Οιωνούς 2ης θέσης βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ

Τα ευχάριστα νέα από τις εκλογές στο ΤΕΕ και τις φοιτητικές εκλογές αυξάνουν την αισιοδοξία στην Χαριλάου Τρικούπη

Ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ για να επιτύχει τον στόχο της 2ης θέσης στις ευρωεκλογές κόντρα στις δημοσκοπήσεις ήταν η κινητοποίηση των δυνάμεων του σε επιστημονικούς συλλόγους, τοπική αυτοδιοίκηση και γενικά στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Εκεί όπου διατηρεί δυσανάλογα υψηλές δυνάμεις σε σύγκριση με την κοινοβουλευτική του δύναμη.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και τα μηνύματα που λαμβάνουν από όλους αυτούς τους χώρους είναι εντελώς διαφορετικά από τις δημοσκοπήσεις. Στις μετρήσεις της κοινής γνώμης το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον δύο ποσοστιαίες μονάδες. Κι όμως στις εκλογές του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ υπό το Νίκο Μήλη (προαλείφεται για νέος γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής) άγγιξε το 20% (2ος έλαβε 19,58%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε νέα πτώση καταλήγοντας λίγο πάνω από το 5%. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τελευταία φορά που το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει το ΤΕΕ ήταν το 2010 με τον Χρήστο Σπίρτζη πριν φύγει από την Χαριλάου Τρικούπη για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και στις φοιτητικές εκλογές η ΠΑΣΠ κατάφερε να ανέβει κατά 3%, πίσω από την Πανσπουδαστική και την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μετείχε στις εκλογές, καθώς δεν κατάφερε να συγκροτήσει ψηφοδέλτια, ενώ όταν απευθύνθηκε σε άλλες δυνάμεις της αριστεράς για κοινή κάθοδο… έφαγε πόρτα.

Οπότε το ΠΑΣΟΚ πλέον κοιτάζει να ανεβάσει τα ποσοστά του στο λεκανοπέδιο Αττικής, εκεί όπου είναι η μαύρη τρύπα, καθώς κινείται χαμηλά, όπως φάνηκε καις τις εθνικές εκλογές του 2023. Γι’ αυτό και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει για εκστρατεία στις γειτονιές της Αθήνας, ενώ σε ό,τι αφορά την Θεσσαλονίκη ποντάρει στον Θοδωρή Ζαγοράκη, ο οποίος και λόγω ΠΑΣΟΚ στην Θεσσαλονίκη, αλλά και συνολικά στην Μακεδονία μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια ώστε να ανεβάσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.

Στην Περιφέρεια Αττικής υπάρχουν 66 Δήμοι που ίσως κρίνουν πολλά ως προς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Στη Χαριλάου Τρικούπη το γνωρίζουν αυτό κι ετοιμάζουν μις εκστρατεία στις γειτονιές της Αττικής. Σε πολλά κεντρικά σημεία των δήμων αυτών στήνονται ήδη περίπτερα και τα μέλη των οργανώσεων βάσης που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της παράταξης προμηθεύονται εκλογικό υλικό. Από τα περίπτερα αυτά θα εξορμούν κλιμάκια του κόμματος σε σταθμούς μετρό, λαϊκές αγορές και εμπορικά κέντρα. Προβληματικές υπηρεσίες Υγείας, στεγαστική κρίση και ακρίβεια αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τη Χαριλάου Τρικούπη στην Αττική που βλέπει πως υπάρχει εύφορο εκλογικό έδαφος για το ΠΑΣΟΚ, καθώς υπάρχουν αρκετοί αναποφάσιστοι που κινούνται στον χώρο αυτόν.

Δηλωτικό στοιχείο της αισιοδοξίας αυτής αποτελεί το γεγονός πως με βάση και τη δημοσκόπηση της MARC οι αναποφάσιστοι είναι στο 11% και το προφίλ των ψηφοφόρων αδιευκρίνιστης ψήφου, που κινούνται από τις παρυφές της Δεξιάς μέχρι τα όρια της Αριστεράς, αγγίζει το 68,6%. Δηλαδή 7 στους 10 αναποφάσιστους κινούνται γύρω από το Κέντρο.

Το τρίπτυχο των εκλογών

Στο τελευταίο δεκαπενθήμερο το ΠΑΣΟΚ θα λανσάρει μέσω και των τηλεοπτικών διαφημίσεων που θα ξεκινήσουν το κεντρικό σύνθημα «Μαζί, δυνατά, αξιόπιστα». Στο σύνθημα αυτό κατέληξαν μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις στο τρίπτυχο. Το «μαζί» σηματοδοτεί την συσπείρωση της βάσης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Το «δυνατά» παραπέμπει στην δυναμική του ΠΑΣΟΚ το οποίο ελπίζει να προσελκύσει και νέους ψηφοφόρους στις τάξεις του. Τέλος, η λέξη «αξιόπιστα» ήταν επιθυμία του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη ο οποίος ανέφερε στις συσκέψεις ότι «η λέξη αξιοπιστία πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει, μας χαρακτηρίζει». Στόχος είναι να γίνει η αντίστιξη με τον – αναξιόπιστο κατά τη Χαριλάου Τρικούπη – ΣΥΡΙΖΑ και τον νέο του πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη.

Στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν με προσοχή τις δημοσκοπήσεις οι οποίες τους… πέρασαν από διάφορα κύματα. Αρχικά ήταν σε άνοδο, μετά τις αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ότι μπορεί να είναι δεύτερο κόμμα. Στη συνέχεια παρουσιάζουν το ΠΑΣΟΚ σε πτώση και καθαρά τρίτο, πίσω από το κόμμα Κασσελάκη και τελευταία δείχνει να ανακόπτεται η δυναμική καθόδου και να «τσιμπά» έστω και λίγο.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν τους δικούς τους λόγους να θεωρούν πως θα διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις, καθώς όπως λένε το κύριο ζητούμενο για όλα τα κόμματα είναι να πείσουν τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν. Στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως μετά από πολλά χρόνια το Κίνημα αποκτά μπετοναρισμένους σκληρούς ΠΑΣΟΚους που θα το ψηφίσουν από συναίσθημα. Κάτι που θυμίζει τις παλιές καλές εποχές. Όπως αποτυπώνουν και οι δημοσκοπήσεις η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ ξεπερνάει το 80%, κάτι που είχαν να το ζήσουν πολλά χρόνια στην Χαριλάου Τρικούπη. Σύμφωνα με τις παλιές καραβάνες υπολογίζουν ότι η συσπείρωση της βάση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να φτάσει ακόμη καις το 90%. Τουναντίον ακόμη και της Ν.Δ. η συσπείρωση κινείται πολύ πιο κάτω, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλάμε, εκεί χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

Θεωρούν, λοιπόν, στην Χαριλάου Τρικούπη ότι όπως συνέβη και στις διπλές εθνικές εκλογές, η αποχή θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα νούμερα που τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις και να κάνουν την ανατροπή. Επίσης στο ηλικιακό κοινό των άνω των 45 ετών, το ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερο. Ενώ στο νεανικό κοινό ηλικιών από 17-29 ετών έρχονται τρίτοι. Είναι προφανές ότι το νεανικό κοινό είναι πιο «ευάλωτο στην αποχή» κάτι που στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι θα επηρεάσει στην προσέλευση στην κάλπη και άρα το ποσοστό Κασσελάκη.

Όσο για το εύρος των ποσοστών, στο ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν: «Τα έχουμε ξαναδεί αυτά», παραπέμποντας στις δημοσκοπήσεις προ των εθνικών εκλογών που έδιναν τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 26%-30% και τελικά πήρε 17%. «Με ένα καλό ντεμαράζ είμαστε αισιόδοξοι ότι τελικά εμείς θα κόψουμε το νήμα της δεύτερης θέσης» λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα αναφέρουν πως τα μηνύματα από τις περιοδείες του Νίκου Ανδρουλάκη στην περιφέρεια «είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα».

Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα – και η διαφορά ενδεχομένως από τον ΣΥΡΙΖΑ – το βράδυ της 9ης Ιουνίου. Αν το αποτέλεσμα δικαιώσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, θα έχει κάθε λόγο να δηλώνει νικητής και να δρομολογήσει τις διαδικασίες της επόμενης ημέρας, στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Αλλιώς, δεν είναι λίγοι όσοι επίδοξοι δελφίνοι περιμένουν στη… γωνία να χρεώσουν αποτυχία στην ηγεσία του κόμματος ή έστω – αν το ΠΑΣΟΚ αυξήσει τα ποσοστά του – αδυναμία να σχηματιστεί αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα