Όταν ο Τσίπρας έκλεισε τις τράπεζες και υπέγραψε το 3ο μνημόνιο

Πέρασαν κιόλας τέσσερα χρόνια. Τι συνέβη τέτοια ημέρα το 2015; Τότε ο Αλέξης  Τσίπρας έκλεισε τις τράπεζες και υπέγραψε το 3ο μνημόνιο.

Πιο συγκεκριμένα, το ημερολόγιο έγραφε 27 Ιουνίου 2015, ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του ανακοίνωσε στους Ελληνες την απόφαση του για δημοψήφισμα ως απάντηση στο τελεσίγραφο των δανειστών.

Η ιστορική συνέχεια γνωστή. Εκλεισαν οι τράπεζες, το χρηματιστήριο, επιβλήθηκαν capital controls, τα οποία είναι ακόμα σε ισχύ, προκάλεσε έναν απίστευτο διχασμό στην κοινή γνώμη, έφερε μία νίκη του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, την κωλοτούμπα από τη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και υπογραφή 3ο Μνημονίου, ιδιαιτέρως σκληρού, το οποίο οι Ελληνες ψηφοφόροι είχαν απορρίψει.

Η δέσμευση Τσίπρα ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα

Οι δείκτες των ρολογιών ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 27ης Ιουνίου 2015, όταν ο Αλέξη Τσίπρας από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωνε πως η Ελλάδα θα πάει σε δημοψήφισμα και οι Ελληνες έτρεχαν πανικόβλητοι στα ATM να κάνουν ανάληψη όσων χρημάτων μπορούσαν, καθώς οι τράπεζες θα έκλειναν.

Σε δραματικούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε χαρακτηριστικά «εδώ και 6 μήνες η ελληνική κυβέρνηση δίνει μια μάχη μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας, προκειμένου να εφαρμόσει τη δική σας εντολή, της 25ης Γενάρη», την εντολή όπως τόνιζε «διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα και να επανέλθει στη χώρα μας η ευημερία και η κοινωνική δικαιοσύνη».

Κλείνοντας είπε ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και αν είναι αυτό. Χαρακτηριστικά ανέφερε στο διάγγελμά του «δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα της δημοκρατικής σας επιλογής, όποιο και αν είναι αυτό.»

Για την ιστορία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 61,38% υπέρ του «ΟΧΙ», το οποίο έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Κουμουνδούρου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο επιτελείο των ΑΝΕΛ, ενώ οι οπαδοί του Αλέξη Τσίπρα έστηναν χορούς στο Σύνταγμα. Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας παρά το «ΟΧΙ» υπέγραψε το 3ο Μνημόνιο.

Οπαδοί και ψηφοφόροι του ΟΧΙ χόρευαν στο Σύνταγμα, λίγο πριν την υπογραφή του 3ου Μνημονίου από τον Αλέξη Τσίπρα

Οι… επαναστάτες υπουργοί 

Από την πλευρά τους οι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν… επαναστάτες με τον Νίκο Παππά να κάνει λόγο για μία καλή νύχτα, την ώρα που οι πολίτες έτρεχαν στα ΑΤΜ για να κάνουν ανάληψη μετρητών, επειδή θα έκλειναν οι τράπεζες.

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Ολος ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει Οχι για να στηρίξει μια άλλη λύση.

Γιώργος Κατρούγκαλος: Μήνυμα δημοκρατίας το ότι θα μιλήσει ο ελληνικός λαός, σημαίνει σεβασμό στις δημοκρατικές παραδόσεις της χώρας μας. Πρέπει να πούμε Οχι στην πρόταση των θεσμών

Νίκος Ξυδάκης: Ηρθε η ώρα να πάρει ο ελληνικός λαός την μοίρα στα χέρια του. Εγώ θα ψηφίσω Οχι

Νίκος Παππάς: Είναι μια καλή νύχτα, θα ξυπνήσει μια όμορφη μέρα για να αποφασίσει ο λαός αν αυτή η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή. Θα ξημερώσει μία πολύ όμορφη μέρα.Καλώ τους ακραίους κύκλους να μην παίξουν με τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος.Οποίος παίζει με ακραία σενάρια έχει ιστορική ευθύνη.Να μην παίζουν με  τις καταθέσεις και την ψυχραιμία των πολιτών.Η πρόταση είναι ασύμβατη με τη λαϊκή εντολή και το μέλλον της ανάπτυξης της Ελλάδας.Η Ευρώπη μπορεί να βρει τη λύση χωρίς το ΔΝΤ.


Το ερώτημα στο δημοψήφισμα

Τo δημοψήφισμα – πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου και ήταν 61,38% υπέρ του «όχι».
Οι Ελληνες πολίτες κλήθηκαν να πάνε στις κάλπες και να δηλώσουν ναι ή όχι στο εξής ερώτημα.

«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους.
Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» («Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού») και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» («Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους»).
Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ.
Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.»
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/politiki/diaggelma-tsipra-gia-dimopsifisma

Διαβάστε επίσης