Όλγα Κεφαλογιάννη: «Σχέδιο δράσεων για τη Θεσσαλία, με ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού»

Η υπ. Τουρισμού συντάχθηκε με τις επισημάνσεις αρμόδιων φορέων όσο και κομμάτων της αντιπολίτευσης, για την ανάγκη άμεσης στήριξης περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

«Εξειδικευμένο σχέδιο δράσεων εκπονείται κατά προτεραιότητα από το υπουργείο Τουρισμού, τόσο για την τουριστική προβολή στο εξωτερικό όσο και για την ενίσχυση της ανάπτυξης των ειδικών μορφών τουρισμού για την περιοχή της Θεσσαλίας», διαβεβαίωσε η αρμόδια υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Σε παρέμβαση της στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, η κ. Κεφαλογιάννη συντάχθηκε με τις επισημάνσεις αρμόδιων φορέων όσο και κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και του προέδρου της Επιτροπής, Χρήστου Μπουκώρου, για την ανάγκη άμεσης στήριξης και ενίσχυσης της περιοχής της Θεσσαλίας, αλλά και άλλων περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

«Αυτή είναι μια πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού. Προφανώς και δεν εξαντλείται η στρατηγική μας για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, όπως επίσης και η προσπάθεια που γίνεται συντονισμένα από την κυβέρνηση για την στήριξη των πληγεισών περιοχών», τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Τουρισμού και συμπλήρωσε:

«Ήδη για τη Θεσσαλία είμαστε στη φάση εκπόνησης εξειδικευμένου σχεδίου δράσεων του ΕΟΤ για την προβολή της στο εξωτερικό. Έχουμε δε, διακριτή κατηγορία τουριστικής προβολής της, ενώ προτάθηκε, στο σχέδιο μάρκετινγκ για τον ελληνικό τουρισμό 2023-2024, η κατά προτεραιότητα ενίσχυση της ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού στην περιοχή».

Όπως είπε επίσης η κ. Κεφαλογιάννη, «στο πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους” που πρόκειται να «τρέξει», θα περιλαμβάνει δύο χειμερινές περιόδους, 2023-2024 και 2024-2025 ώστε να στηριχτούν οι ορεινές περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα η περιοχή του Πηλίου που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από φυσικά φαινόμενα».

«Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση έρχεται να δώσει λύσεις στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την βραχυπρόθεσμη και την μακροπρόθεσμη στήριξη και ενίσχυση της Θεσσαλίας. Ήδη, με το υπουργείο Εργασίας είμαστε σε μία συνεννόηση ώστε να στηριχτεί το πολύ σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων και των τουριστικών επιχειρήσεων.

Το υπουργείο Τουρισμού δεν είναι αρμόδιο για όλα, αλλά ενώνει τη φωνή του με τους φορείς, κατανοώντας την ανάγκη να υπάρχει μια επιπλέον μέριμνα για τις περιοχές που έχουν πληγεί ώστε να στηριχτούν από την κεντρική κυβέρνηση για την επόμενη μέρα», κατέληξε η κ. Κεφαλογιάννη.

Νωρίτερα, οι αρμόδιοι φορείς που είχαν κληθεί καταθέσουν τις απόψεις τους, υποδέχθηκαν με θετικά σχόλια το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό θετικό βήμα για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, ενώ η κ. Κεφαλογιάννη δήλωσε ανοιχτή στις προτάσεις και παρατηρήσεις που έγιναν από όλους.

Ο δήμαρχος Νεμέας, Κωνσταντίνος Φρούσιος, έκανε λόγο για αντικειμενικά θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου, ενώ ο πρόεδρος Ξενοδόχων Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, στάθηκε ιδιαίτερα στην προώθηση του οινοτουρισμού στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό βήμα».

Όπως είπε, η κατανάλωση των ελληνικών ετικετών κρασιού στα ξενοδοχεία της χώρας φθάνει στο 93% και το 50% είναι τοπικής παραγωγής, το 48% γενικά ελληνικής παραγωγής και μόνο το 2% είναι ξένης ετικέτας.

Έμφαση έδωσε και στο θέμα της «αστεροποίησης» των ξενοδοχείων, σημειώνοντας ότι ένα μεγάλο κομμάτι των τεσσάρων και πέντε αστεριών έχουν ολοκληρώσει ήδη την διαδικασία, ενώ η παράταση που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, με στόχο την αποκατάσταση των ζημιών πολλών ξενοδοχείων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, «δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε ως χώρα κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα, και να ευθυγραμμιστούμε».

Ο Νικόλας Βλάχος, πρόεδρος Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, συντάχθηκε με τον δήμαρχο Νεμέας και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πολύ καλή, σημαντική και αναγκαία προσπάθεια».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας και εκπρόσωπος της Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι της περιοχής, οι οποίοι όπως είπε, έχουν μεγάλο πρόβλημα στην συνεργασία τους με τις τράπεζες, τονίζοντας την ανάγκη στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων.

Τόνισε ακόμα ότι θα πρέπει στα Περιφερειακά Συμβούλια να συμμετέχουν και ξενοδοχειακοί φορείς.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης, στάθηκε στην τουριστική αξιοποίηση του «”Ναυαγίου” με σωστό και λειτουργικό τρόπο», προτείνοντας ο δήμος να έχει την ουσιαστική διαχείριση του χωρίς να αποκλείονται να μετέχουν και άλλοι φορείς.

Θετικός στο νομοσχέδιο εμφανίστηκε ο Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων και Τουρισμού, κάνοντας λόγο για «ουσιαστικά θεματικά νομοθετικά μέτρα ανάπτυξης πολλών μορφών τουρισμού».

Την θετική διάθεση των Ενώσεων, εξέφρασε και ο Σταύρος Κατσικάδης, πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ θετικός φορέας το Εθνικό Παρατηρητήριο, το οποίο θα συλλέγει στατιστικά στοιχεία, ενώ θα υπάρχει μία διαρκής στρατηγική για την ανάπτυξη των ελληνικών μαρινών.

Ο Βασίλης Κούτσιανος, γενικός γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την διαλειτουργικότητα του Εθνικού Παρατηρητηρίου, σημειώνοντας ότι «είναι βασικός πυλώνας της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία».

Ο Παναγιώτης Τοκκουζής, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, χαρακτήρισε «πολύ θετικό βήμα και επιβεβλημένο, την προώθηση του θεματικού τουρισμού» αλλά και αναγκαία «την συμμετοχή τους στα Περιφερειακά Συμβούλια».

Ο Μάρκος Δανάς, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών λουτρών Ελλάδος, υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο είναι σε καλό δρόμο, καταργεί λάθη που είχαν γίνει με άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις που κοιτούσαν στο παρελθόν και λύνει προβλήματα δίνοντας προοπτικές για ένα πολύ καλύτερο μέλλον στον τουρισμό».

Η Μαρία Τριανταφυλλοπούλου, πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών, Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου, ανέφερε ότι πρώτη φορά ένα προϊόν συνδέεται με αυτό τον τρόπο επίσημα με τον τουρισμό και πρόσθεσε ότι «είναι σε πολύ καλή κατεύθυνση το νομοσχέδιο και θα δώσει τη βάση και σε άλλα ελληνικά προϊόντα, όπως το μέλι».

Τέλος, ο Ιωάννης Βογιατζής, αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, χαρακτήρισε πολύ σημαντική παρέμβαση τόσο τη σύσταση Εθνικού Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και την συνέργεια του Οινοτουρισμού στην τουριστική ανάπτυξη.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, ΝΙΚΗ, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας, επιφυλάχθηκαν κατά την συζήτηση και ψήφιση του στην Ολομέλεια, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα