Οι Ευρωπαίοι δικαιώνουν τον Σαμαρά

Η συμβουλευτικού χαρακτήρα παραίνεση του Τζέφρι Ράις, εκπροσώπου του ΔΝΤ, προς την κυβέρνηση και την Κομισιόν, να μην ανασταλεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, όπως και η μείωση του αφορολόγητου, αποτελεί μία πρώτης τάξεως απόδειξη ότι η κανονικότητα στην Ελλάδα αργεί.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όσο κι αν η κυβέρνηση επαίρεται ότι η χώρα εξήλθε των μνημονίων και έχει απελευθερωθεί από τις απαιτήσεις των δανειστών, εν τούτοις οι «συμβουλές» τού… λαομίσητου ΔΝΤ είναι δυστυχώς πιο σημαντικές από οποιαδήποτε «ιαχή» αισιοδοξίας του Μαξίμου.

Δυστυχώς για την Ελλάδα που είναι αποκλεισμένη από τις αγορές, το ΔΝΤ είναι ίσως το μοναδικό διαβατήριο για να εισέλθουμε στην κανονικότητα και να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας από τις αγορές. Και όσα λέει το ΔΝΤ επηρεάζει απείρως περισσότερο τις αγορές από ό,τι τα νταούλια που υποσχόταν ο κ. Τσίπρας το 2015, λίγες ημέρες πριν κερδίσει τις εκλογές του Ιανουαρίου.

 Αναγνώριση από τον Ρέγκλινγκ

Σε αυτό το σημείο δεν γίνεται να μη θυμηθεί κάποιος τις κατά καιρούς ρήσεις του Κλάους Ρέγκλνινγκ, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Ο Γερμανός αξιωματούχος πολλάκις στο παρελθόν είχε ανατρέψει τα όσα έλεγε η κυβερνητική προπαγάνδα, έχει αναλύσει τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης Τσίπρα, έχοντας πει ότι η Ελλάδα αδίκως οδηγήθηκε σε ένα 3ο μνημόνιο και οι πολίτες επιβαρύνθηκαν με περίπου 100 δισ. ευρώ επιπλέον.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ας μη λησμονούμε ότι μιλώντας για το μνημόνιο Τσίπρα έχει εξηγήσει ότι αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους: «1ον: Η θέση των οικονομικών προβλημάτων ήταν πολύ πιο δυσμενής σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. 2ον: Συνειδητοποιήσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ αδύναμη, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα. 3ον: Μετά και τις εκλογές στις αρχές του 2015 υπήρξε διακοπή του προγράμματος και οπισθοχωρήσεις στις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είχε τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, κάτι που οδήγησε την Ελλάδα πίσω στην ύφεση».

Επί της ουσίας, ο Γερμανός αξιωματούχος αναγνώρισε στην κυβέρνηση Σαμαρά μία τεράστια προσπάθεια, κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, σε αντίθεση με τα όσα έχουν συμβεί στη χώρα από τον Ιανουάριο του 2015. Διότι όλοι θυμόμαστε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας είχαν υψώσει το λάβαρο της επανάστασης καταγγέλλοντας ως… προδοτικό το mail Χαρδούβελη, την ίδια ώρα που όσα υπέγραψε ο κ. Τσίπρας στις 12 Ιουλίου του 2015 κατά τη 17ωρη δήθεν διαπραγμάτευση έκαναν το έγγραφο του πρώην υπουργού Οικονομικών να μοιάζει με προσκλητήριο σε παιδικό πάρτι.

Βενιζέλος προφήτης

Τα παραπάνω είχε προβλέψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, από τις 3/2/2015 στην τηλεοπτική συνέντευξή του που είχε παραχωρήσει στον Νίκο Χατζηνικολάου στο Star και η οποία λοιδορήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ο κ. Βενιζέλος είχε πει επί λέξη: «Αυτά που θα αναγκαστεί να υπογράψει ο κ. Τσίπρας θα μετατρέψουν το mail Χαρδούβελη σε παιδική χαρά». Μία φράση που επανέλαβε τον Ιούνιο του 2015, πάλι σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ν. Χατζηνικολάου, όταν μάλιστα προέβλεψε με ασφάλεια το 3ο μνημόνιο. Ο Ευ. Βενιζέλος είχε εξηγήσει με σαφήνεια: «Το μνημόνιο κατ’ αρχάς έληγε και έχει λήξει ουσιαστικά, διότι τώρα είμαστε σε μια τεχνική παράταση προκειμένου να διευκολυνθούμε να ολοκληρωθεί η καθυστερημένη αξιολόγηση, να πάρουμε καθυστερημένες δόσεις και να πάμε στη νέα φάση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής».

Και το πλέον σημαντικό για να φανεί η διαφορά μεταξύ των κυβερνήσεων Σαμαρά και Τσίπρα, αρκεί κάποιος να ανατρέξει στην απάντηση του κ. Βενιζέλου στην ερώτηση για ποιο λόγο καθυστερούσε η 5η αξιολόγηση. Είχε πει ο κ. Βενιζέλος:

«Μας ζητήθηκαν μέτρα που δεν εξυπηρετούσαν καμία σκοπιμότητα. Μπορούμε να πάρουμε μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων; Σε καμία περίπτωση. Αυτά συνέβησαν αναγκαστικά το 2011, το 2012. Δεν μπορούν να συμβούν το 2014 ή το 2015. (Ο Τσακαλώτος τα υπέγραψε και ο Τσίπρας τα ψήφισε στη Βουλή τον Μάιο του 2017).

»Μπορούμε εμείς να αποδεχτούμε πρόχειρες επεμβάσεις στο ασφαλιστικό χωρίς να δούμε να εφαρμόζεται η μεταρρύθμιση και χωρίς μελέτες ολοκληρωμένες, αναλογιστικές; (Ο Τσίπρας τα αποδέχθηκε όλα με τον νόμο Κατρούγκαλου, ακυρώνοντας πριν εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση Λοβέρδου-Κουτρουμάνη).

»Μπορούμε να δεχτούμε άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς; Όχι. (Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τις αποδέχθηκε και μάλιστα υπέγραψε με εντολή των θεσμών τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ από την 1η Ιανουαρίου σταματά να είναι εν ισχύι ο νόμος Κατσέλη)».

Εισαγγελικές απρέπειες κατά της οικογένειας Σαμαρά

Βαρέως φαίνεται πως πήρε η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη τη μήνυση που τον Φεβρουάριο της υπέβαλε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με αφορμή την υπόθεση Novartis. Θυμίζεται ότι η μήνυση αφορά σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμιση και ηθική αυτουργία σε αυτή, ενώ κατηγορεί τον πρωθυπουργό, τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης και τους εισαγγελικούς λειτουργούς ότι έχουν διαπράξει το αδίκημα της συμμορίας.

Ποιο σημείο ακριβώς ενόχλησε περισσότερο την εισαγγελέα δεν είναι γνωστό. Επιβεβαιωμένο όμως είναι το γεγονός ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς αποφάσισε να κάνει τη ζωή μελών της οικογένειας Σαμαρά δύσκολη. Ειδικότερα, στο στόχαστρο βρέθηκε ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Αλέξανδρος και η σύζυγος του Αντώνη Σαμαρά, Γεωργία.

Και από τους δύο στα πλαίσια των ερευνών ζητήθηκε να ανοίξουν τις θυρίδες που διαθέτουν. Ο μεν πρώτος δήλωσε αδυναμία καθ’ ότι αποδεδειγμένα βρισκόταν καθηλωμένος στο κρεβάτι λόγω περιπέτειας με την υγεία του και ζήτησε παράταση ελάχιστων ημερών. Η δε δεύτερη όταν δέχθηκε την κλήση συνόδευε τον σύζυγό της (τον Ιούνιο του 2018) σε αποστολή στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ενημέρωσε για την απουσία της και δήλωσε πρόθυμη να το πράξει με την επιστροφή της.

Οι εισαγγελικές αρχές όμως είχαν άλλη άποψη και άνοιξαν με… τσαμπουκά τις θυρίδες και των δύο σπάζοντας τις κλειδαριές, χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα μιας και ο αναμενόμενος θησαυρός ήταν άνθρακες.

Α.Α.

 

Διαβάστε επίσης