Ολυμπιακός – Καλλονή: Η μάχη των πάγκων

Ο Ολυμπιακός μπορεί να μην έθελξε με την απόδοσή του στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος κόντρα στην Καλλονή, ωστόσο είχε συγκεκριμένη τακτική προσέγγιση στο παιχνίδι με μερικές σωστές, αλλά και αρκετές λανθασμένες κινήσεις εκ μέρους του Μίτσελ. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μαντζουράκης κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ με προφανή σκοπό να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα, χωρίς να έχει καμία απολύτως επιθετική βλέψη. Η «Α» αναλύει…

Τα επιθετικά «ερυθρόλευκα» άκρα
Ο Μίτσελ είχε δώσει σαφείς εντολές στους παίκτες του για ανάπτυξη από τα άκρα. Οι Χοσέ Χολέμπας και Λεάντρο Σαλίνο βοηθούσαν πολύ επιθετικά τους Βλάντιμιρ Βάις και Τζόελ Κάμπελ αντίστοιχα. Οι δύο φουλ-μπακ των τυπικά φιλοξενούμενων ανέβαιναν πολύ συχνά κοντά στην περιοχή της Καλλονής, δημιουργώντας τούς έξτρα παίκτες που χρειάζονται από τα «φτερά» για να «ανοίξει» μία πολυπρόσωπη άμυνα.

Οι συνεργασίες των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού στο πλάτος του γηπέδου ήταν καλές, με τους δύο πλάγιους αμυντικούς και τους δύο εξτρέμ να περνούν πολλές μπαλιές στην περιοχή από τα όρια αυτής, φτάνοντας αρκετές φορές μία… ανάσα από το να δώσουν κάποια ασίστ.

Η απουσία της κολόνας στην επίθεση
Παρ’ όλα αυτά, η επιλογή του Σαβιόλα ως μοναδικού προωθημένου δεν αποδείχθηκε ως η πιο ενδεδειγμένη. Εκτός από το γεγονός ότι ο Αργεντινός άσος φάνηκε ακόμη ανέτοιμος για να ξεκινήσει επίσημο παιχνίδι, εκεί που οι μονομαχίες είναι πιο σκληρές σε σχέση με τα φιλικά, ο σωματότυπος και ο τρόπος παιχνιδιού του δεν ταίριαζαν στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Οι Λεάντρο και Αναστασιάδης εξουδετέρωναν εύκολα τον σταρ της ομάδας, αφού χώροι δεν υπήρχαν για να έχει πλεονέκτημα ο Σαβιόλα. Όταν η μπάλα έφτανε στην περιοχή, ο πρώην στράικερ της Μάλαγα ή θα ήταν έξω από αυτήν, προσπαθώντας να συμμετάσχει στην ανάπτυξη, ή, αν ήταν μέσα στο «κουτί», θα έχανε εύκολα την μπάλα από τα αντίπαλα σέντερ μπακ. Ίσως αν έπαιζε αντί του Ντομίνγκεζ και με τον Μήτρογλου στην ίδια 11άδα, να ήταν πιο χρήσιμος.

Η μεγάλη απόσταση στον άξονα
Ο Μίτσελ ξεκίνησε το ματς με τους Σιόβα και Μεντζανί ως σέντερ μπακ, τους Φέισα και Μανιάτη ως αμυντικά χαφ και τον Τσόρι να βοηθάει τον Σαβιόλα. Οι δύο στόπερ, μαζί με τους ανασταλτικούς μέσους, δημιούργησαν μία τετράδα στα μετόπισθεν που δεν επέτρεπε μεν τις κάθετες πάσες από πλευράς ΑΕΛ Καλλονής, ωστόσο ήταν αρκετά πίσω στο γήπεδο και δεν βοηθούσαν να παιχτεί γρήγορο ποδόσφαιρο όταν οι «ερυθρόλευκοι» αναπτύσσονταν, ή όταν έχαναν την μπάλα χανόταν πολύτιμος χρόνος μέχρι να ξανακερδιθεί.

Βέβαια εδώ τίθεται ένα θέμα με την ταχύτητα των συγκεκριμένων παικτών και ίσως ήταν αυτός ο λόγος που ο τεχνικός του συλλόγου δεν τους έβαλε πιο ψηλά. Για να καλυφθούν μέτρα και να μην κινδυνέψει η ομάδα, θα πρέπει να υπάρχει ταχύτητα. Πάντως, στον πάγκο υπήρχε ο Μανωλάς που σίγουρα θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο σε ένα τέτοιου τύπου παιχνίδι σε σχέση με τους Μεντζανί και Σιόβα.

Η Καλλονή «ταμπουρώθηκε»
Όσο για την Καλλονή; Δεν την ένοιαζε τίποτα, παρά να μη δεχτεί κάποιο τέρμα. Δεν κυνήγησε καμία αντεπίθεση και απλά είχε τους περισσότερους παίκτες μέσα και κοντά στην περιοχή της. Ουσιαστικά δεν έβγαλε καμία φάση στη ροή του παιχνιδιού και η ευκαιρία με τον Λεοζίνιο προήλθε από ένα γρήγορο παίξιμο στημένης φάσης, που έπιασε στον… ύπνο την άμυνα των νταμπλούχων,

Η νίκη ήρθε όταν μπήκαν Φετφατζίδης, Μήτρογλου
Ήταν φανερό ότι ο Ολυμπιακός χρειαζόταν δύο ουσιαστικές παρεμβάσεις στο παιχνίδι του. Η είσοδος του Φετφατζίδη πρόσφερε δημιουργία και από τον άξονα. Μπορεί να ξεκινούσε τις προσπάθειές του από τα άκρα, αλλά συνέκλινε προς το κέντρο και δημιουργούσε πολλά ρήγματα από εκεί. Αφού μπήκε και ο Μήτρογλου, τα πράγματα απλοποιήθηκαν ακόμη περισσότερο. Ο υψηλόσωμος φορ απασχολούσε και τους δύο κεντρικούς αμυντικούς των τυπικά γηπεδούχων και ο Φετφατζίδης είχε περισσότερο χώρο για τις επελάσεις του, ενώ και ο ίδιος ο επιθετικός των Πειραιωτών ήταν μέσα σε 2-3 φάσεις για γκολ.

«Οδηγός» για τη συνέχεια
Φυσικά η όλη ανάλυση δεν έγινε για να γίνει αντιληπτό πώς οι πρωταθλητές ξεπέρασαν το εμπόδιο της νεοφώτιστης Καλλονής. Στον Ολυμπιακό, καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, θα κληθούν να παίξουν με ανάλογες πολυπρόσωπες άμυνες και οφείλουν να γνωρίζουν τον δρόμο για να το πετύχουν. Όσο για τον σύλλογο της Μυτιλήνης; Θεμιτό να μην έχει επιθετικές βλέψεις κόντρα στην καλύτερη ομάδα της Ελλάδας, ωστόσο θα πρέπει να παρουσιάσει κάτι καλύτερο μπροστά για να έχει ελπίδες για την παραμονή της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα