Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Αξονική τομογραφία στην Ιστορία με… ασθενείς 4 μούμιες (ΦΩΤΟ)

Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη φάση του ερευνητικού προγράμματος Τρισδιάστατης Απεικονιστικής Εξέτασης μουμιών της Αιγυπτιακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Στο άκουσμα της διενέργειας μίας αξονικής ή μιας  μαγνητική τομογραφίας ο νους των περισσοτέρων πηγαίνει δικαίως σε ιατρικά παραπεμπτικά και σε διαγνώσεις που αξιολογούν αυτά που δεν μπορεί να «δει» η απλή κλινική εξέταση ενός ασθενούς. Ωστόσο η απεικονιστική εξέταση που έγινε προ ημερών στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών δεν έμοιαζε με καμία από όσες ξέρουμε. Κι αυτό διότι οι… ασθενείς που «σκαναρίστηκαν» από τα υπερσύγχρονα μηχανήματα του ομίλου ήταν τέσσερις αιγυπτιακές μούμιες της εποχής του Πτολεμαίου!!!

Δεν πρόκειται για αστείο αλλά για το μοναδικό και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα ερευνητικό πρόγραμμα Τρισδιάστατης Απεικονιστικής Εξέτασης μουμιών της Αιγυπτιακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας.

Απεικονιστική εξέταση μούμιας στον αξονικό τομογράφο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.(Copyright φωτογραφίας: Frame Productions 2023)

Η εξέταση που πραγματοποιήθηκε στο τμήμα του Αξονικού/Μαγνητικού Τομογράφου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών αποτελεί την δεύτερη και τελευταία φάση του εν λόγω ερευνητικού προγράμματος που στο πρώτο της στάδιο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και αφορούσε σε πέντε πτολεμαιϊκές μούμιες της συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τα συνολικά πορίσματα της έρευνας θα παρουσιασθούν σε ημερίδα, καθώς και σε δημοσιεύσεις ή ανακοινώσεις της διεπιστημονικής ομάδας μελέτης.

Προετοιμασία για την εξέταση των μουμιών με τη χρήση αξονικού τομογράφου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών. (Copyright φωτογραφίας: Frame Productions 2023)

 

Την εξέταση των τεσσάρων Πτολεμαϊκών μουμιών της Αιγυπτιακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) πραγματοποίησε ο διευθυντής του τμήματος του Αξονικού/Μαγνητικού Τομογράφου του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, δρ Νικόλαος Μποντόζογλου, μαζί με την επιστημονική ομάδα του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα προγράμματα έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες χώρες με συλλογές αιγυπτιακών αρχαιοτήτων, μεταξύ άλλων και στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, όπου η απεικονιστική εξέταση έγινε σε γνωστά πανεπιστημιακά νοσοκομεία με την συνεργασία των εκεί μουσείων.

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στην εταιρεία Ορφέας Βεϊνόγλου Α.Ε., η οποία ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου τη δαπάνη και την κατασκευή των κατάλληλων ειδικών κιβωτίων στις οποίες τοποθετήθηκαν οι μούμιες και μερίμνησε για την ασφαλή μεταφορά τους, καθώς και την Ελληνική Αστυνομία για την συνδρομή της.

Προετοιμασία εγκιβωτισμού μούμιας, η οποία εκτίθεται στη μόνιμη έκθεση της Αιγυπτιακής Συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. (Copyright φωτογραφίας: Frame Productions 2023)

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα