Όνειρο απατηλό τα… ευρώπουλα για την Τσεχία

Η επόμενη κυβέρνηση της χώρας δεν θα υιοθετήσει το σκληρό νόμισμα

Αν στην Πολωνία το τοπ θέμα πολιτικής συζήτησης είναι η ρήξη της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες και το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., με αφορμή την έντονη αμφισβήτηση της ισχύος του ενωσιακού δικαίου έναντι των εθνικών νόμων, στη γειτονική των Πολωνών Τσεχία το πρόβλημα είναι ότι δεν… ψήνονται από την είσοδό τους στην οικονομική ένωση, υιοθετώντας ως εθνικό νόμισμα το «σκληρό» ευρώ.

Το ζητούμενο, φυσικά, δεν είναι μόνο αν οι Τσέχοι θέλουν να μπουν στο ευρώ αλλά και το αν μπορούν. Κι αν κρίνουμε από τα λόγια του Ζμπίνεκ Στανιούρα, του μεγαλοστελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών (ODS), που προαλείφεται για υπουργός Οικονομικών στη νέας κεντροδεξιάς κυβέρνηση συνασπισμού της Τσεχίας, η απάντηση είναι ότι η Τσεχία δεν δύναται να γίνει προς ώρας μέλος της ευρωζώνης.

«Θα πρέπει να βάλουμε σε τάξη τα δημοσιονομικά μας, άρα ακόμη κι αν κάποιος ήθελε (το ευρώ), δεν θα δοκιμάσουμε να μπούμε τώρα, γιατί δεν πληρούμε τα κριτήρια», είναι η δημόσια θέση του Στανιούρα, διαχωρίζοντας τη θέση του από αυτή των συναδέλφων του στα πέντε κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό και οι οποίοι τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον.

Το τσεχικό ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνει τον Στανιούρα ότι η Πράγμα δεν πληροί τα κριτήρια εισδοχής, δεδομένου ότι οι αναλυτές του υπουργείου προβλέπουν ότι το δημοσιονομικό κενό της Τσεχίας θα σκαρφαλώσει το τρέχον έτος στο 7,7% του ΑΕΠ, δηλαδή ο δείκτης θα υπερβαίνει περισσότερο από δύο φορές το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο μιας χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το ODS του Στανιούρα, το πιο ισχυρό μέλος του πιθανού συνασπισμού, είναι το πιο επιφυλακτικό απέναντι στο ευρώ στο πλαίσιο του συνασπισμού ο οποίος κέρδισε τις εκλογές της 8ης και 9ης Οκτωβρίου και αναμένεται να αντικαταστήσει την τρέχουσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις.

Οι Πειρατές, στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος του συνασπισμού σε ό,τι αφορά το ευρώ, και το μικρότερο κόμμα στον εκκολαπτόμενο συνασπισμό, δεσμεύθηκαν στη διακήρυξή τους να εντάξουν την Τσεχία στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών ERM-2, δηλαδή στον προθάλαμο του ευρώ, στο διάστημα των προσεχών 24 μηνών.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα του νέου συνασπισμού και δεν είναι ευδιάκριτο το αν θα υπάρξουν έστω ψήγματα ενός οδικού χάρτη εισόδου στο ευρώ. Για την ώρα, αυτό που φαίνεται να προέχει για τους Τσέχους συγκυβερνώντες του πεντακομματικού συνασπισμού είναι η διαμόρφωση της κυβερνητικής ατζέντας και η κατανομή των υπουργικών χαρτοφυλακίων έως τις 8 Νοεμβρίου, όταν η νεοεκλεγείσα κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου συνέλθει για πρώτη φορά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα