Pandora papers: Party φοροδιαφυγής και κρυφός πλούτος από τους ισχυρούς του κόσμου

Αποκάλυψη βόμβα από την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), η οποία μετά από έρευνα έδωσε στην δημοσιότητα 11,9 εκατομμύρια έγγραφα τα οποία προέρχονται από εταιρείες παροχής οικονομικών υπηρεσιών στις οποίες κατέφευγαν οι ισχυροί του κόσμου με σκοπό την απόκρυψη του πλούτου τους και τη φοροδιαφυγή

Ένα νέο παγκόσμιο οικονομικό σκάνδαλο έρχεται να ταράξει τα νερά της διεθνούς κοινότητας. Η αποκάλυψη των Pandora Papers αποτελεί συνέχεια των Panama Papers, με τους ισχυρούς του κόσμου για ακόμη μια φορά να μην μπορούν να καλύψουν την πλεονεξία τους. Είναι γεγονός ότι το σκάνδαλο Panama Paperς είχε χαρακτηριστεί ως ένα εκ των μεγαλυτέρων οικονομικών  σκανδάλων του αιώνα , αφού επέφερε ακόμη και πτώσεις κυβερνήσεων (Ισλανδία, Πακιστάν). Η διαφορά των Panama Papers με τα Pandrora Papers έγκειται στο ότι το πρώτο σκάνδαλο βασίστηκε σε έναν υπεράκτιο φορολογικό παράδεισο ενώ το δεύτερο σε 14.

Η νέα Έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων φαίνεται να απέδωσε καρπούς, αφού έφερε στο φως της δημοσιότητας 11,9 εκατομμύρια έγγραφα ,από τα άδυτα των σκοτεινών οικονομικών συμφερόντων των ισχυρών του πλανήτη σε 117 χώρες.

Η διαδικασία την έρευνας διήρκησε περίπου δυο χρόνια  , με την συμμετοχή 650 δημοσιογράφων από 117 χώρες, με αποτέλεσμα να προκύψουν 6.500.000 φάκελοι των Pandora Papers με τις 30.000 υπεράκτιες εταιρείες να ελέγχονται από τους ισχυρούς του κόσμου, οποίοι απέκρυπταν τον κρυφό πλούτο τους και φοροδιαφεύγαν. Η ΄έρευνα εμπλέκει στο σκάνδαλο Pandora Papers 35 νυν και πρώην ηγ΄΄έτες κρατών, πάνω από 300 αξιωματούχους ,επιφανείς επιχειρηματίες και stars.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας ο Βασιλιάς Αμπντάλα ΙΙ  της Ιορδανίας προχώρησε στην δημιουργία 30 υπε΄ράκτιων εταιρειών σε φορολογικούς παραδείσους και αγόρασε 16 ακίνητα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο, η αγορά των οποίων κοστολογείται άνω των 106 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις τοποθέτησε 22 εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες βιτρίνα με σκοπό την αγορά του πύργου Μπιγκό στο Μουζέν της Νότιας Γαλλίας.

Ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, εκλέχθηκε υποσχόμενος να καταπολεμήσει την διαφθορά στην χώρα του, ενώ ο ίδιος χρησιμοποιούσε την μητέρα του, με σκοπό τη δημιουργία εταιρείας στον Παναμά, αποκρύπτοντας την περιουσία του.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγέρμο Λάσο κατέθεσε τα περιουσιακά του στοιχεία σε δυο trust στη Νότια Ντακότα των Η.Π.Α.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου  Ντομινίκ Στρος Καν μετέφερε πολλά εκατομμύρια δολάρια αμοιβών  του ως συμβούλου επιχειρήσεων μέσω εταιρείας μαροκινών συμφερόντων  η οποία είναι απαλλαγμένη από φορολογία.

Από τα πρόσωπα που φέρνει η έρευνα στο φως δεν λείπουν και αυτά των stars , όπως η κολομβιανή τραγουδίστρια Σακίρα, η γερμανίδα μοντέλο Κλόντια Σίφερ, ο ινδός star Σαχίν Τεντουλκ΄άρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δραστηριότητες αυτές δεν διώκονται στις περισσότερες χώρες. Ωστόσο σε ότι αφορά τους ηγέτες και τις πολιτικές προσωπικότητες , η Διεθνής Κοινοπραξία φέρνει σε αντιπαράθεση την ρητορική κατά της διαφθοράς που έχει υιοθετηθεί από πολλούς και τις περιουσίες που έχουν κρύψει σε φορολογικούς παραδείσους.

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα