Οι έξι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Σχέδιο για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου που προκαλείται σε πολίτες και τράπεζες από τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια επεξεργάζονται οι αρμόδιοι φορείς με στόχο να υπάρξει το καλύτερο πλαίσιο προστασίας στην περίπτωση άρσης πλειστηριασμών, αλλά και να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα από τα δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», στη συνάντηση που είχε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των 4 συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων, συζητήθηκε η δημιουργία ανεξάρτητων μονάδων στις τράπεζες με εξειδικευμένο προσωπικό για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, με μοναδικό σκοπό την προστασία των κατοικιών και την εξυγίανση των επιχειρήσεων μέσω ευνοϊκών ρυθμίσεων και άλλων ενεργειών.

Στόχος των μονάδων διαχείρισης προβληματικών δανείων θα είναι και η έγκαιρη διάγνωση των δανείων που οδηγούνται σε καθυστέρηση και η έγκαιρη αντιμετώπιση τους, μέσω εξατομικευμένων ρυθμίσεων, προτού αυτά χαρακτηριστούν «κόκκινα».
Τους ίδιους στόχους θα έχει αυτή η ομάδα και για τα επιχειρηματικά δάνεια, τα κριτήρια των οποίων είναι διαφορετικά και πιο πολύπλοκα.

Το νέο πολυσύνθετο σχέδιο που προτείνεται προβλέπει ειδικά κριτήρια τα οποία θα σχετίζονται κυρίως με το εισόδημα αλλά και την περιουσία και όχι με την αξία του ακινήτου.

Όπως αναφέρει το «Εθνος» είτε απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί είτε όχι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τα δικά τους κριτήρια με γνώμονα την πραγματική οικονομική κατάσταση κάθε οικογένειας και κάθε δανειολήπτη και με προτεραιότητα στους ανέργους και τους μη έχοντες.

«Οι δανειολήπτες που έχουν πραγματικό πρόβλημα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα», λένε στην εφημερίδα οι τραπεζίτες.

Σύμφωνα με όσα διαρρέονται, βασικός στόχος είναι η ομαλοποίηση της αγοράς, να δοθεί ανάσα στα νοικοκυριά και να ενισχυθεί η οικονομία της χώρας.

Μία από τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις είναι το πάγωμα των δόσεων για τους ανέργους και για χρονικό διάστημα έως και έξι μηνών, ενώ με το πέρας του χρονικού ορίου, θα επανεξετάζεται η οικονομική δυνατότητα του δανειολήπτη.

Από την άλλη πλευρά, εάν ο άνεργος έχει ακίνητη περιουσία και η τράπεζα διαπιστώσει ότι ο εν λόγω άνεργος πληρώνει χαράτσια και άλλες υποχρεώσεις, θα εκτιμάται ότι έχει αδήλωτο εισόδημα και η περίπτωσή του θα αντιμετωπίζεται αναλόγως.

Οι βασικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι οι εξής:

  1. Πάγωμα καταβολής δόσεων για τις αδύναμες οικονομικές ομάδες
  2. Πληρωμή μηνιαίας δόσης η οποία θα αντιστοιχεί στο ποσό που θα πλήρωνε ο οφειλέτης αν νοίκιαζε σήμερα το συγκεκριμένο σπίτι.
  3. Επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων, κυρίως των στεγαστικών με εμπράγματη ασφάλεια.
  4. Μείωση της δόσης για δύο ή ακόμα και τρία χρόνια, με το δανειολήπτη να πληρώνει μόνο τον τόκο που αντιστοιχεί στη δόση του δανείου.
  5. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών από δάνεια με ευνοϊκούς όρους.
  6. Συγκέντρωση οφειλών από καταναλωτικά και κάρτες σε ένα δάνειο αλλά με προσημείωση ακινήτου το οποίο προσφέρει σχεδόν το μισό επιτόκιο από ότι το καταναλωτικό, ενώ μπορεί να συνδυαστεί και με επιμήκυνση δανείου.

Ως επί το πλείστον, εξετάζεται και μια επιπλέον ρύθμιση που θα είναι η επιμήκυνση του δανείου για 99 χρόνια εφόσον επιτρέψει κάτι τέτοιο η Κεντρική Τράπεζα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα