Οι ημέρες της φωτιάς: Μαχητές και τυμβωρύχοι!

Την ώρα που η χώρα συνεχίζει να αμύνεται στον πύρινο «εχθρό» και ο Μηταράκης καρατομήθηκε επειδή έκανε διακοπές, πολιτικές παρατάξεις αλλά και υβριστές του πληκτρολογίου κάνουν μικροπολιτική πάνω στα αποκαΐδια

Από τις 17 Ιουλίου που ξεκίνησε η φετινή μάχη της χώρας με τις φλόγες η εβδομάδα που τελειώνει αύριο Κυριακή μοιάζει να ήταν η πιο δύσκολη του καλοκαιριού. Δυστυχώς, όμως, κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στο Ευαγγέλιο και να… ορκιστεί ότι θα είναι και η τελευταία.

Μεσημέρι Τρίτης, λίγο πριν η ώρα δείξει 3, όσοι έτυχε να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών από τηλεοράσεων είδαν σε ζωντανή μετάδοση το μοιραίο όπως αποδείχτηκε Canadair CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης να βουτά σε μία χαράδρα του χωριού Πλατανιστός Καρύστου για να σβήσει μια πύρινη εστία αλλά να μην «ξανασηκώνεται» παίρνοντας στον θάνατο τον 34χρονο κυβερνήτη σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον 27χρονο συγκυβερνήτη ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη.

Λίγα 24ωρα μετά, το απόγευμα της Πέμπτης, και πάλι σε ζωντανή τηλεοπτική μια άλλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει την Τετάρτη στο Σέσκλο της Μαγνησίας έλαβε τεράστιες διαστάσεις, «πήδηξε» στη Νέα Αγχίαλο και απείλησε μα μετατρέψει την περιοχή σε δαντική κόλαση καθώς οι φλόγες έβαλαν… μπουρλότο σε αποθήκες πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Καραμπά, προκαλώντας ωστικά κύματα που ακούστηκαν μέχρι τον Βόλο και «γκρέμισαν» τζαμαρίες σε κατοικίες και καταστήματα της περιοχής. Ήταν δε τέτοιος ο φόβος για τα χειρότερα που δόθηκε εντολή για επιλεκτική μετεγκατάσταση μαχητικών F-16 από τη Ν. Αγχίαλο σε άλλη αεροπορική βάση.

Προβληματισμός σε… live σύνδεση

Την ώρα που οι φλόγες απειλούσαν την Μαγνησία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδιας βρίσκονταν στο Κιλκίς παριστάμενοι στην κηδεία του ανθυποσμηναγό Π. Στεφανίδη. Οι απαθανατισμένες από την τηλεοπτική κάμερα εκφράσεις των προσώπων του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας όταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, τους ενημερώνει «στα όρθια» για τα συμβάντα στη Ν. Αγχίαλο είναι δηλωτικές του αισθήματος έντονου προβληματισμού που κυριαρχεί ευρύτερα στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την καταστροφική επέλαση του πύρινου «εισβολέα».

Ο προβληματισμός έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι ενώ οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας κατέγραφαν με την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου αριθμητικούς και ποιοτικούς δείκτες (βλ. σύνολο μέσων κατάσβεσης αλλά και περαιωμένες δράσεις πρόληψης) υψηλής ετοιμότητας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των πυρκαγιών, στο πεδίο η εικόνα εμφανίζεται εντελώς διαφορετική.

Για παράδειγμα, από τις 17 Ιουλίου που άρχισαν να ξεσπούν αλυσιδωτά οι φωτιές στη δυτική Αττική (Κουβαράς, Λαγονήσι, Δερβενοχώρια, Μαγούλα), στην Πελοπόννησο (Λουτράκι, Κόρινθος, Αίγιο, Επίδαυρος), στη Ρόδο κ.ά. έχουν καεί περισσότερα από 400.000 στρέμματα γης, όταν από την 1η Μαΐου μέχρι τις 7 Ιουλίου είχαν καεί μόλις 6.020 στρέμματα σε σύνολο 922 πυρκαγιών.

«Τσεκάρισμα», ανασχεδιασμός και… καρατόμηση Μηταράκη

Είναι προφανές ότι αυτή η αναντιστοιχία προετοιμασίας πρόληψης και αποτελέσματος κατάσβεσης κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να σκέφτεται τρόπους αναθεώρησης κάποιων σχεδιασμών. Είναι, λόχου χάριν, δεδομένο ότι ο προγραμματισμός για την ανανέωση του γερασμένου στόλου των Canadair δεν αλλάζει παρά το γεγονός ότι η πρόσκρουση του πλωτήρα στα δέντρα και οι εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες ήταν οι αιτίες που «έριξαν» το μοιραίο πυροσβεστικό και όχι η ηλικία του.

Εκεί που, επίσης, θα παραμείνει αμετακίνητη η κυβέρνηση είναι στην προτεραιοποίηση του δόγματος «πρώτα οι άνθρωποι, μετά όλα τα υπόλοιπα…» με όπλο το «112» και τις επιτυχημένες εκκενώσεις.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι 100% αποτελεσματικό κι αυτό αποδείχτηκε με τον τραγικότερο τρόπο στην περίπτωση των τριών θανάτων, της γυναίκας που απανθρακώθηκε μέσα στο τροχόσπιτο της στο Χοροστάσι Αλμυρού Βόλου, καθώς και των δύο κτηνοτρόφων στον Άγιο Γεώργιο Φερών και στην Κάρυστο.

Στην Ηρώδου Αττικού επ’ ουδενί δεν προσπερνούν αυτά τα τραγικά περιστατικά αλλά δεν μπορούν να φανταστούν τι μπορεί να είχε συμβεί αν δεν είχαν λειτουργήσει υποδειγματικά οι εκκενώσεις των 19.000 ανθρώπων στη φλεγόμενη Ρόδο και των περίπου 2.500 ανθρώπων στη Μαγνησία την Πέμπτη.

Εκεί που δεν αποκλείεται να δούμε επανεκτίμηση των υφιστάμενων πλαισίων και αναθεωρήσεις προς το αποτελεσματικότερο είναι το κομμάτι των αρμοδιοτήτων πυροπροστασίας των δήμων και των περιφερειών, με ταυτόχρονο έλεγχο της «διαδρομής» των κονδυλίων –από την εκταμίευσή τους ως την αξιοποίηση–, δεδομένου ότι σε περιπτώσεις όπως της Λαμίας η φωτιά είχε επαφή με τον αστικό ιστό. Κουβέντα πιθανολογείται ότι θα γίνει και στο ζήτημα του πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά ενδεχόμενη αυστηροποίηση της ποινικής αντιμετώπισης όσων αποδεδειγμένα εμπλέκονται σε εμπρησμούς.

Κι επειδή ουδείς από την κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι όλα πήγαν τέλεια, η Παρασκευή επεφύλασσε και μία καρατόμησης αυτή του μέχρι χθες υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη.

Επισήμως κυκλοφόρησε ότι ο Μηταράκης υπέβαλε την παραίτησή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους», ωστόσο μόλις στο προηγούμενο φύλλο της η «Α» είχε προϊδεάσει με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ότι ο Χιώτης βουλευτής είχε ήδη πάρει «μιάμιση κίτρινη κάρτα» από το Μαξίμου κι ότι στην επόμενη… στραβή θα έβγαινε η κόκκινη.

Το αστείο είναι ότι ο Μηταράκης «απολύθηκε» όχι για την πλημμελή παρουσία του στη λεωφόρο Κατεχάκη την ώρα που μαίνονταν οι μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα αλλά για την παντελή… απουσία του από αυτό, καθώς παραθέριζε (!!!).

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» ο Ν. Μηταράκης εμφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης σε μακρινό νησί για να ξεκινήσει τις διακοπές του. Φέρεται, μάλιστα, να επιβιβάστηκε και σε ένα σκάφος στο οποίο παρέμεινε έμεινε για αρκετές ώρες και το απόγευμα επέστρεψε στην Αθήνα, με τους λουόμενους να αναρωτιούνται αν όντως το άτομο που έβλεπαν ήταν ο ίδιος ο υπουργός.

Για την ιστορία να πούμε ότι η εξέλιξη της τελευταίας στιγμής έφερε στην Κατεχάκη τον μέχρι χθες αναπληρωτή υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννη Οικονόμου, τον οποίο στα του Αθλητισμού θα αντικαταστήσει ο Γιάννης Βρούτσης.

Το αν, τώρα, η μπάλα θα πάρει κι άλλα «απόντα» κυβερνητικά στελέχη, είναι ένα ενδεχόμενο που ψιθυρίζεται στα πολιτικο-δημοσιογραφικά πηγαδάκια αλλά αυτό είναι κάτι που θα επιβεβαιωθεί μετά από τη λήξη που πύρινου συναγερμού.

Ο «πόλεμος» συνεχίζεται…

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως προσώπων, στην Ηρώδου Αττικού ξέρουν πολύ καλά ότι τα δύσκολα μπορεί να μην είναι πίσω αλλά να «παραμονεύουν» μπροστά. Γι΄ αυτό όπως είπε την Παρασκευή στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αρμόδιος υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας, η μάχη θα συνεχιστεί να δίνεται με αυτοθυσία και ηρωισμό παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες, δεδομένου ότι «ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη σε κατάσταση συναγερμού για τόσες πολλές ημέρες στη σειρά, σε τόσες πολλές περιφέρειες».

Σημειώνεται η παραπάνω μάχη έχει σημαντικό τίμημα για τα στελέχη της Πυροσβεστικής, αφού από τις 17 Ιουλίου που ξεκίνησε ο πύρινος εφιάλτης, οι πυροσβέστες έχουν υποστεί στο πεδίο 74 περιστατικά αναπνευστικών προβλημάτων, τραυματισμών, εγκαυμάτων, θερμοπληξίας κ.ά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα