Ολυμπιακός: Από τον Πολέτι και τον Άλτσιμπαρ στον Σολδάνο

Η ιστορία των Αργεντινών ποδοσφαιριστών στον Ολυμπιακό ξεκινά 50 χρόνια πίσω και καταλήγει στις μέρες μας με την μεταγραφή του Φράνκο Σολδάνο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο Ασλανίδης επέτρεψε την αθρόα εισαγωγή ξένων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι είχαν κάποια ελληνική ρίζα.

Τότε λόγω της μετανάστευσης όλοι οι σύλλογοι έσπευσαν να αποκτήσουν παίκτες από την Λατινική Αμερική.

Ο Ολυμπιακός άρπαξε τον Άλτσιμπαρ και το Νικολάου-Νικολά μέσα από τα χέρια του ΠΑΟ, όπως και τον Πολέτι μέσα από τα χέρια της ΑΕΚ.

 

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΠΟΛΕΤΙ

Αρχές της δεκαετίας του 1970 και οι ξένοι παίκτες έρχονται σωρηδόν στην Ελλάδα, με πρώτους και καλύτερους, παίκτες από τη Νότιο Αμερική. Μεταξύ αυτών και ένας φημισμένος γκολκίπερ της Αργεντινής, ο Αλμπέρτο Πολέτι. Ένας τερματοφύλακας με πλούσιο βιογραφικό, που έφερε στον Ολυμπιακό ο Νίκος Γουλανδρής και στην πρώτη του προπόνηση έγινε χαμός από τους φίλους της ομάδας. Κι όμως, ο Πολέτι… δεν έπαιξε ποτέ σε επίσημο παιχνίδι με τους «ερυθρόλευκους»!

Κι αυτό γιατί, κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, το καλοκαίρι, ο τότε προπονητής, ο αείμνηστος Λάκης Πετρόπουλος, διαπίστωσε – σύμφωνα με διάφορες μαρτυρίες – ότι ο Αργεντινός δεν μπορούσε να πλονζάρει από την μια πλευρά κι αυτό επειδή είχε στο παρελθόν έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στο πόδι και ήταν εγχειρισμένος. Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο Πολέτι είχε φυλακιστεί για ένα μήνα στην Αργεντινή κι όταν αποφυλακίστηκε, του απαγορεύτηκε να παίξει ποδόσφαιρο στη χώρα, λόγω της συμμετοχής στα μεγάλης έκτασης επεισόδια στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου με την Μίλαν.

Ο μύθος στην περίπτωση Πολέτι αναφέρει πως εφημερίδα της εποχής είχε βάλει φωτογραφία του από προπόνηση του Ολυμπιακού και για να δώσει έμφαση στο πόσο εντυπωσιακός γκολκίπερ ήταν, τον φωτογράφησε όρθιο να κρατάει με τα χέρια ψηλά την μπάλα και στην εφημερίδα την τύπωσαν πλάγια για να φαίνεται έτσι ως μια τρομερή εκτίναξη! Αν πρόσεχε όμως κάποιος το φόντο πίσω από τον Πολέτι, διέκρινε ότι οι εξέδρες του σταδίου ήταν… κάθετες και όχι οριζόντιες…

ΜΙΓΚΕΛ ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Tην άνοιξη του 1972 το βασικό θέμα των εφημερίδων ήταν η μάχη που έδιναν ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό για την απόκτηση του ελληνοαργεντίνου Μιχάλη Νικολάου, όπως τον ανέφεραν οι εφημερίδες. Μιγκέλ Αλμπέρτο Νικολάου ήταν το πλήρες όνομα του και φυσικά υπήρξε ιδιαίτερος θόρυβος εκείνη την εποχή για το αν όντως είχε ελληνικές ρίζες, όπως και ο επιθετικός Αντόνιο Ζούστο Αλτσιμπαρ και ο τερματοφύλακας Αλμπέρτο Πολέτι. Περισσότεροι από 50.000 φίλοι του Ολυμπιακού βρέθηκαν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν το ντεμπούτο του Μιχάλη Νικολάου στην φιλική αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Λέστερ. Οι ύμνοι που γράφτηκαν για τον Ελληνοαργεντινό… ήταν το λιγότερο υπερβολικοί και φυσικά η κόντρα για την απόκτηση του με τον Παναθηναϊκό αύξησε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον. Ο τότε γενικός Γραμματέας Αθλητισμού επί δικτατορίας, Κωνσταντίνος Ασλανίδης, δήλωσε την ίδια ημέρα που έγινε το φιλικό με την Λέστερ. «Έχω 30 μέρες καιρό ακόμη να εξετάσω το θέμα τω παικτών από την Αργεντινή που μεταγράφηκαν στον Ολυμπιακό. Δεν μπόρεσα ακόμη να μελετήσω τα σχετικά δικαιολογητικά. Εάν ο Ολυμπιακός έχει τηρήσει το γράμμα του Νόμου δεν θα υπάρξει περίπτωση αμφισβητήσεως των μεταγραφών του».

Οι ύμνοι για τον Μιχάλη Νικολάου, πάντως, ήταν από τους πιο μεγάλους που έχουν γραφτεί για ποδοσφαιριστές μετά την συμμετοχή στο φιλικό αγώνα με την Λέστερ και φυσικά η παρουσία του στον Ολυμπιακό δεν τους δικαίωσε. Η τρέλα για την πρώτη εμφάνιση του Νικολάου, πάντως, ξεπέρασε κάθε όρια αφού οι οπαδοί του Ολυμπιακού ήταν τόσοι πολλοί που 2.000 από αυτούς κάθισαν στο ταρτάν του σταδίου Καραϊσκάκης και τα εισιτήρια των 50 δραχμών έφτασαν στην μαύρη αγορά ακόμη και τις 1.000 δραχμές που τότε αντιστοιχούσε σχεδόν στον μισό μηνιαίο μισθό ενός υπαλλήλου. Τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις εφημερίδες της εποχής είναι κατατοπιστικά για τον τρόπο που τον υποδέχθηκαν. «Η πρωτοφανής προσέλευση φιλάθλων, η οποία σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 9 Μαΐου 1972 στο Στάδιο Καραϊσκάκης κατά τον αγώνα του Ολυμπιακού με την ισχυρότατη Λέστερ οφείλεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην περιέργεια όλων να παρακολουθήσουν αγωνιζόμενο για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Μιχάλη Νικολάου. Τα όσα προηγήθηκαν – η τρομερή δηλαδή μάχη του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό για την απόκτηση του – είχαν αυξήσει το ενδιαφέρον της πρώτης εμφάνισης του τρίτου εξ Αργεντινής αποκτήματος των Ερυθρολεύκων. “Αξίζει ο Νικολάου τα χρήματα που διέθεσε για αυτόν ο Ολυμπιακός; διερωτώνται όλοι. “Ήταν δικαιολογημένος ο φανατισμός με τον οποίον διεκδίκησαν τον παίκτη οι μεγάλοι σύλλογοι, ή ότι έκαναν έγινε από πείσμα;” Εις τα ερωτήματα αυτά εκλήθη προχθές την εσπέραν και έδωσε την απάντηση ο ίδιος ο Νικολάου. Εάν ήταν θετική, ή αρνητική η απάντηση αυτή το είδαν εκατό χιλιάδες μάτια».

Η τρέλα για την πρώτη εμφάνιση του Νικολάου, πάντως, ξεπέρασε κάθε όρια. 2.000 οπαδοί του Ολυμπιακού κάθισαν στο ταρτάν του σταδίου Καραϊσκάκης και τα εισιτήρια των 50 δραχμών έφτασαν στην μαύρη αγορά ακόμη και τις 1.000 δραχμές που τότε αντιστοιχούσε σχεδόν στον μισό μηνιαίο μισθό «Ο γίγας Νικολάου ήταν το πρόσωπο της βραδιάς στον φιλικό αγώνα του Ολυμπιακού με την Λέστερ. Σαν μαγνήτης προσέλκυσε τον αμέτρητο κόσμο των Ερυθρολεύκων στο φαληρικό στάδιο. Χιλιάδες μάτια ήσαν εστραμμένα πάνω του και παρακολουθούσαν κάθε κίνηση του, κάθε επαφή με την μπάλα. Ο Μιχάλης Νικολάου γοήτευσε στην πρώτη εμφάνιση του. Κατέκτησε τις καρδιές των οπαδών της ομάδας του και έγινε δημοφιλής. Παρότι αγωνίστηκε για πρώτη φορά έπεισε περί της αναμφισβήτητης μεγάλης αξίας του. Κατόρθωσε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που είχε να συναντήσει και έτσι το ντεμπούτο του χαρακτηρίστηκε κάτι παραπάνω από επιτυχές, καλύτερο του αναμενόμενου. Συγκεκριμένα ο Νικολάου στην πρώτη του εμφάνιση με τη νέα του ομάδα έπαιξε αντίπαλος ενός ισχυρότατου συγκροτήματος όπως είναι η Λέστερ. Δεύτερον είχε πραγματοποιήσει δύο – ουσιαστικά όμως μια – προπονήσεις με τους του υπόλοιπους συμπαίκτες του και αυτή όχι πλήρης. Τρίτον είχε να αγωνιστεί αρκετό καιρό. Τέταρτον δεν γνώριζε το παιχνίδι των συμπαικτών του, ούτε οι τελευταίοι το δικό του. Πέμπτον οι πρωτοφανείς εκδηλώσεις των οπαδών του Ολυμπιακού προς το πρόσωπο του μόλις έκανε την εμφάνιση του στο ασφαλώς θα τον επηρέασε ψυχολογικά. Εγνώριζε ότι 100.000 μάτια ήταν στραμμένα πάνω του και περίμεναν να εξαγάγουν τα συμπεράσματα τους για αυτόν. Όλα αυτά ήταν εις βάρος του Νικολάου, αλλά ο Ελληνοαργεντινός άσσος δεν επηρεάστηκε όσο αναμένετο. Με το παιχνίδι του έθελξε και μάγεψε τους πάντες. Ήταν πραγματικός άρχων. Είχε όλα τα προσόντα εκείνα που χαρακτηρίζουν τον μεγάλο παίκτη. Ο Ολυμπιακός έκανε διάνα με την απόκτηση του Νικολάου. Είναι ο παίκτης που μπορεί να πάρει στους ώμους του όλο το παιχνίδι του Ολυμπιακού και να τον οδηγήσει στον θρίαμβο. Παίκτης τρομερών δυνατοτήτων, τον χάρηκαν και τον απόλαυσαν 50.000 φίλαθλοι, οι οποίοι ενθουσιασμένοι ξέσπασαν σε αποθεωτικές εκδηλώσεις. Το άξιζε όμως!!!»

 

ΑΝΤΟΝΙΟ ΖΟΥΣΤΟ ΑΛΤΣΙΜΠΑΡ

Στις 26 Απριλίου 1972 βρέθηκαν πάνω από 35.000 φίλοι του Ολυμπιακού για να δουν για πρώτη φορά το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας, Αντόνιο Ζούστο Άλτσιμπαρ, σε φιλική αναμέτρηση με την Μάντσεστερ Σίτι που τελείωσε 0-0.

Ο Άλτσιμπαρ αγωνίστηκε δύο χρόνια στον Ολυμπιακό και στο μοναδικό ματς που έπαιξε στο Κύπελλο Ελλάδος με τον Ολυμπιακό σημείωσε δύο γκολ που έκριναν την πρόκριση κόντρα στον Παναργειακό που είχε προηγήθηκε με 2-1 στο στάδιο Καραϊσκάκης. Αγωνίστηκε για 60 λεπτά με τις εφημερίδες της εποχής να εκθειάζουν τον 28χρονο τότε επιθετικό. Το μέλλον του στους Ερυθρόλευκους, όμως, δεν ήταν ανάλογο της πρώτης εντύπωσης και στα δύο χρόνια που έμεινε στον Πειραιά αγωνίστηκε σε 7 ματς πρωταθλήματος χωρίς να σκοράρει και η μοναδική του συμμετοχή στο Κύπελλο Ελλάδος ήταν στις 18 Απριλίου 1973 στην αναμέτρηση με τον Παναργειακό. Η ομάδα του Άργους αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας και αυτό αποτέλεσε ευκαιρία για τον τεχνικό του Ολυμπιακού, Λάκη Πετρόπουλο, να χρησιμοποιήσει αρκετούς ποδοσφαιριστές που δεν έπαιζαν στο πρωτάθλημα. Η αναμέτρηση ήταν για την προημιτελική φάση και λίγο έλλειψε οι Ερυθρόλευκοι να αποτελέσουν θύμα έκπληξης.

Σε εκείνο το παιχνίδι, όμως, σώθηκαν από τον Άλτσιμπαρ. Μόλις στο 17ο λεπτό ο Αργεντίνος με σουτ έδωσε προβάδισμα στον Ολυμπιακό που φάνηκε πως θα είχε εύκολο έργο. Ο Παναργειακός ισοφάρισε με τον Κρητικό στο 50’ και ο Σέρφας στο 61’ με σουτ εκτός περιοχής νίκησε τον Μυλωνά και έβαλε μπροστά στο σκορ την ομάδα του Άργους. Η αντίδραση των Ερυθρολεύκων ήταν άμεση και ο Άλτσιμπαρ στο 62ο λεπτό ισοφάρισε, ενώ στο 65ο είχε νέο σουτ στην εστία του Κομπόση που χτύπησε στα σώματα των αμυντικών και ο Αργυρούδης από κοντά με δεύτερη προσπάθεια έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 3-2 υπέρ του Ολυμπιακού. Η άμυνα του Μιχάλη Μυλωνά δέχθηκε σημαντική πίεση στα τελευταία λεπτά, από τον Παναργειακό που πίστευε στο θαύμα, αλλά το 3-2 έμεινε μέχρι το τέλος. Αυτή ήταν η καλύτερη εμφάνιση του Αντόνιο Ζούστο Άλτσιμπαρ με τα χρώματα του Ολυμπιακού και η μοναδική που βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα.

Συνολικά αγωνίστηκε σε 8 επίσημα ματς με τους Ερυθρόλευκους και η τελευταία του συμμετοχή σε φιλικό παιχνίδι ήταν στις 27 Απριλίου 1974 στην ήττα με 3-2 από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα