη του ότι δεν τίθεται θέμα πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μας, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη μεγαλύτερης αλληλεγγύης προς την Ελλάδα λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα