ΟΛΑ ΠΑΝΕ… ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Τον έστειλαν… αδιάβαστο! 

Nαυάγιο με την Εκκλησία

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να χαριεντιζόταν με τον Αμερικανό πρέσβη λίγες μέρες πριν από την επέτειο της 17 Νοεμβρίου, εκμεταλλευόμενος τις δηλώσεις του Πάιατ ότι όλα πάνε καλά, όμως οι σύντροφοι του κόμματος ψιθυρίζουν πως ένας άλλος πρέσβης κατά την περίοδο της Χούντας επίσης θα έλεγε πως όλα πάνε καλά.

Με το πράσινο φως από το EuroWorking Group για τις συντάξεις, ο πρωθυπουργός πρέπει να ένιωσε καβάλα στο άλογο. Τι σημασία έχει που το ούτως ή άλλως περιορισμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα συμπυκνωθεί περαιτέρω για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό; Από την κυβέρνηση απαντούν πως η περικοπή των συντάξεων θα είχε μεγαλύτερες δημοσιονομικές επιπτώσεις και έμμεσα και άμεσα, μιας και ακόμα και τα ταμεία θα έχαναν έσοδα.

Και υποστηρίζουν από το κυβερνητικό επιτελείο πως όλα πηγαίνουν… αριστερά! Και μάλλον έτσι είναι, κρίνοντας και από τις τελευταίες εξελίξεις! Γιατί δεν είναι μόνο η φωνή (και οργή) του λαού κατά την κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο που έδειξε πως μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Είναι πρωτίστως η συντριπτική ήττα που υπέστη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου συμπαρασύροντας και τον Αρχιεπίσκοπο.

Και αυτό γιατί η περιβόητη συμφωνία (σ.σ. προσύμφωνο) μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους δεν πρόκειται να προχωρήσει, τουλάχιστον στο επίπεδο που ο πρωθυπουργός το επιθυμούσε. Η συνεδρίαση μέσα από εντάσεις, αποχωρήσεις και εκνευρισμούς, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις τρεις χθες (Παρασκευή) το απόγευμα και με ομόφωνη απόφαση να συζητήσουν τα υπόλοιπα σημεία της Συμφωνίας, αλλά όχι το ζήτημα της αλλαγής καθεστώτος στη μισθοδοσία του κλήρου. H απάντηση από το Μαξίμου ήταν άμεση: προανήγγειλε μονομερή ενέργεια τονίζοντας πως το θέμα της μισθοδοσίας αφορά αποκλειστικά και μόνο την πολιτεία.

Με άλλα λόγια, οι 10.000 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα που είχε ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση οδηγούν σε ιερό πόλεμο! Ο συνένοχος στο έγκλημα Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υποχρεώθηκε να αναδιπλωθεί εμπρός στους συναδέλφους του και να αποδεχθεί την ξεκάθαρη άποψη της πλειοψηφίας.

 

Στον αέρα οι τράπεζες

Και αν η εξέλιξη με την Εκκλησία περιορίζεται σε στρατηγική ήττα, υπάρχει μια άλλη εξέλιξη αυτήν τη φορά στην οικονομία, που απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Και αυτή αφορά την πραγματική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Πώς αλήθεια μπορείς να ισχυρίζεσαι πως η οικονομία βελτιώνεται, όταν ο κύριος μοχλός της είναι οι τράπεζες που αντιμετωπίζουν ουσιαστικά προβλήματα;

Το τελευταίο χτύπημα ήταν η απόφαση της ΜSCI για τη διαγραφή των μετοχών  τριών συστημικών τραπεζών από τον βασικό δείκτη.

Οι μετοχές δηλαδή πλέον της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς έχουν προστεθεί  στον δείκτη μετοχών χαμηλής κεφαλαιοποίησης, MSCI Small  Cap. Ο ξένος Οίκος αφαίρεσε από τον διεθνή δείκτη του τις τρεις μετοχές, προφανώς γιατί δεν τις θεωρεί ισχυρές τράπεζες, λόγω κυρίως του επιπέδου της κεφαλαιοποίησής τους και, συνεπώς, θεωρεί ότι μειώνουν το «βάρος» του κλάδου στον διεθνή χρηματιστηριακό δείκτη που αναφέρεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η κίνηση αυτή σημαίνει αυτομάτως  πως funds που επενδύουν σε δείκτες (τα γνωστά index funds) θα αποεπενδύσουν από αυτές, και θα υπάρξουν ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο, μειώνοντας και άλλο τόσο την κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου όσο και την συνολική κεφαλαιοποίησή του ΧΑΑ. Αλυσιδωτά έχουμε ένα ελληνικό τραπεζικό σύστημα περαιτέρω απαξιωμένο. Από τις αρχές Αυγούστου ο τραπεζικός κλάδος έχει χάσει το 45%  της κεφαλαιοποίησής του, με τη συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να διαμορφώνεται κοντά στα 4,7 δισ. Τέσσερις τράπεζες δηλαδή έχουν τη μισή  κεφαλαιοποίηση της «3Ε», της εταιρίας που παράγει την coca cola στην Ελλάδα

Η κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών ήταν 8,7 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους. Υπενθυμίζεται πως μετά την κεφαλαιοποίηση του 2015 η συνολική χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών άγγιζε τα 9,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Απρίλιο του 2013, και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης κεφαλαιοποίησης, έφτανε τα 25,6 δισ. ευρώ.

Παρά λοιπόν τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, το τραπεζικό σύστημα έλλειψη της ανάπτυξης πνίγεται από τα κόκκινα δάνεια που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα ήταν παρά ένα ελάσσονος σημασίας πρόβλημα. Και η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει πλέον σπριντ για να προλάβει τα χειρότερα μέσω ενός σχεδίου που φέρει την υπογραφή του Γιάννη Στουρνάρα, με στόχο τη διαγραφή ενός τμήματος των κόκκινων δανείων. Σχέδιο που τουλάχιστον σε πρώτη φάση οι διοικήσεις των τραπεζών δείχνουν να αποδέχονται.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν την πλαστή ευδαιμονία του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο αρέσκεται σε λογιστικά τρικ δημοφιλή κατά το παρελθόν, που όμως μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Και την ίδια ώρα, υπονομεύει την ανάπτυξη στερώντας το οξυγόνο από την οικονομική ανόρθωση της χώρας.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα