Οι βολές Τζανερίκου, η απάντηση Γεραπετρίτη και τα «λύτρα» Σκαλτσούνη (που δεν δόθηκαν…)

Είναι σύνηθες το φαινόμενο πρώην ανώτατοι δικαστικοί να διορίζονται μετά την συνταξιοδότηση τους σε σημαντικές θέσεις όχι μόνο ως μπόνους για κάποια απόφαση που επιθυμούσε η εκάστοτε κυβέρνηση σε υποθέσεις που εξέδωσαν

Η ιστορία με την παραίτηση του αντιπροέδρου Α.Π. Χρήστου Τζανερίκου είναι γνωστή. Όταν η κυβέρνηση με διάταξη νόμου αποφάσισε ο έλεγχος για την δυνατότητα ενός κόμματος να κατέβει στις εκλογές θα ήταν αρμοδιότητα  της ολομέλειας του τμήματος Α1 του Α.Π. και όχι μέρος αυτού στο οποίο θα προέδρευε ο κύριος Τζανερίκος, εκείνος παραιτήθηκε με αιχμές ότι πιέστηκε από ανώτατο στέλεχος του Μαξίμου να ψηφίσει αρνητικά για την συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις επερχόμενες εκλογές, με αντάλλαγμα την τοποθέτηση του μετά την συνταξιοδότηση του (30/06/2023) σε σημαντική επιτροπή ή ανεξάρτητη αρχή.

Ο κύριος Τζανερίκος δεν ανέφερε – μέχρι σήμερα τουλάχιστον – ποιο ήταν το άτομο που προσπάθησε να τον επηρεάσει.

Ακολουθήσε μια ομολογουμένως περίεργη ανακοίνωση του υπουργού Eπικρατείας κυρίου Γεραπετρίτη στην οποία ο υπουργός παραδεχόταν ότι μίλησε με τον κύριο Τζανερίκο αλλα και με την πρόεδρο του Α.Π. κυρία Μαρία Γεωργίου για διαδικαστικά και μόνο θέματα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο επιτελικός του Μαξίμου παραδέχτηκε ευθύς εξαρχής ότι είχε επικοινωνία με τον κύριο Τζανερίκο αφού δεν είχε αναφερθεί από κανέναν το όνομα του; Μήπως έσπευσε να διευκρινίσει ότι η συνομιλία τους περιείχε μόνο διαδικαστικά θέματα και όχι κάποια υπόσχεση μπόνους στον κύριο Τζανερίκο μέσω διορισμού του;

Ο κύριος Τζανερίκος αργότερα διέρρευσε ότι έχει μιλήσει  πλην του κύριου Γεραπετρίτη και με άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του Μαξίμου, ανώτερο (!) του κυρίου Γεραπετρίτη χωρίς πάλι να κατονομάσει τον συνομιλητή του.

Βεβαίως η όλη ιστορία δεν μπορεί να εξιχνιαστεί πλήρως αφού είτε επικοινωνιακά, είτε δικαστικά ουσιαστικά έχουμε τον λόγο του κυρίου Τζανερίκου απέναντι στον λόγο του κυρίου Γεραπετρίτη…

Στην πράξη όμως είναι πολλές οι περιπτώσεις που άξια υψηλόβαθμα δικαστικά στελέχη μετά την συνταξιοδότηση τους διορίζονται με απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης σε θέσεις υψηλού επιπέδου όπως πρόεδροι ή μέλη ανεξαρτήτων αρχών , διοικητές δημοσίων οργανισμών, πρόεδροι επιτροπών του δημοσίου, κλπ.

Το κριτήριο της επιλογής τους είναι κυρίως η άμεμπτη θητεία τους στο δικαστικό σώμα και βεβαίως η πείρα που απέκτησαν στα 35 χρόνια ως λειτουργοί σε υψηλές βαθμίδες της δικαιοσύνης.

Παράλληλα όμως εξετάζεται και παίζει ρόλο και η «συμπεριφορά» τους σε υποθέσεις μείζονος ενδιαφέροντος για την εκάστοτε κυβέρνηση, με τις οποίες οι συνταξιοδοτούμενοι δικαστικοί ασχολήθηκαν κατά της διάρκεια της θητείας τους.

Μάλιστα, πολλές φορές η τοποθέτηση τους αποτελεί και μια μορφής επιβράβευση της ορθής κρίσης τους σε αποφάσεις που η κυβέρνηση επιθυμούσε σφόδρα την επικύρωση τους.

Θα αναφερθούμε ως παράδειγμα στην περίπτωση του πρώην προέδρου του ΣτΕ κυρίου Δημητρίου Σκαλτσούνη.

Ο εν λόγω πρώην δικαστικός επιλέχθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την θέση του προέδρου του ΣτΕ στις 23/06/2021 και ανέλαβε τα καθήκοντα του στις 01/07/2021.

Προηγουμένως, ένας χρόνο πριν με κλήρωση που έγινε στις 20/07/2020 ο κύριος Σκαλτσούνης αντιπρόεδρος τότε του ΣτΕ εξελέγη μέλος στο Πενταμελές Ανακριτικό Συμβούλιο από ανώτατους δικαστές του Α.Π. και του ΣτΕ που θα ερευνούσε την υψηλού ενδιαφέροντος για την κυβέρνηση της ΝΔ υπόθεση ή μάλλον σκευωρία NOVARTIS.

Την ίδια ημερομηνία δηλαδή στις 20/07/2020 εξελέγησαν για το προαναφερθέν Πενταμελές  Ανακριτικό Συμβούλιο ως τακτικό μέλος η εισαγγελέας. Βασιλική Θεοδώρου με αναπληρωτή τον κύριο Βασίλειο Πλιώτα και αναπληρωματικά μέλη από τον Άρειο Πάγο η Παρασκευή Καλαϊτζή και ο Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου. Για όλους τους παραπάνω ήταν γνωστό ότι οι κυρίες Παρασκευή Καλαϊτζή και Βασιλική Θεοδώρου επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν το επόμενο έτος και συγκεκριμένα στο τέλος Ιουνίου 2021.

Έτσι, με απόφαση της κυβέρνησης το αναπληρωματικό μέλος Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου επελέγη ως αντιπρόεδρος του Α.Π., ο δε κύριος Δημήτριος Σκαλτσούνης επελέγη ως πρόεδρος του ΣτΕ όπως προείπαμε.

Οι επιλογές τους έγιναν από το υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ όταν ήδη ήταν μέλη του Πενταμελούς Ανακριτικού Συμβουλίου για την NOVARTIS. Επομένως, κάποια μορφής υποχρέωση προς την κυβέρνηση ήταν φυσικό να προυπήρχε…

Αποτέλεσμα: ο μεν Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου να προεδρεύει στο Πενταμελές Ανακριτικό Συμβούλιο, ο δε κύριος Σκαλτσούνης αν και πρόεδρος του ΣτΕ να παραμένει μέλος του πενταμελούς συμβουλίου.

Επιπλέον, πάλι με επιλογή της Νέας Δημοκρατίας στις 09/09/2019 προάγεται στην θέση του ΣτΕ το πάρεδρο μέλος κύριος Βασίλειος Ανδρουλάκης.

Συμπέρασμα: Τρία μέλη που επελέγησαν επι Νέας Δημοκρατίας είχαν επιλεγεί από την νυν κυβέρνηση και ως αποτέλεσμα είχαμε τον παμψηφεί  «ενταφιασμό» της υπόθεσης NOVARTIS.

Το βούλευμα με αριθμό 25/2022 του Πενταμελούς Ανακριτικού Συμβουλίου που προαναφέραμε εξεδόθη 1η Ιουλίου 2022.

Υπενθυμίζουμε ότι τέσσερεις ανώτατοι εισαγγελείς του Α.Π. οι κ.κ. Ευάγγελος Ζαχαρής, Γιάννης Αγγελής, Βασιλική Θεοδώρου και Ελένη Μετσοβίτου – Φλουρή με τέσσερεις απολύτως στοιχειοθετημένες εισηγήσεις τους ζητούσαν να ερευνηθούν δικαστικά οι πρωταγωνιστές της σκευωρίας και όμως μέσα από ένα βούλευμα 434 σελίδων τα επιχειρήματα και η πρόταση για αντίκρουση των παραπάνω τεσσάρων εισαγγελικών πορισμάτων συνολικά πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων μέσα σε 25 μόνο σελίδες…

Και εδώ μπαίνουμε στην σύνδεση με τα προαναφερθέντα – ενδεχομένως – μπόνους των εκάστοτε κυβερνήσεων σε δικαστικούς.

Την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 έγινε προσπάθεια από τον πρόεδρο της Βουλής κύριο Τασούλα να διοριστεί ο συνταξιοδοτηθείς την προηγούμενη Παρασκευή 30 Ιουνίου 2022 ανήμερα της έκδοσης του βουλεύματος πρόεδρος του ΣτΕ, αγαπητός φίλος του κυρίου Γεραπετρίτη κύριος Σκαλτσούνης ως επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής στην θέση του αποβιώσαντος προς τεσσάρων μηνών τότε Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου.

Είναι προφανές ότι κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος  Μαξίμου τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα αναλάβει καθήκοντα στην θέση αυτή αφού μόνο το επιτελικό κράτος αξιολογεί τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν σε καίριες θέσεις.

Η ατοποθέτητη του εν λόγω κυρίου δεν έγινε τελικά κατόπιν έντονης αντίδρασης του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος όταν πληροφορήθηκε ότι επίκειται η τοποθέτηση του κυρίου Σκαλτσούνη στην θέση που προαναφέραμε δηλαδή ενός μέλους  που επιλέχθηκε από την ΝΔ και συνέβαλε στην αθώωση όλων των σκευωρών στην υπόθεση NOVARTIS– υπόθεση που ο ίδιος Άδωνις Γεωργιάδης ταλαιπωρήθηκε επι 4 έτη – τηλεφώνησε στον κύριο Τασούλα και του είπε ότι αν γίνει ο προαναφερθείς διορισμός, τότε δεν εγγυάται για την ασφάλεια των επίπλων του γραφείου του προέδρου της Βουλής…

Επειδή, λοιπόν και το 2022 προφανώς υπήρχε υπόσχεση στον κύριο Σκαλτσούνη για την θέση που προαναφέραμε θα ήταν χρήσιμο να αναφέρει ο κύριος Τζανερίκος ποιο ήταν το άτομο και ποια θέση του έταξαν αν ακολουθούσε τις οδηγίες τους. Δηλαδή, με λίγα λόγια να αναφέρει το όνομα του «μάγου με τα δώρα» και το συγκεκριμένο δώρο που του προσφέρθηκε ως αντάλλαγμα.

Αν δεν μπορεί να αποδείξει τα λεγόμενα του κακώς το ανέφερε. Και επειδή από πολλά ΜΜΕ έχει αναφερθεί ότι υπήρξε το Alter ego της πρώην προέδρου του Α.Π. επι ΣΥΡΙΖΑ και μεταβατικής πρωθυπουργού κυρίας Βασιλικής Θάνου εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η δημοσιοποίηση της πρότασης που του έγινε -αν του έγινε- για να συμφωνήσει με την τροπολογία του υπουργού εσωτερικών Μάκη Βορίδη για την Χρυσή Αυγή είχε πολιτικό υπόβαθρο εις βάρος της νυν κυβέρνησης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα