Παγκόσμιος ντόρος από τις δηλώσεις Πάγκαλου για τις υποκλοπές

Για μία ακόμη φορά τα διεθνή ΜΜΕ ασχολούνται με την Ελλάδα και φυσικά όχι για… καλό. Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκαν οι δηλώσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου, για παρακολουθήσεις Αμερικανών πρεσβευτών από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Δηλώσεις που δεν άφησαν αδιάφορα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης από τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν τις δηλώσεις του πρώην υπουργού. «Πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αποκάλυψε την Τρίτη ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες των αμερικανών πρεσβευτών στην Αθήνα και την Αγκυρα, τη δεκαετία του 1990», μετέδωσε το Associated Press, το τηλεγράφημα του οποίου αναδημοσίευσαν πολλά μέσα ενημέρωσης, όπως το Fox News, Abc News, New York Times, New York Daily News, Huffington Post.

Οπως επισημαίνει το AP, ο κ. Πάγκαλος, που διετέλεσε υπ. Εξωτερικών από το 1996-1999, προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις σχολιάζοντας τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ. Το πρακτορείο αναφέρεται και στο άρθρο του Spiegel, το οποίο σε έγγραφο που δημοσίευσε, ανέφερε ότι η Αμερικανική Πρεσβεία της Αθήνας ήταν ένα από τα κέντρα παρακολουθήσεων. Η Washington Post αναφέρεται στις αποκαλύψεις Πάγκαλου και σημειώνει πως δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για αυτές τις υποκλοπές Αμερικανών πρεσβευτών, αλλά επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα λεγόμενά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν έμαθε τίποτα αξιοσημείωτο από αυτές.

«Πάγκαλος: Κι εμείς παρακολουθούσμε», η φράση αυτή είναι και ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Δεν είναι μόνο η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών που κατασκόπευε τους συμμάχους της. Και η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών (ΕΥΠ) έχει παρακολουθήσει τις τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ αμερικανών διπλωματών, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος.

«Η Ελλάδα κατασκόπευε αμερικανούς διπλωμάτες», είναι ο τίτλος του Spiegel, ενώ τέλος η τουρκική Hurriyet γράφει πως σύμφωνα με αυτά που λέει ο Έλληνας πρώην ΥΠΕΞ οι Αμερικανοί δεν ήταν οι μόνοι που «κρυφάκουγαν» ξένους διπλωμάτες.

Διαβάστε επίσης