Οχυρωματικά έργα για τα ρωσικά «κανόνια»

Τη μία το ρωσικό εμπάργκο σε προϊόντα διατροφής από την Ευρωπαϊκή Ένωση που επηρέασε αρνητικά τους Έλληνες παραγωγούς και μεταφορείς, την άλλη τα συνεχή «κανόνια» ρωσικών τουριστικών πρακτορείων, τα μαντάτα που έρχονται από την «κόκκινη αρκούδα» και αφορούν την Ελλάδα δεν είναι εσχάτως και τα καλύτερα.

 

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης 

 

Ειδικά στην περίπτωση των αλλεπάλληλων πτωχεύσεων tour operators από τη Ρωσία, το χτύπημα ήρθε σε μία χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό που ως γνωστόν αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Αυτή η βιομηχανία, λοιπόν, επλήγη φέτος από το ντόμινο των πτωχεύσεων στη ρωσική τουριστική αγορά και παρά τις προσπάθειες των αρμοδίων φορέων –υπουργείο Τουρισμού, ΕΟΤ, ΣΕΤΕ κ.λπ.– οι συνέπειες κοστολογούνται σε περίπου 7 εκατ. ευρώ.

 

«Τσουνάμι» πτωχεύσεων 

Το θέμα που απασχολεί από τα μέσα του καλοκαιριού τον εγχώριο τουριστικό κλάδο ξαναήλθε προ ημερών στην επιφάνεια, καθώς την περασμένη εβδομάδα και σε διάστημα μόλις λίγων 24ώρων είχαμε δύο απανωτά «λουκέτα»: αυτά της Solvex Tour και της Sοuthern Cross Travel.

Η ανακοίνωση της πτώχευσης του tour operator «Solvex Tour» της Αγίας Πετρούπολης προηγήθηκε χρονικά και προκάλεσε αναστάτωση σε περίπου 850 Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στη Ζάκυνθο και αγωνιούσαν για την επιστροφή τους στη Ρωσία.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για συνολικά 4.000 τουρίστες που έχουν μετακινηθεί από τη Ρωσία στη χώρα μας μέσω του συγκεκριμένου ταξιδιωτικού γραφείου, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν μεταβεί στη Ζάκυνθο, καθώς η εν λόγω εταιρεία συνεργαζόταν με 40 ξενοδοχεία του νησιού.

Το δεύτερο «μπαμ» ακούστηκε από τον Sοuthern Cross Travel, έναν από τους μεγαλύτερους tour operators της Ρωσίας, o οποίος το βράδυ της Τετάρτης γνωστοποίησε την αδυναμία του να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του, αποδίδοντας τη χρεοκοπία του στην ισχυρή πτώση της τουριστικής ζήτησης.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, το νέο «λουκέτο» δημιουργεί κι άλλους εγκλωβισμένους Ρώσους τουρίστες στη χώρα μας, οι οποίοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) εκτιμάται ότι αριθμούν  περισσότερους από 3.600 άτομα.

Τα «κανόνια» του Solvex Tour και του Southern Cross Travel έρχονται να προστεθούν σε αυτά των πρακτορείων Neva, Labirint και Intaer, με τον αριθμό των ρωσικών τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει από τα μέσα Ιουλίου μέχρι σήμερα να ανέρχονται πλέον σε 16. Κι από ό,τι λένε οι έμπειροι της αγοράς, έπεται συνέχεια…

 

Πρωτοβουλία από το υπουργείο Τουρισμού και τον ΣΕΤΕ

Η πολιτεία διά των αρμοδίων φορέων της δεν έμεινε απαθής στο ντόμινο που έπληξε (και) το ελληνικό τουριστικό κλάδο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΣΕΤΕ εξετάζουν τη δημιουργία ενός πλαισίου βέλτιστων πρακτικών (best practices) που θα βοηθήσουν τα ελληνικά ξενοδοχεία και πρακτορεία που συνεργάζονται με ξένες επιχειρήσεις προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν στο μέλλον αντίστοιχες αρνητικές εξελίξεις.

Ειδικότερα, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εκτιμά ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο πάντα της ελεύθερης αγοράς, ώστε το ελληνικό επιχειρείν και το τουριστικό brand name της χώρας να προστατεύονται από… ατυχήματα!

Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί το τι γίνεται στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης που θα μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια τόσο στους επισκέπτες, όσο και στις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με tour operators.

 

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Π. ΛΕΙΒΑΔΑ

Τη ρωσική συνδρομή ζήτησε ο γ.γ. του ΕΟΤ

 

Όπως συνέβη από την αρχή αυτής της ιδιότυπης κρίσης, άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι αρμόδιοι φορείς στην Ελλάδα, προκειμένου να βρεθεί λύση στην ταλαιπωρία των Ρώσων τουριστών που επέλεξαν τη χώρα μας για τις διακοπές τους.

Πρώτο μέλημα ήταν –και έχει ήδη ξεκινήσει– η προσπάθεια επαναπατρισμού των Ρώσων, με πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν ή έχουν προγραμματιστεί από Ηράκλειο, Ρόδο, Ζάκυνθο, Κω, Κέρκυρα, Καβάλα και Άραξο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από την πτώχευση του Solvex Tour την περασμένη Κυριακή, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Πάνος Λειβαδάς, απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Rostourism, κ. Σαβόνωφ, ζητώντας τη συνδρομή της ρωσικής πλευράς, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο επαναπατρισμός των Ρώσων τουριστών και να διευθετηθούν όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες που αφορούν τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις. Αναλυτικά, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν την αναστολή λειτουργίας ρωσικών τουριστικών γραφείων.

Υπάρχει στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, τους τουριστικούς φορείς και με τις αρμόδιες τουριστικές αρχές της Ρωσίας. Στόχος είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν καθώς και η διευκόλυνση των ρώσων επισκεπτών που βρίσκονται στη χώρα μας.

»Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς απέστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Rostourism κ. Σαβόνωφ, ζητώντας τη συνδρομή της Ρωσικής πλευράς, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο επαναπατρισμός των Ρώσων τουριστών και να διευθετηθούν όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες που αφορούν τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα