Οικονόμου: «Θα παραστεί και ο Σαρλ Μισέλ στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε εκτενώς στην τουρκική προκλητικότητα

Ξεκινώντας την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις πιέσεις που αυτός προκαλεί στις οικονομίες των κρατών αλλά και στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πολιτών από την ακρίβεια.

Όπως είπε, η Ελλάδα έχει διαθέσει το 3,7% του ΑΕΠ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και καταλαμβάνει έτσι την πρώτη θέση στις χώρες της Ευρώπης.

«Αναφορικά με την έκθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ιδιαίτερα αρνητική για την Άγκυρα. Επισημαίνεται ακόμα ότι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για τις δηλώσεις της Τουρκίας για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, αλλά και για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας» πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου ενώ επεσήμανε ακόμα μία φορά ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την τουρκική προκλητικότητα.

Δημογραφικό

Ο κ. Οικονόμου μίλησε ακόμα για το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας που όπως είπε συνιστά ωρολογιακή βόμβα. «Η δραματική κατάσταση πιέζει την οικονομία και ιδίως το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα παρέμβασης και στήριξης της οικογένειας. Ξεκινά σύντομα ο θεσμός «νταντάδες της γειτονιάς», ενώ σχεδιάζεται η επέκταση του ολοήμερου σχολείου, και οι παρεμβάσεις στο ζήτημα της στέγης». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμα στην ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία ως ένα από τα εργαλεία για να αντιστραφεί η δραματική κατάσταση στο δημογραφικό.

Για το ολοήμερο σχολείο που θα ισχύσει από το νέα έτος και θα σημάνει την επέκταση του ωραρίου μέχρι τις 17:30 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι θα γίνουν προσλήψεις, ενώ διευκρίνισε ότι θα είναι ανοιχτό για όλους χωρίς προϋποθέσεις.

Παρουσία Σαρλ Μισέλ η Σύνοδος στη Θεσσαλονίκη

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη και στην οποία θα προεδρεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού θα συμμετάσχει στη Σύνοδο ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.  Όπως είπε ο κ. Οικονόμου θα υπάρξει διμερής συνάντηση με τη Μολδαβία στο περιθώριο της Συνόδου.

Για τη δικαστική απόφαση σε σχέση με το ιρανικό τάνκερ, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι ποτέ εκ μέρους της Ελλάδας δεν έγινε η σύνδεση των περιστατικών κατάσχεσης πετρελαίου από το ιρανικό τάνκερ και του ρεσάλτο στα ελληνικά δεξαμενόπλοια του Περσικού Κόλπου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την κόντρα που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τα όσα έχει πει στο ευρωκοινοβούλιο ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι τα όσα ακούστηκαν για τους άνδρες και τις γυναίκες του λιμενικού σώματος στην Ελλάδα δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά, ούτε υπάρχουν στοιχεία για τις «υποτιθέμενες» επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. «Όταν ακούμε ότι ελληνικές αρχές κλέβουν από ανθρώπους κινητά και έγγραφα, τους βάζουν σε βάρκες και τους εγκαταλείπουν στη θάλασσα, για εμάς δεν είναι εντάξει. Σώζουμε ζωές, δεν υπάρχει κανένα τεκμήριο για αυτά που λέγονται δημόσια, και για αυτό σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για εμάς δεν είναι εντάξει να λέγονται».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα