Παλιά τους τέχνη κόσκινο…  

Δια της πλαγίας αλλά πεντακάθαρα, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ σχεδίασαν πραξικόπημα στη Βενεζουέλα που απλώς δεν πέτυχε…

Μπορεί οι γεωπολιτικές ισορροπίες στον πλανήτη να έχουν αλλάξει τόσο πολύ ώστε να ακούγεται τουλάχιστον παλιομοδίτικο και ιδεολογικά μονοδιάστατο το ελληνικής «παραγωγής» σύνθημα «Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι» αλλά αν το «φονιάδες» αντικατασταθεί με το «experts πραξικοπημάτων», η αλήθεια θα πλησιάσει πιο πολύ την πραγματικότητα.

Δεν είναι μόνο η ιστορικά ομολογημένη εμπλοκή όλων των Αμερικανικών κυβερνήσεων στο ξέσπασμα πραξικοπημάτων κυρίως στη Λατινική Αμερική την εικοσαετία 1955-1975 (…και βάλε). Είναι και η δημόσια τηλεοπτική παραδοχή που έκανε την περασμένη Τρίτη ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου και διατελέσας πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, ότι έβαλε κι αυτός το το… χεράκι του στο να σχεδιαστούν στρατιωτικά πραξικοπήματα σε άλλα κράτη.

Η αποκάλυψη Μπόλτον έγινε στον  τηλεοπτικό αέρα του δικτύου CNN και μοιάζει να προέκυψε ελαφρώς από… καραμπόλα!

Κι αυτό διότι μία ημέρα πριν από τη συνέντευξη Μπόλτον έλαβε χώρα η δημόσια ακρόαση της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021, στο πλαίσιο της οποίας μέλη της επιτροπής κατηγόρησαν τον Ντόναλντ Τραμπ ως υποκινητή των βίαιων επεισοδίων στο Καπιτώλιο με σκοπό την παραμονή στην εξουσία παρά την εκλογική ήττα από τον Τζο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς για το παραπάνω θέμα από τον δημοσιογράφο του CNN που του έπαιρνε τη συνέντευξη, ο Μπόλτον είπε ότι ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος δεν ήταν αρκετά ικανός για να φέρει σε πέρας ένα «προσεκτικά σχεδιασμένο πραξικόπημα».

Μάλιστα, για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του ο Μπόλτον πρόσθεσε περίπου υπερηφανευόμενος ότι «ως κάποιος που συνέβαλε να σχεδιαστούν στρατιωτικά πραξικοπήματα –όχι εδώ, ξέρετε, αλλού…– απαιτούνται πολλά για να επιτύχουν. Κι εκείνος (σ.σ. ο Τραμπ) δεν τα έκανε…».

Ο δημοσιογράφος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και ρώτησε τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου στον σχεδιασμό ποιων πραξικοπημάτων αναφερόταν. «Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες», απάντησε ο Μπόλτον, αναφέροντας ωστόσο το παράδειγμα της Βενεζουέλας και την προσπάθεια να ανατραπεί το 2019 ο Νικολάς Μαδούρο με πολιορκητικό κριό τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό.

«Αποδείχθηκε ανεπιτυχής (σ.σ. η απόπειρα ανατροπής Μαδούρο)» είπε χαρακτηριστικά ο Μπόλτον και συνέχισε: «Όχι πως αναμειχθήκαμε τόσο σε αυτή, όμως είδα τι χρειάζεται προκειμένου μία αντιπολίτευση να προσπαθήσει να ανατρέψει έναν πρόεδρο που έχει εκλεγεί παράνομα – και δεν το κατάφερε».

«Διαισθάνομαι πως υπάρχουν κι άλλα πράγματα (σ.σ. πέρα από τη Βενεζουέλα) που δεν μου λέτε» επέμεινε ο παρουσιαστής του CNN, για να λάβει την επιβεβαίωση Μπόλτον: «Σίγουρα…».

Το ποια, τώρα, είναι αυτά τα «άλλα –πραξικοπηματικά– πράγματα» δεν χρειάζονται και την παραδοχή Μπόλτον για να αποκαλυφθούν. Οι ιστορικοί έχουν καταγράψει στα… κιτάπια τους και την Παραγουάη του 1954 και την Αργεντινή του 1955 και τη Βραζιλία του 1964 και την Ουρουγουάη με τη Χιλή τη διετία 1972-1973. Κι όπως φαίνεται η μέθοδος δεν εγκαταλείπεται.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα