Greece Talks – Κεφαλογιάννη: Ανοίγουμε έναν καινούργιο κύκλο ανάπτυξης του Ελληνικού Τουρισμού

«Ο κύκλος της κρίσης έκλεισε. Ο κλάδος πέρασε πολλές δυσκολίες, όμως άντεξε», είπε η υπουργός Τουρισμού

Με φόντο μια χρονιά με επιδόσεις-ρεκόρ για τον Ελληνικό Τουρισμό, με έσοδα της τάξης των 20 δισ. ευρώ, ως κατεξοχήν αρμόδια, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη συμμετείχε σε πάνελ του συνεδρίου Greece Talks με θέμα «Το αποτύπωμα του Τουρισμού στην Ελληνική Οικονομία» και συνομιλητές τον Υπουργό Εθν. Οικονομίας και Οικονομικών Kωστή Χατζηδάκη, την Διευθύνουσα Σύμβουλο της Grecotel Μάρι Ν. Δασκαλαντωνάκη, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη.

Τα κυριότερα σημεία από την τοποθέτηση της κας Κεφαλογιάννη έχουν ως εξής:

«Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να σημειώσω ότι πριν από 10 χρόνια μιλούσαμε για τα ίδια ζητήματα, αλλά με εντελώς διαφορετικούς όρους. Γι’ αυτό θεωρώ ότι ο Τουρισμός θα πρέπει να μας βρίσκει πάντα αισιόδοξους και δημιουργικούς, διότι είναι σίγουρος ότι ο κλάδος έχει περάσει πολλές δυσκολίες, πολλές κρίσεις. Αλλά ο Ελληνικός Τουρισμός έχει αντέξει και έχει αποδείξει την αντοχή του, τη δυνατότητά του να αναπτύσσεται υπό δύσκολες συνθήκες. Και βεβαίως αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στη συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

» Όπως υπενόησε προηγουμένως και ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος στο πάνελ με τον πρωθυπουργό, είναι ότι το κράτος οφείλει να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα είναι ελκυστικό στις επενδύσεις, που θα επιτρέψει στην ιδιωτική πρωτοβουλία να ανθίσει.

» Γι’ αυτό και πριν από 10 χρόνια είχαμε ξεκινήσει μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου, ώστε να αναπτύξουμε νέα τουριστικά προϊόντα, όπως πχ τα condo hotels. Έτσι, σήμερα το Hilton μπορεί να αναπτυχθεί με σύγχρονους όρους, χάρη στην τροποποίηση του νομικού πλαισίυ που κάναμε τότε. Και πολλές από τις επενδύσεις που βλέπουμε όλοι σήμερα να αναπτύσσονται, βασίζονται σε αυτές τις θεσμικές αλλαγές.

» Επίσης, έχουμε καθιερώσει το ‘One stop shop’ στο Υπουργείο Τουρισμού, ώστε να διευκολύνουμε τα μέγιστα τους επενδυτές. Βεβαίως, εκτός από τη δημιουργία του θετικού προς τις επενδύσεις θεσμικού πλαισίου, το κράτος οφείλει να περιφρουρεί τη νομιμότητα, διενεργώντας αποτελεσματικούς ελέγχους στην αγορά. Τόσο στο εργασιακό κομμάτι, όσο και γενικότερα, για τη συμμόρφωση προς τους κανόνες.

» Ο τουρισμός αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα της νέας αναπτυξιακής πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το σημαντικό είναι ότι ένας κύκλος για τον Ελληνικό Τουρισμό που είχε να κάνει με το πώς λειτουργούσε κυρίως στα χρόνια της κρίσης, έχει κλείσει. Και τώρα κινούμαστε σε έναν καινούργιο κύκλο ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος της πατρίδας μας. Ανοίγονται νέοι δρόμοι για τον Ελληνικό Τουρισμό.

» Με πυρήνα τη βιωσιμότητα, την κοινωνική συνοχή, το σεβσμό στον άνθρωπο και την τοπική κοινωνία, το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον κ.ο.κ. εμείς, ως Υπουργείο Τουρισμού, πρέπει να στηρίξουμε τις επενδύσεις με όποια χρήσιμα εργαλεία υπάρχουν.

» Το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας συνιστά μία τεράστια ευκαιρία και εμείς αυτούς τους 4 μήνες έχουμε τρέξει σε πάρα πολύ εντατικούς ρυθμούς κάτι πολύ ξεχωριστό. Διότι, κανείς δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει στο μέλλον κάτι αντίστοιχο με τέτοιου μεγέθους κονδύλια για την ανάκαμψη.

» Έχουμε, λοιπόν, προκηρύξει 4 πολύ σημαντικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος για έργα μεγάλης κλίμακας:

  • Θαλάσσιος τουρισμός, με την αναβάθμιση των υποδομών σε μαρίνες, θαλάσσια καταφύγια και αγκυροβόλια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο υπό την ευθύνη του Υπουργείου Τουρισμού, δαπάνης 150 εκατ. ευρώ. Με χαρά βλέπουμε τη συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μολονότι το χρονοδιάγραμμα υποβολής προτάσεων είναι ασφυκτικό, εφόσον η διορία λήγει στις 27/12/2023.
  • Ενίσχυση του ορεινού τουρισμού, με χιονοδρομικά κέντρα, ορεινά καταφύγια κ.λπ. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα συμβάλλουμε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και θα προβάλουμε τους λιγότερο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας στο εξωτερικό
  • Προσβάσιμες παραλίες, ένα έργο οριζόντιας πολιτικής και από τα πλέον σημαντικά στον τομέα του τουρισμού που καλύπτεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι αντίστοιχες υποδομές θα αναπτυχθούν, εν δυνάμει, σε ολόκληρη τη χώρα.
  • Η καθιέρωση του μοντέλου των MMOs για την ολοκληρωμένη διαχείριση των τουριστικών προορισμών, με βάση τα σύγχρονα δεδομένα.

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε επιπλέον ότι, σε ό,τι αφορά στον Ελληνικό Τουρισμού, είναι εντελώς εσφαλμένος ο όρος «κορεσμός». Διότι στην Ελλάδα έχουμε προορισμούς οι οποίοι είναι ικανοποιητικά ανεπτυγμένοι και πολλοί άλλοι οι οποίοι ακολουθούν τροχιά ανάπτυξης.

Η κα Κεφαλογιάννη υποστήριξε τη θέση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη για τη φορολόγηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, κυρίως για λόγους εξάλειψης των κρουσμάτων αθέμιτου ανταγωνισμού στην τουριστική αγορά. Διότι, όπως ανέφερε η Υπουργός «δεν μπορεί κάποος να δηλώνει ότι παρέχει ακίνητο για βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά στην πραγματικότητα να λειτουργεί σαν επιχειρηματίας. Αυτό είναι άδικο για τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι ελέγχονται και φορολογούνται».

Παρόλ’ αυτά, η κα Κεφαλογιάννη εξήγησε ότι, ενώ θα πρέπει να επιβληθεί η έννομη τάξη στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να μην αποθαρρυνθεί η τουριστική κίνηση, καθώς «είναι δεδομένο ότι πολλοί τουρίστες που επιλέγουν να διαμείνουν σε καταλύματα τα οποία κλείνουν μέσω ψηφιακών πλατφορμών, γεμίζουν αεροπλάνα και συμβάλλουν στην τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα, δαπανούν τα χρήματά τους στη χώρα μας κ.λπ. Ενώ, ταυτόχρονα, κατευθύνονται ενδεχομένως και σε προορισμούς λιγότερο πολυσύχναστους ή σε κάποιους καινούργιους. Κανείς δεν είπε ότι δεν θέλουμε τον πελάτη».

Επιπλέον, η κα Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κυριαρχήσει, κατ’ απόλυτο τρόπο, στο πολιτικό σκηνικό, επειδή ανταποκρίθηκε στις ανάγκες του ελληνικού λαού. Μεταξύ των άλλων και με τη δραστική μείωση των φόρων. Επομένως, όταν μιλάμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, για επιβολή Τέλους Παρεπιδημούντων, Τέλους Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση κ.λπ. προσεγγίζουμε το ζήτημα υπό το πρίσμα της επιστροφής πόρων στην κοινωνία, για τη δημιουργία υποδομών και την ευρύτερη ανάπτυξη».

Τέλος, η Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «χάρη και στην ουσιαστική συνεργασία με τους επιχειρηματίες του κλάδου, στον Ελληνικό Τουρισμό ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις για τους εργαζομένους. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουμε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα