Ονειρεύεται «ρωγμές» η αντιπολίτευση για τα εργασιακά

Με παραπλήσια συνθηματολογία Τσίπρας, Γεννηματά, Κουτσούμπας και Βαρουφάκης επιδιώκουν να προκαλέσουν ρήγματα στην κυβέρνηση και να αποκομίσουν δημοσκοπικά ψηφαλάκια

Το πολυθρύλητο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ακόμη δεν έχει κατατεθεί ούτε καν για διαβούλευση θα είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική μονομαχία λίγες ημέρες μετά το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.

 Του Χρήστου Αγγελόπουλου

Ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης με πρώτο και καλύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκινήσεις τις διαδηλώσεις και η αρχή έγινε το διήμερο Τετάρτη-Πέμπτη, όπου το κύριο σύνθημα ήταν ότι δεν θα επιτρέψουν να καταργηθεί το οκτάωρο.

Μάλιστα, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε την Τετάρτη και ειδική δράση μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και φώναζαν ότι δεν θα επιτρέψουν την κατάργηση του οκτάωρου στην εργασία. Και το εντυπωσιακό είναι ότι το φώναζε και η πρώην υφυπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, που επί ημερών της μετατράπηκε το οκτάωρο σε δύο τετράωρα. Επίσης οι περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν μερικής απασχόλησης, όπως το 30% του συνόλου των θέσεων εργασίας. Επίσης η κα Φωτίου και τα άλλα… λαμπρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 κατήγγειλαν τη δημιουργία της γενιάς των 700 ευρώ και επί διακυβέρνησης Τσίπρα φτιάχτηκε η γενιά των 360 ευρώ.

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ μπας και σηκώσει κεφάλι παίζει τα ρέστα του με το εργασιακό. Ήδη εδώ και πολύ καιρό έχει προαναγγείλει πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι αιτία πολέμου. Τα δε παπαγαλάκια του οργιάζουν παραμυθιάζοντας τον κόσμο ότι καταργείται το οκτάωρο.

Το καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι την ίδια τακτική ακολουθούν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάνει λόγο για ανατροπές του αιώνα, ενώ και ο Γιάνης Βαρουφάκης ισχυρίζεται ότι το εργασιακό νομοσχέδιο επαναφέρει το δόγμα του σοκ.

Τις τελευταίες ημέρες από την επαναστατική διάθεση φαίνεται ότι γοητεύτηκε και η Φώφη Γεννηματά, η οποία μεταξύ άλλων σε δήλωσή της υποστήριξε: «Μισή δουλειά, μισός μισθός, ωράριο-λάστιχο, απλήρωτες υπερωρίες, τηλεργασία χωρίς κανόνες, συνθέτουν νέες μορφές απασχόλησης, που θα διευρύνουν τις ανισότητες, θα βάλουν στο περιθώριο τη νέα γενιά και θα φτωχοποιήσουν ακόμη περισσότερους».

ΕΝΩ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟ 8ΩΡΟ ΤΩΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «ΝΕΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ»

Ανακάλυψε νέο μνημόνιο

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι επειδή δεν πείθει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φείδεται ψεμάτων υποστηρίζοντας πως το εργασιακό αποτελεί προαπαιτούμενο για να μας δοθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επί της ουσίας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναφέρει το γνωστό δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Στη ρητορική της η Κουμουνδούρου ισχυρίζεται ότι το ελληνικό σχέδιο που εγκρίθηκε από την Κομισιόν είναι ένα νέο μνημόνιο και το εργασιακό νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο. Προφανώς κάπως έτσι αντιλαμβάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε χαιρετίσει τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι πήρε λίγα χρήματα στη μοιρασιά.

Σε αυτό το πλαίσιο και ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε στο μήνυμά του για την Ανάσταση να δώσει αυτήν τη διάσταση για την επόμενη μέρα της χώρας μετά την πανδημία, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα «φαίνεται να βγαίνει από την κρίση ισχυρότερη», αναφερόμενος και στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0», «για την ανάπτυξη στη μετά covid εποχή, ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα με 175 δράσεις».

Η κυβέρνηση μετέφερε την επίσημη αργία την Τρίτη 4 Μαΐου και μαζί της ουσιαστικά συντάχθηκε η ηγεσία της ΓΣΕΕ, προκηρύσσοντας απεργία για εκείνη την ημέρα, ενώ αντίθετα η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ προκήρυξαν απεργία για τις 6 Μαΐου προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που αναμένεται να φέρει αυτές τις ημέρες ο Κωστής Χατζηδάκης. Φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε και ειδικό προσκλητήριο, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή την ώρα, το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν χρέος να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να βρεθούν με πραγματική διάθεση ενότητας και αγώνα, όλοι μαζί στην πρώτη γραμμή της μεγάλης μάχης που έρχεται».

Ερωτήματα

Φυσικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως συνήθως υπέπεσε σε μία γκάφα ανήμερα το Πάσχα, όταν επισκέφθηκε το Λαϊκό Νοσοκομείο. Εκεί μιλώντας στους εργαζόμενους τους είπε: «Το οκτάωρο έχει καταργηθεί στην πράξη, φανταστείτε να καταργηθεί και θεσμικά». Προφανώς αυτό που ανέφερε ο κ. Τσίπρας δεν έγινε από τον Ιούλιο του 2019. Έχει κι αυτός το δικό του μερίδιο ευθύνης, αλλά θεώρησε ότι είναι ευκαιρία να δώσει αλλού τον μουτζούρη.

Εάν φυσικά ισχύει αυτό που είπε στους εργαζόμενους ο κ. Τσίπρας, τότε ο νέος νόμος οφείλει να ρυθμίσει με δίκαιο τρόπο τη νέα πραγματικότητα, ή να την αλλάξει προς το καλύτερο. Επί της ουσίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μοιάζει να αποδέχεται την κατάργηση του οκταώρου μέσα στην αγορά, αλλά να επιδιώκει δίπλα σ’ αυτή την πραγματικότητα να υπάρχει ένα άψογο φιλεργατικό νομικό οικοδόμημα, το οποίο θα διαφυλάσσουμε ως φετίχ. Κανένας δεν θα το εφαρμόζει, η αγορά εργασίας θα κινείται ερήμην του θεσμικού πλαισίου, η παρανομία θα γίνεται καθολικός κανόνας της πιάτσας, αλλά το πολιτικό σύστημα θα έχει το άλλοθι της δυνητικής νομικής προστασίας των εργαζομένων.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που επιδιώκει είναι να δημιουργήσει νέους αγανακτισμένους. Μέχρι στιγμής δεν του έχει βγει σε ό,τι και εάν έχει επιχειρήσει. Είτε με την αστυνομική βία, είτε με το lockdown, τώρα το οκτάωρο. Ποντάρει παντού ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα του κάτσει η μπίλια και θα ρεφάρει. Και όλα αυτά έχουν έναν στόχο. Να αποφύγει την πολιτική απομόνωση, στην οποία θα κινδυνεύσει να περιέλθει όταν ολοκληρωθεί ο επόμενος εκλογικός κύκλος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα