Οι Γερμανοί βάζουν γκολ σε … Τσιόδρα και Χαρδαλιά!

Πριν από λίγο καιρό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ρωτήθηκε αν θα έχει κόσμο ο τελικός του Κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ που είναι προγραμματισμένος στις 30 Αυγούστου.

«Κατ’ εμέ είναι μακριά ακόμα ο χρόνος που θα ξεκινήσει ο αθλητισμός με γεμάτα γήπεδα», είχε δηλώσει στα τέλη Ιουλίου ο Ν. Χαρδαλιάς, κατά σύμπτωση την ημέρα που η αρμόδια επιτροπή της Super League παρουσίαζε στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και στον γενικό γραμματέα Αθλητισμού το επικαιροποιημένο σχέδιο επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα που προβλέπει μικρή προσέλευση θεατών…

Στην παρούσα φάση που λαμβάνονται νέα μέτρα από την κυβέρνηση για τον περιορισμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας, θεωρείται αδιανόητο να επιτραπεί η είσοδος έστω και… ενός φιλάθλου σε ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Αυτό σημαίνει ότι τα πρώτα παιχνίδια του επόμενου πρωταθλήματος (στις 12 Σεπτεμβρίου) θα γίνουν χωρίς φιλάθλους, σε αντίθεση με τη Γερμανία, που στην πρεμιέρα της Μπουντσελίγκα (18 Σεπτεμβρίου) τα γήπεδα θα έχουν και… θεατές μετά την απόφαση των 18 ομάδων της κατηγορίας προς τις Υγειονομικές Αρχές της χώρας. Το πλαίσιο της πρότασης περιλαμβάνει…

  • Μέχρι το τέλος της σεζόν δεν θα δοθούν εισιτήρια στους φιλοξενούμενους.
  • Τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου δεν θα επιτρέπεται να υπάρχει κόσμος στις θέσεις ορθίων.
  • Τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου δεν επιτρέπεται η πώληση αλκοόλ στα γήπεδα.
  • Ο κάθε σύλλογος είναι υποχρεωμένος στην καταγραφή των στοιχείων των οπαδών που θα προσέλθουν στο γήπεδο για πιθανό κρούσμα κορωνοϊού.

Κατά συνέπεια, οι ομάδες της Μπουντεσλίγκα  έδωσαν και το «πράσινο φως» για το να υπάρχουν μόνο οπαδοί των γηπεδούχων σε κάθε ματς και, μάλιστα, υπάρχει και μάξιμουμ αριθμός, ο οποίος είναι οι 10.000.

Το θέμα του αριθμού των οπαδών εξαρτάται αποκλειστικά από το τι θα επιτρέψει η κυβέρνηση και ανάλογα με την εξέλιξη των κυμάτων του κορωνοϊού, ωστόσο η πρόθεση των ομάδων στη Γερμανία δείχνει τη θέλησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως  η γερμανική κυβέρνηση έχει δώσει όριο τους 10.000 σε γήπεδα, συναυλίες, εκδηλώσεις, τουλάχιστον έως και τις 31 Οκτωβρίου.

Στη σύσκεψη των γερμανικών ομάδων που έγινε μεσοβδόμαδα, έπεσαν διάφορες προτάσεις στο τραπέζι.

Η Λειψία προτείνει την παρουσία 20.000 οπαδών της στο γήπεδο, ενώ άνθρωπος της Άιντραχτ Φρανκφούρτης υποστήριξε: «Σκεφτόμαστε για ένα μέγεθος 20.000 θεατών το οποίο μπορεί να μεταβάλλεται σε 15.000 με 24.000 ανάλογα τις απαιτήσεις».

Από την άλλη υπήρχαν  ομάδες, όπως η Σάλκε, που δεν επιθυμούσαν την παρουσία φιλάθλων καθώς θεωρούν ότι δεν είναι δυνατόν ακόμα να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας.

Τελικά, βρέθηκε η μέση λύση με τους 10.000 θεατές.

Στην Πρέμιερ Λιγκ της Αγγλίας η κατάσταση είναι ακόμα πιο ρευστή.

Ο Μπόρις Τζόνσον, έχοντας αντιληφθεί πως τα κρούσματα αυξάνονται ξανά στη Μεγάλη Βρετανία, ανακοίνωσε πως τα σχέδια και οι δοκιμές που γίνονταν για την επιστροφή του κόσμου στις εξέδρες των αγγλικών γηπέδων σταματούν τουλάχιστον για 15 μέρες!

Η αγγλική κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι από τον Οκτώβριο θα γίνει προσπάθεια να διεξαχθούν αθλητικές αναμετρήσεις με θεατές  στις εξέδρες, όμως ίσως αυτό να καθυστερήσει…

Οι αθλητικοί χώροι στην Αγγλία είναι απίθανο να πάρουν το «πράσινο φως» για να γεμίσουν φέτος, και ολόκληρη η σεζόν της Premier League 2020-21 θα μπορούσε να διεξαχθεί με παρουσία περιορισμένου αριθμού  φιλάθλων, όπως αφήνουν  να εννοηθεί κάποιοι παράγοντες της κυβέρνησης.

Ωστόσο, το ποδόσφαιρο δεν ήταν το μοναδικό άθλημα που αντιμετώπισε τέτοιο πρόβλημα και οι άνθρωποί του έψαξαν μια φόρμουλα επιστροφής των θεατών στους αγωνιστικούς χώρους.

Το κρίκετ ήταν το πρώτο άθλημα που είχε ξανά θεατές, με 1.000 οπαδούς να παρακολουθούν ένα φιλικό μεταξύ Σάρεϊ και Μίντλεσεξ στο «Oval» πριν από λίγο καιρό!

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σνούκερ και το φεστιβάλ ιπποδρομιών στο Crucible είναι επίσης πιλοτικά γεγονότα για την προσέλευση θεατών.

«Θα ήμουν πολύ έκπληκτος αν μπορούσαμε να έχουμε γεμάτα γήπεδα φέτος», δήλωσε στο BBC ο Τζέιμς Κάλντερ, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας εργασίας με κυβερνητικούς και υγειονομικούς υπαλλήλους, οι οποίοι καθόρισαν πρωτόκολλα για την επανέναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων.

«Ρεαλιστικά πιστεύω ότι πιθανότατα θα χρειαστεί ένα εμβόλιο και επίσης ένα υψηλό ποσοστό απορρόφησης αυτού του εμβολίου προτού μπορέσουμε να δούμε πραγματικά μεγάλο αριθμό φιλάθλων», κατέληξε.

Ο Κάλντερ είπε ότι είναι πιθανό η νέα σεζόν ποδοσφαίρου να γίνει με παρουσία λιγοστών φιλάθλων. «Πιστεύω ρεαλιστικά ότι θα είμαστε υπό έλεγχο για τον επόμενο χρόνο», πρόσθεσε.

Στην Αγγλία έγιναν  δοκιμές για να προσδιοριστεί εάν οι πανηγυρισμοί και τα τραγούδια στα γήπεδα ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού!

«Τώρα, αν δεν υπάρχει μαζική εξάπλωση σταγονιδίων, μπορούμε να διατηρήσουμε την κοινωνική απόσταση. Αλλά αν είναι πρόβλημα, τότε πρέπει να ξανασκεφτούμε την κοινωνική απόσταση μέσα στα στάδια, και αυτό γίνεται πολύ δύσκολο», κατέληξε ο Κάλντερ.

 

Ο περιορισμός στη Γαλλία

Στη Γαλλία το πρωτάθλημα διακόπηκε από τον Μάρτιο και δεν ξανάρχισε ποτέ. Ώσπου πρόσφατα αποφασίστηκε να γίνει ο τελικός (μεταξύ Παρί Σεν Ζερμέν και Σεντ Ετιέν) παρουσία 5.000 θεατών.

Η γαλλική κυβέρνηση είδε ότι το γεγονός θα έχει θετικό αντίκτυπο και για αυτόν τον λόγο  έθεσε όριο 5.000 θεατών για κάθε παιχνίδι μέχρι νεωτέρας.

Το συγκεκριμένο μέτρο έγινε πραγματικότητα για πρώτη φορά στον τελικό του Κυπέλλου και θα συνεχίσει να υφίσταται  μέχρι και τις 30 Αυγούστου.

Όπως είναι φυσικό, αναμένεται να υπάρξουν και εξαιρέσεις, ενώ σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού οι Γάλλοι θα ξανακλείσουν τις  πόρτες των γηπέδων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα