Ούτε ένα συγνώμη από την Δούρου για τους 125 νεκρούς σε Μάνδρα και Μάτι

Παρά το γεγονός ότι στην… βάρδια της (όπως είπε η ίδια) είχε 125 νεκρούς η Ρένα Δούρου, περιφερειάρχης Αττικής και εκ νέου υποψήφια δεν είχε την γενναιότητα να ζητήσει ένα συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων των τραγωδιών στις πλημμύρες στην Μάνδρα και στην πυρκαγιά που αφάνισε το Μάτι, στην τηλεμαχία που διοργάνωσε ο Σκάι λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Παρά το γεγονός ότι η κ. Δούρου πιέστηκε τόσο από τον Γιώργο Πατούλη, όσο και από τον Γιάννη Σγουρό, αρκέστηκε μόνο να πει ότι «οι περιφερειάρχες δεν σβήνουν φωτιές, δεν κρατούν τις μάνικες», προκαλώντας την οργή των τηλεθεατών που παρακολούθησαν την τηλεμαχία.

Αναφερόμενος στο Μάτι ο Γιάννης Σγουρός ήταν οξύς κάνοντας λόγο ότι λόγο ανικανότητας δεν υπήρξε κανένας συντονισμός. “Η Περιφέρεια ήταν μέρος αυτής της ανοργανωσιάς, με την ευθύνη να βαρύνει την Περιφερειάρχη, που απόντος του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη έπρεπε να ήταν παρούσα την ώρα της κρίσης και όχι κρυμμένη, αφήνοντας την Εντεταλμένη Σύμβουλο σε θέματα Πολιτικής Προστασίας να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, που τελικά σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα δεν είχε καμία ευθύνη”, είπε ο πρώην περιφερειάρχης και αντί για απάντησης η κ. Δούρου αρκέστηκε να πει ότι πέραν των αρμοδιοτήτων της, η περιφέρεια ενίσχυσε με 5 εκ. ευρώ το Πυροσβεστικό Σώμα για την αγορά 35 οχημάτων του και διέθεσε το ΚΤΕΟ Μεγάρων προς χρήση του. Επίσης ανέφερε ότι υπηρεσιακοί παράγοντες συμμετέχουν σε ασκήσεις της ΠΟΥ, ενώ για τρεις ημέρες η περιφέρεια θα συμμετάσχει σε μεγάλη και πολύ δύσκολη άσκηση που θα διεξαχθεί στον Υμηττό με την προσομοίωση της φωτιάς στα όρια των κατοικιών. Άσκηση η οποία θα συμπέσει στις 9 Μαΐου με την άσκηση «Διά Πυρός» του ΠΣ.

Σε έντονο κλίμα

Ο διάλογος διημείφθη σε έντονο σχετικά κλίμα με αντεγκλήσεις, αιχμές και επιθέσεις κατά περίπτωση, με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου να προβαίνει σε επανειλημμένες διαψεύσεις για διάφορα θέματα, όπως π.χ. το νέο ΧΥΤΥ στο λατομείο Μουσαμά στην Πετρούπολη, που ανέφερε ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Πρωτούλης.

Ο κ. Πατούλης έστρεψε τα βέλη του κατά του πρώην και της νυν περιφερειάρχου Γιάννη Σγουρού και Ρένας Δούρου αντίστοιχα, για τα ανεπαρκώς πεπραγμένα τους στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Από την πλευρά τους η κ. Δούρου και ο κ. Σγουρός του υπενθύμισαν ότι ως δήμαρχος Αμαρουσίου δεν ανέπτυξε δράσεις ανακύκλωσης ως όφειλε, αντιθέτως «αύξησε κατά πολύ τον όγκο των απορριμμάτων που έστελνε στην Φυλή».

Ενώ η τοποθέτηση του ιδίου για τη σύσταση Ειδικού Περιφερειακού Συντονιστικού Οργάνου και το ρόλο του περιφερειάρχη σε καταστάσεις κινδύνου προκάλεσε τη θυμηδία του Γ. Σγουρού και τον χαρακτηρισμό «αρλούμπες» για την ανεδαφικότητα τους όπως είπε σπεύδοντας να επαναλάβει ότι:

«Υπάρχουν ήδη οκτώ Συντονιστικά Περιφερειακά Όργανα (όσα και οι Περιφερειακές Ενότητες) τα οποία συνεδριάζουν με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και λαμβάνουν κάθε μέτρο πρόληψης και ετοιμότητας». Υπενθύμισε ότι η περιφέρεια δεν έχει καμία άλλη αρμοδιότητα πέραν της συνδρομής της προς το Πυροσβεστικό Σώμα όταν της ζητηθεί, ότι δεν νομοθετεί η ίδια και ότι το κράτος δεν δίνει κονδύλια για να υλοποιηθούν οι όποιοι σχεδιασμοί της.

Νωρίτερα ο κ. Πατούλης είχε προτείνει μια σθεναρή στάση του περιφερειάρχη έναντι του Δασαρχείου στο θέμα διάνοιξης των δασικών δρόμων ή της κοπής των κλαδιών που αγγίζουν τα ηλεκτροφόρα καλώδια, έναντι του Πυροσβεστικού Σώματος ακόμη και του υπουργείου Εσωτερικών για την έγκαιρη χρηματοδότηση των δήμων προκειμένου να προσλάβουν το σχετικό εποχικό προσωπικό. Υπογράμμισε τον καίριο ρόλο του Συντονιστικού Περιφερειακού Οργάνου, όπου ο περιφερειάρχης θα κινητοποιεί και θα τους ελέγχει όλους, ενώ σε καταστάσεις κρίσης θα συντονίζει το έργο αντιμετώπισης της καταστροφής. Στα παραπάνω όπως και στο σχόλιο του κ. Πατούλη ότι «το κράτος σήμερα δεν διαθέτει όπως άλλωστε και το περασμένο καλοκαίρι τα ανάλογα πτητικά μέσα» αντέδρασε ο κ. Πρωτούλης προτείνοντας τη σύσταση Ενιαίου Κρατικού Φορέα Πολιτικής Προστασίας και ολοκληρωμένου σχεδίου διαφυγής από περιοχές – παγίδες. Ανέφερε ότι την τελευταία 10ετία μειώθηκε ο προϋπολογισμός του ΠΣ κατά 1 δισ.ευρώ και ότι δεν έχουν καμία δουλειά οι ιδιώτες να εμπλέκονται στην ΤΑ και την Πολιτική Προστασία λαμβάνοντας ετησίως 17 εκ. ευρώ για την αεροπυρόσβεση κατά την αντιπυρική περίοδο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα