«Κλειδωμένη» η πρωτιά της Ν.Δ. στις εκλογές

Οι δημοσκόποι πλέον μιλούν για σοβαρή διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων, ενώ εκτιμούν πως το θέμα Γεωργούλη θα προκαλέσει ζημιά-Ακόμη και στην μελέτη του προσκείμενου στον ΣΥΡΙΖΑ Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» αποδέχονται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να ελπίζει μόνο σε θαύμα

Ένα μήνα πριν βρεθούμε μπροστά από τις κάλπες για να ψηφίσουμε την επόμενη κυβέρνηση και πλέον η κοινωνία έχει πειστεί ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου η πρωτιά είναι κλειδωμένη και πως η Νέα Δημοκρατία θα κόψει πρώτη το νήμα. Και απλά αναμένουμε το ποσοστό για να δούμε πως θα πορευθούμε για τις δεύτερες εκλογές, οι οποίες πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στο παραπάνω συμπέρασμα έχουν καταλήξει πρωτίστως όλοι οι δημοσκόποι, ακόμη κι αυτοί που διεξαγάγουν έρευνες για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι η πρωτιά στις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη. Όμως από την πλευρά του Μαξίμου αυτή την εμπεδωμένη αντίληψη επιθυμούν να την αφήσουν στην άκρη, ζητώντας από την βάση του κόμματος και να είναι σε εγρήγορση και να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, ξεχνώντας την δυσαρέσκεια που μπορεί να έχουν για λάθη και παραλείψεις της κυβέρνηση.

Στο Μαξίμου, με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν  από την υπόθεση Γεωργούλη, εκτιμούν πως θα δώσει νέα πνοή στη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό διότι είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως οι κεντρώοι ψηφοφόροι που αμφιταλαντεύονταν, θα απομακρυνθούν από την ιδέα να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας από το Λαύριο την Τρίτη να ξεκαθάρισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα με την πλευρά των θυμάτων», όμως την ίδια ώρα που στην Κουμουνδούρου ισχυρίζονται πως είχαν ακούσει τις φήμες για την συμπεριφορά του Αλέξη Γεωργούλη από το καλοκαίρι του 2022, το ερεύνησαν υποτίθεται, αλλά δεν έκαναν τίποτα.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν πως τα μηνύματα που έχει αποστείλει ο κ. Μητσοτάκης πριν από το Πάσχα για την ανάγκη η χώρα να έχει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, τώρα θα τα αντιληφθούν καλύτερα οι πολίτες, καθώς ήδη κατανοούν ότι τα ψέματα τελείωσαν και ότι σε ένα μήνα θα κληθούν να απαντήσουν. Η φράση «το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή αν θα κυλήσουμε πίσω σε μία εποχή που η πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να αφήσει στο παρελθόν», θα ακουστεί κατά κόρον το επόμενο διάστημα και οι επικοινωνιολόγοι του Μαξίμου θεωρούν πως πλέον θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απόφαση των ψηφοφόρων για το πώς θα συμπεριφερθούν πάνω από την κάλπη. «Αυτό το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις εκλογές οι πολίτες θα συγκρίνουν τις δύο κυβερνητικές περιόδους 2015-2019 και 2019-2023, κρίνοντας τα πεπραγμένα δύο πρωθυπουργών, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα», μας έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Σύγκριση τετραετιών

Και στην σύγκριση των δύο τετραετιών θα επιμείνει η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν τι πέτυχε η Ελλάδα την προηγούμενη τετραετία επί του κ. Τσίπρα και τι πέτυχε επί των δικών μου ημερών». Επίσης ο πρωθυπουργός σε όλες του τις ομιλίες μέχρι την προπαραμονή των εκλογών θα κινηθεί πάνω στην στρατηγική, ώστε να εμπεδωθεί η ανάγκη για πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Κάτι που θα βοηθήσει την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές στις 2 Ιουλίου με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.

Χωρίς να διατηρούν την παραμικρή αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία θα κόψει το νήμα της πρώτης κάλπης, συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν «τη σημασία που έχει το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης να είναι τέτοιο που να αντανακλά την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι η χώρα θα αποκτήσει βιώσιμη κυβέρνηση και θα αποφύγει τον φαύλο κύκλο της πολιτικής αστάθειας».

«Όσο μεγάλη είναι η ικανοποίηση που μας γεμίζει η σημαντική απόσταση που έχουμε στην παράσταση νίκης, άλλο τόσο μεγάλη είναι η αγωνία για την επανάπαυση που μπορεί να προκληθεί από τη σχεδόν πανθομολογούμενη πλέον αναγνώριση ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το προβάδισμα που έχουν η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης», υπογραμμίζουν «γαλάζιοι» αξιωματούχοι, οι οποίοι επικαλούνται και σχετικές εκτιμήσεις έγκυρων εκλογικών αναλυτών. Όπως για παράδειγμα του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας MRB Δημήτρη Μαύρου στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί η πρωτιά της Ν.Δ.», καθώς, πέραν της πρόθεσης ψήφου, είναι και πολλά άλλα που δείχνουν την ίδια τάση να επικρατεί στο εκλογικό σώμα. Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις, τόσο στα εγχώρια, όσο και στα διεθνή εκλογικά χρονικά, ο κανόνας ο οποίος ισχύει είναι ότι νικητής από την κάλπη βγαίνει το κόμμα που μπαίνει με διακριτό προβάδισμα στην τελική προεκλογική ευθεία.

Μεταπολιτευτικά στη χώρα μας ο κανόνας αυτός ανατράπηκε μόνο μία φορά, στις εκλογές του 2000, όταν ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πέτυχε να ανατρέψει στο νήμα της κάλπης τη διαφορά που είχε στην προεκλογική περίοδο ο αντίπαλός του και αρχηγός της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής, νικώντας εντέλει με διαφορά 1,05%. Και αυτό έγινε τότε, διότι μετά την άνετη νίκη της Ν.Δ. τον Ιούνιο του 1999 στις ευρωεκλογές, το κόμμα πήγε διακοπές όλο το καλοκαίρι πανηγυρίζοντας προκαταβολικά τη νίκη και για τις εθνικές εκλογές σε παραλίες και τουριστικά θέρετρα, ενώ την ίδια ώρα ο Κώστας Σημίτης έχτιζε το αφήγημα για σταθερή Ελλάδα και η κοινωνία εμπέδωνε το δίλλημα για την ανάγκη εισόδου της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Και τελικά κατάφερε και γύρισε τούμπα το παιχνίδι.

Τώρα από πολύ νωρίς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει τη Νέα Δημοκρατία σε εκλογικό συναγερμό, ενώ και ο ίδιος έχει χτίσει το αφήγημα της επόμενης ημέρας, ενώ έχει κάνει εικόνα στον κόσμο το σχέδιο του για την Ελλάδα του 2030, προσφέροντας ένα όραμα στην κοινωνία.

Το έχουν πάρει απόφαση

Και μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για νίκη στις εκλογές έστω και με μία ψήφο, όμως φαίνεται να το έχουν πάρει απόφαση ότι θα είναι εκ νέου ηττημένοι. Εκτός από τον Ευάγγελο Αντώναρο (που βλέπει σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ!), όλοι οι υπόλοιποι είναι μαγκωμένοι και απλά ελπίζουν σε ένα θαύμα, ή σε μία απίστευτη συσπείρωση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή των ΠΑΣΟΚων ψηφοφόρων που επιλέγουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το 2012, αλλά δεν το νιώθουν σπίτι τους) τις τελευταίες ημέρες. Όμως μετά το αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα Γεωργούλη, αυτό το όνειρο ολοένα και απομακρύνεται.

Εξάλλου ας μην λησμονούμε ότι ακόμη και το προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» παραδέχθηκε την υπεροχή που καταγράφουν η Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός. Από τη μελέτη των συνολικά 61 μετρήσεων της κοινής γνώμης που έγιναν από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τις αρχές Απριλίου, οι ιθύνοντες του Ινστιτούτου καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι παρόλο που υποχώρησαν οι επιδόσεις της κυβερνητικής παράταξης εξαιτίας των ισχυρών αρνητικών εντυπώσεων που δημιουργήθηκαν στην ελληνική κοινωνία μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφεραν να επωφεληθούν ούτε κατ’ ελάχιστον.

Στην πολυσέλιδη μελέτη, η οποία φέρει την υπογραφή του επίσημου εκλογολόγου της Κουμουνδούρου, του Κώστα Πουλάκη, το δημοσκοπικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου εμφανίζεται να παραμένει καθηλωμένο στο 25,9%. Αμετάβλητο είναι επίσης και το ποσοστό του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία που, όπως και τον Δεκέμβριο, καταγράφεται στο 28%. Και στους δύο αυτούς δείκτες επισημαίνεται πτώση της απήχησης της Ν.Δ. και του πρωθυπουργού, αλλά με προβάδισμα της τάξης του 2,9%, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που είχαν η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει στην «γκρίζα ζώνη», δηλαδή στην αδιευκρίνιστη ψήφο, ή στο «κανένας από τους δύο» όταν το ερώτημα αφορά την επιλογή του προσώπου που προτιμούν για τη διακυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην μελέτη του Ινστιτούτου, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται γενικά πιο αποτελεσματικός, ικανός και συνεπής και καταλληλότερος να διαχειριστεί τα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια με στενή έννοια (Μεταναστευτικό, εγκληματικότητα, Ελληνοτουρκικά)». Στον αντίποδα επισημαίνεται πως «ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται πιο ασυμβίβαστος απέναντι σε συμφέροντα, ακέραιος στη διαχείριση των χρημάτων του κράτους και κοντά στα προβλήματα και στις ανησυχίες της κοινωνίας, ενώ έχει προβάδισμα στη διαχείριση των κοινωνικών θεμάτων (αντιμετώπιση της ακρίβειας, λειτουργία του ΕΣΥ κ.λπ.), αλλά και στην αντιμετώπιση της διαφθοράς και στη δημοκρατική λειτουργία του κράτους».

Βέβαια όλα αυτά έγιναν έχοντας νωπές τις μνήμες από το δυστύχημα των Τεμπών, ενώ δεν είχε σκάσει ακόμη το θέμα Γεωργούλη. Κάτι που σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι πηγαίνοντας προς τις κάλπες θα θυμούνται ολοένα και λιγότερο το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ενώ θα μαθαίνουν τις εξελίξεις με το θέμα του πρώην πλέον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε λίγες ημέρες είναι βέβαιο ότι θα αρθεί η ασυλία του Αλέξη Γεωργούλη, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο να κινηθούν πιο άμεσα οι δικαστικές διαδικασίες στο Βέλγιο. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δημοσκοπική ζημιά που υπέστη το ΠΑΣΟΚ με την υπόθεση της Εύας Καϊλή.

Το χειρότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι στην συγκεκριμένη μελέτη δεν εισπράττει την μερίδα του λέοντος, όπως θα περίμενε και από αυτούς που δηλώνουν αναποφάσιστοι. Και αυτό διότι η μελέτη εκτιμά πως η Ν.Δ. θα αποσπάσει το 18% όσων κινούνται στην γκρίζα ζώνη, ο ΣΥΡΙΖΑ το 15% και το ΠΑΣΟΚ το 13%.

Σοβαρή διαφορά

Την ίδια ώρα οι εκλογολόγοι τους οποίους συμβουλεύονται το Μαξίμου και η Πειραιώς υποστηρίζουν ότι στην παρούσα φάση η διαφορά των δύο μεγαλύτερων κομμάτων υπερβαίνει τις πέντε εκατοστιαίες μονάδες, καθώς οι αναγωγές των δημοσκοπικών ευρημάτων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η δύναμη της Ν.Δ. κινείται στην περιοχή του 33% και του ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 28%. Μάλιστα ισχυρίζονται ότι στις επόμενες δημοσκοπήσεις τώρα που πέρασε το Πάσχα ότι τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας θα είναι τσιμπημένα.

Σε αυτό συμφωνεί και ο διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, ο οποίος σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο υποστήριξε πως από τη στιγμή που το κυβερνών κόμμα πέρασε δίχως πολλές αναταράξεις το δυστύχημα των Τεμπών είναι απίθανο να αλλάξουν τα πράγματα τώρα που μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών. «Από το 2016, η Νέα Δημοκρατία προηγείται. Εάν δε, πάμε σε κυβερνητική θητεία, συνεχίστηκε αυτό το προβάδισμα και μάλιστα πολλές φορές έφτασε σε υψηλά διψήφια. Έχουμε περάσει διάφορες κρίσεις, διάφορα γεγονότα, η διαφορά μπορεί να μαζευόταν, να ψαλιδιζόταν, ποτέ το δεύτερο κόμμα δεν έφτανε σε απόσταση αναπνοής από το πρώτο και αυτό συνδέεται τόσο με τη δυνατότητα της Νέας Δημοκρατίας να πείσει ότι έκανε τη δουλειά της γενικά σωστά, με αδυναμίες, αλλά κατά τη γνώμη μου έχει να κάνει με εγγενείς αδυναμίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνολικά της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο Ζαχαρίας Ζούπης.

Η ανύπαρκτη εναλλακτική πρόταση
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο πιστεύουν ότι οι στόχοι της κυβερνητικής παράταξης εξυπηρετούνται τόσο από την έλλειψη εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης, αφού η επαγγελλόμενη προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας προσομοιάζει «με έναν γάμο που κανείς από τους μελλόνυμφους δεν θέλει» όσο και από την παραδεδεγμένη από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα αναντιστοιχία των όσων λέει τώρα προεκλογικά και εκείνων που πραγματικά σχεδιάζει να κάνει μετεκλογικά.
Στο στόχαστρο των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου μπήκε τις τελευταίες μέρες η φράση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία, «όλα όσα προεκλογικά λέγονται θα είναι πολύ διαφορετικά με αυτά που μετεκλογικά θα αποφασιστούν». Ο κ. Τσίπρας έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR και τη Μάρα Ζαχαρέα, θέλοντας να παρακάμψει με τον τρόπο αυτό τις αντιρρήσεις που διατυπώνονται από το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ 25 στο ενδεχόμενο να συμπράξουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ενέπλεξε στους σχεδιασμούς του ακόμη και το ΚΚΕ, παρά την επίμονη άρνηση του Περισσού όχι μόνο να συμμετάσχει σε κυβερνητική συνεργασία, αλλά και να παράσχει ψήφο ανοχής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα