Τα 3 «must» της νέας διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ.

Η περαιτέρω ανάπτυξη του ενεργειακού ομίλου εντός και εκτός συνόρων αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα του καινούργιου διοικητικού σχήματος που διόρισαν η κυβέρνηση και ο ιδιώτης μέτοχος

Ημέρα εθιμοτυπίας αλλά και στοχοθεσίας ήταν η 7η Αυγούστου για τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς την περασμένη Τετάρτη συνεδρίασε για πρώτη φορά και συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ενεργειακού ομίλου.

Επιμέλεια: Χρήστος Αγγελόπουλος

Μετά την επίσημη ανάθεση της προεδρίας των ΕΛ.ΠΕ. στον πρώην υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, και την αναβάθμιση του Ανδρέα Σιάμισιη, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, πήραν σειρά οι ανακοινώσεις που αφορούσαν τις προτεραιότητες που θέτει για την επόμενη ημέρα των Ελληνικών Πετρελαίων η νέα ηγετική ομάδα.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιοποιήθηκαν διά στόματος του νέου CEO, Ανδρέα Σιάμισιη, τα τρία «must» στην εταιρική ατζέντα προτεραιοτήτων των ΕΛ.ΠΕ. είναι:

1] Η περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Ελλάδα με επενδύσεις στις βασικές της δραστηριότητες, καθώς και σε νέες ενεργειακές αγορές.

2] Η μεγαλύτερη διεθνοποίηση με ανάπτυξη στο εξωτερικό, σε αγορές όπου ήδη ο όμιλος έχει παρουσία.

3] Η υλοποίηση ενός νέου μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης που θα υιοθετεί τις πλέον σύγχρονες και κατάλληλες πρακτικές.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΕΙ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΑΜΙΣΙΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΓΑΛΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ «ΣΠΛΑΧΝΑ» ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Ο κομβικός ρόλος Σιάμισιη

Καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση των αναπτυξιακών στόχων των ΕΛ.ΠΕ. αναμένεται να διαδραματίσει το γεγονός ότι στη διάδοχη κατάσταση το τιμόνι της εταιρείας δόθηκε σε ένα στέλεχος βγαλμένο από τα «σπλάχνα» της. Έχει επίσης τη σημασία του ότι η τοποθέτηση του Ανδρέα Σιάμισιη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛ.ΠΕ. δεν αποτελεί επιλογή που έγινε με πολιτικά/κομματικά κριτήρια, καθώς πρόκειται για έναν τεχνοκράτη που τα προηγούμενα χρόνια έχει θητεύσει σε υψηλόβαθμες διευθυντικές και διοικητικές θέσεις του εγχώριου ενεργειακού κολοσσού, ενώ και παλαιότερα έχει αφήσει το στίγμα του σε γνωστές ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες.

Θυμίζεται ότι ο Ανδ. Σιάμισιης εργάζεται στον όμιλο ΕΛ.ΠΕ. από σημαντικές θέσεις ευθύνης τα τελευταία 16 χρόνια! Ειδικότερα, από το 2004 είχε ορισθεί γενικός διευθυντής Οικονομικών του Ομίλου (CFO), ενώ ταυτόχρονα είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Ομίλου. Ορίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛ.ΠΕ. το 2012, οπότε και ανέλαβε την εποπτεία των διεθνών δραστηριοτήτων του Ομίλου, παράλληλα με τη δραστηριότητά του ως CFO (σ.σ. θέση που διατηρούσε έως και σήμερα), ενώ το 2014 ορίστηκε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος.

Ο Ανδ. Σιάμισιης έχει σπουδάσει Οικονομικά, με εξειδίκευση στην Οικονομετρία στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ στην Αγγλία και είναι μέλος (F.C.A.) του Institute of Chartered Accountants in England and Wales. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1989 στην εταιρεία ορκωτών ελεγκτών και συμβούλων KPMG στο Λονδίνο με εξειδίκευση στον τραπεζικό κλάδο. Από το 1993 έως το 1998 εργάστηκε αρχικά ως στέλεχος στην εταιρεία ΜΕΤΑΧΑ του διεθνούς ομίλου τροφίμων και ποτών Diageo και το 1998 ανέλαβε περιφερειακό ρόλο, με ευθύνη για τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής της εταιρείας Pillsbury (ομίλου Diageo).

Το διάστημα 2000 έως 2002 εργάστηκε ως CFO και επικεφαλής αναδιάρθρωσης (CRO) σε εισηγμένη εταιρεία συμφερόντων του Ομίλου Λεβέντη.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Corporate Finance Faculty του ICAEW και του Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Το νέο Δ.Σ.

Όπως προαναφέρθηκε, πρόεδρος του νέου Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ., η θητεία του οποίου λήγει στις 17 Απριλίου 2023, είναι πλέον ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος είναι μη εκτελεστικό μέλος. Εξάλλου, τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου και του εκτελεστικού μέλους ανατέθηκαν σε έναν παλιό γνώριμο του Ομίλου, τον Ανδρέα Σιάμισιη, ενώ το έτερο εκτελεστικό μέλος του νέου Δ.Σ. είναι ο Γεώργιος Αλεξόπουλος.

Τα υπόλοιπα μη εκτελεστικά μέλη εξαιρουμένου του προέδρου, είναι ο Θεόδωρος-Αχιλλέας Βάρδας, ο Μιχαήλ Κεφαλογιάννης, ο Αλέξανδρος Μεταξάς, ο Ιορδάνης Αϊβάζης, ο Αλκιβιάδης- Κωνσταντίνος Ψάρρας και ο Λουκάς Παπάζογλου. Ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη είναι οι κ.κ. Θεόδωρος Πανταλάκης και Σπυρίδων Παντελιάς, Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος και Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, με τους δύο τελευταίους να αποτελούν τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

 

 

Διαβάστε επίσης