ΠΑΟΚ: Από τις φιέστες στα λαϊκά δικαστήρια

Από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει κάτι λιγότερο από δύο χρόνια. Τόσος χρόνος χρειάστηκε να περάσει για να βρεθεί ο ΠΑΟΚ από την αποθέωση για την κατάκτηση του πρωταθλήματος (μετά από 35 ολόκληρα χρόνια) σε… «λαϊκά δικαστήρια» των παικτών του από τους οπαδούς της ομάδας.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, στην Τούμπα έγινε μια μεγάλη εκκαθάριση συμβολαίων και παικτών.

Ως επίσημος λόγος προβλήθηκε ο κίνδυνος της επιβολής ποινών από την UEFA λόγω του Financial Fair Play, ωστόσο κι άλλες ομάδες αντιμετώπισαν τέτοια προβλήματα, αλλά δεν πετσόκοψαν μισθούς και συμβόλαια για να φέρουν μια οικονομική ισορροπία.

Με αυτήν τη λογική που ακολουθήθηκε, ο πρωταθλητής του 2019 έχασε την ταυτότητά του, καθώς τα περισσότερα από τα μέλη της ομάδας που κατέκτησαν το πρωτάθλημα εκδιώχθηκαν από την Τούμπα με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, και αντικαταστάθηκαν από ποδοσφαιριστές με μικρότερη αξία. Ευνόητο είναι ότι δεν μπορούσαν να διατηρήσουν τον ΠΑΟΚ σε ανταγωνιστικό επίπεδο, ώστε να διεκδικεί και τις επόμενες σεζόν το πρωτάθλημα, όπως θα ήθελε ο κόσμος του.

Ο πρώτος που μυρίστηκε τη δουλειά (το ότι το μπάτζετ στην ομάδα θα έτρωγε ψαλίδισμα) ήταν ο Ράζβαν Λουτσέσκου, ο οποίος αντιλήφθηκε από νωρίς το σχέδιο δραστικών περικοπών στον «Δικέφαλο του Βορρά» και εκμεταλλευόμενος την πρόταση από την Αλ Χιλάλ έφυγε λίγο πριν η ομάδα μπει στο αεροπλάνο για την καλοκαιρινή προετοιμασία.

Η διαφωνία του για τα σχέδια της διοίκησης ήταν κάθετη.

Το παράδοξο είναι πως ο ΠΑΟΚ κινήθηκε τότε (τον Ιούνιο του 2019) για τον διάδοχό του δαπανώντας αρκετά λεφτά, καθώς για την πρόσληψη του Άμπελ Φερέιρα πληρώθηκε μέχρι και η ρήτρα στην Μπράγκα  (ακούστηκε ότι ήταν ύψους 2 εκατ. ευρώ) εκτός από τις δικές του απολαβές, οι οποίες δεν έφταναν –όπως είχε ειπωθεί τότε– τα 2 εκατ. ευρώ, ετησίως, πράγμα που είναι δύσκολο κανείς να το πιστέψει όταν ο Ρουμάνος προκάτοχός του έπαιρνε το πολύ 600 χιλιάρικα τον χρόνο. Η αλήθεια πάντως είναι πως οι απολαβές του Πορτογάλου προπονητή κινήθηκαν γύρω στο 1 εκατ. ευρώ, ετησίως. Η ρήτρα μάλιστα στην πορτογαλική ομάδα πληρώθηκε από την αποζημίωση των 2 εκατ. ευρώ που είχαν δώσει οι Άραβες στον ΠΑΟΚ για να πετύχουν την αποδέσμευση του Ράζβαν Λουτσέσκου. Οπότε, το ταμείο ήρθε ίσα βάρκα, ίσα νερά.

Ο ΠΑΟΚ έβαλε  στον Αμπέλ Φερέιρα ρήτρα… 7 εκατ. ευρώ, όμως όταν ήρθε η πρόταση από την Παλμέιρας (τον περασμένο Οκτώβριο), οι Βραζιλιάνοι έδωσαν μόλις 600 χιλιάρικα για να αποσπάσουν το «ΟΚ» του ΠΑΟΚ, που ήθελε να απαλλαγεί από το κόστος του προπονητή και τον έβαλε στο πρώτο αεροπλάνο για το Σάο Πάολο.

Η εξήγηση εδώ είναι απλή. Ο Ιβάν Σαββίδης ήταν απογοητευμένος από τη δουλειά του Φερέιρα (κυρίως από την εικόνα διάλυσης της ομάδας στα πλέι οφ του περσινού πρωταθλήματος που πήρε ο Ολυμπιακός) και για να γλιτώσει τα λεφτά που του έδινε κάθε χρόνο (το 1,1 εκατ. ευρώ), αλλά και μια πιθανή αποζημίωσή του (1,2 εκατ. ευρώ ήταν η ρήτρα του σε περίπτωση απόλυσης) προτίμησε να τον στείλει στη Βραζιλία και να παραδώσει τον ΠΑΟΚ στον μαθητευόμενο Πάμπλο Γκαρσία.

Αλλά, κι ο Φερέιρα δεν ήθελε να μείνει, αφού στον ΠΑΟΚ τον πίεζαν (από το καλοκαίρι) να δεχθεί την επιστροφή παικτών που ο ίδιος δεν ήθελε στην ομάδα, όπως ο Μάτος και ο Βιεϊρίνια, και προτίμησε να παραχωρήσει τη θέση του στον Πάμπλο Γκαρσία, που επειδή θέλει να γίνει προπονητής μπορεί να έχει ανοιχτά αυτιά στις επιθυμίες της διοίκησης του ΠΑΟΚ.

Έτσι κι αλλιώς, ο Γκαρσία αποκλείεται να παίρνει τα 600 χιλιάρικα που έπαιρνε ο Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ, παρ’ ότι του έγινε… τριετές συμβόλαιο στην ομάδα, χωρίς κανείς να καταλάβει τον λόγο μιας τέτοιας μακρόχρονης συμφωνίας, όταν τα περισσότερα συμβόλαια προπονητών είναι μονοετή ή το πολύ διετή.

Ίσως στον ΠΑΟΚ δεν σκέφτονται την αποζημίωση του Ουρουγουανού και γι’ αυτόν τον λόγο από το ματς με τον Ατρόμητο ο Σαββίδης είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Βλάνταν Ίβιτς, ώστε να τον επαναφέρει στην Τούμπα, αν ο Γκαρσία δεν μπορέσει να πάρει στις πλάτες του την ομάδα…

Ο ΠΑΟΚ στις μεταγραφές έχανε μεγάλο μέρος της δύναμής του, καθώς ο Ρέμπε ανέλαβε το έργο να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα «βαριά» συμβόλαια της ομάδας. Κάποιοι παίκτες πουλήθηκαν όσο-όσο (ξεπουλήθηκαν, δηλαδή) και για να αντικατασταθούν έγιναν φθηνότερες επιλογές. Το οικονομικό ήρθε σε πρώτη μοίρα. Η αξία πήγε περίπατο…

Ορισμένες περιπτώσεις παικτών που παραχωρήθηκαν είναι ενδεικτικές της βιασύνης, αλλά και της πίεσης που υπήρχε στον ΠΑΟΚ για να οδηγηθούν στην έξοδο.

Το καλοκαίρι, ο «Δικέφαλος του Βορρά» έφτασε ένα βήμα πριν από την είσοδό του στους ομίλους του Champions League.

H ομάδα έκανε την υπέρβαση. Απέκλεισε την Μπεσίκτας και στη συνέχεια πέταξε έξω την Μπενφίκα για να βρεθεί σε έναν διπλό αγώνα (με τη ρεβάνς στην Τούμπα) κόντρα στην Κράσνονταρ και να διεκδικεί τα τρελά λεφτά του Champions League.

Αμέσως μετά την πρόκριση επί της Μπενφίκα (και πριν από τα καθοριστικά ματς με την Κράσνονταρ), ο ΠΑΟΚ έσπευσε να πουλήσει τον βασικό του επιθετικό, τον Τσούμπα Άκπομ, έναντι 3 εκατ. ευρώ από τα οποία πήρε μόλις 1,8 εκατ. ευρώ γιατί το υπόλοιπο 1,2 εκατ. πήγε στην Άρσεναλ.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έμεινε μόνο με τον Σφιντέρσκι και έσπευσε άμεσα να καλύψει το κενό με την απόκτηση του Αντόνιο Τσόλακ, για τον οποίο συμφώνησε να δώσει στη Ριέκα το ποσό των 3 εκατ. ευρώ σε δόσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2021…

Το αποτέλεσμα; Ο ΠΑΟΚ δεν έχει δώσει ούτε ευρώ στη Ριέκα και θέλει να τον ξεφορτωθεί, καθώς μόλις πριν από μερικές ημέρες πήρε δανεικό από την Μπριζ τον Τσέχο Κρμένζικ για να καλύψει το πρόβλημα που έχει στη θέση…

Μετά τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από το Champions League στα παιχνίδια με την Κράσνονταρ, τέθηκε θέμα παραχώρησης του Δημήτρη Πέλκα, παρά το γεγονός ότι η ομάδα θα έπαιζε στο Europa League και ήδη είχε βάλει στο ταμείο της 13 εκατ. ευρώ από τις προκρίσεις με την Μπεσίκτας και την Μπενφίκα, ενώ υπήρχε και η προοπτική του πρωταθλήματος.

Το κλίμα ήταν ούτως ή άλλως βαρύ για τον Έλληνα διεθνή, ο οποίος θεωρήθηκε περίπου ως ο βασικός υπεύθυνος για την αποτυχία του ΠΑΟΚ, καθώς στο πρώτο εκτός έδρας ματς με την Κράσνονταρ έχασε πέναλτι και την ευκαιρία να δώσει ένα ισχυρό προβάδισμα πρόκρισης στην ομάδα του (στο 0-0), η οποία έχασε το πρώτο ματς με 2-1 και τον επαναληπτικό στην Τούμπα με το ίδιο (1-2) σκορ…

Ο Πέλκας το έφερε βαρέως και ζήτησε από τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ να μην μπουν εμπόδιο στη μετακίνησή του προς την Κωνσταντινούπολη και τη Φενερμπαχτσέ, κάτι που τελικά έγινε με ένα ποσό της τάξης του 1,7 εκατ. ευρώ, καθώς κάποιοι αλητήριοι έφτασαν στο σημείο να τον απειλήσουν και τηλεφωνικά για το χαμένο πέναλτι στη Ρωσία.

Το 1,7 που στοίχισε η μεταγραφή του είναι μικρό για την αξία του παίκτη, ο οποίος ουδέποτε πληρώθηκε στον ΠΑΟΚ ένα μεγάλο συμβόλαιο, ακόμη κι όταν το χρήμα έτρεχε… μέσα κι έξω από την Τούμπα αφειδώς. Αφού δεν πήρε το συμβόλαιο που ήθελε στον ΠΑΟΚ, ζήτησε να πάει στην Πόλη με 1,2 τον χρόνο και ανέβηκε μαζί με την κοπελιά του στο λίαρ τζετ των Τούρκων για να βλέπει τα παράλια της Μικρασίας τα επόμενα 4 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Φενέρ είχε ζητήσει τον Πέλκα και τη χρονιά που ο ΠΑΟΚ πήρε το πρωτάθλημα με… 6 εκατ. ευρώ, αλλά τότε τα λεφτά κρίθηκαν λίγα!

Μιλάμε για την επιτομή του… μάρκετινγκ!

Στη θέση του πήγε στον ΠΑΟΚ ο Τόμας Μουργκ. Ένας μέτριος Αυστριακός μέσος, που δεν χωράει καν στα παπούτσια του Πέλκα

Ο Άκπομ και ο Πέλκας ήταν δυο από τα πολλά παραδείγματα εκκαθάρισης της πρωταθλήτριας ομάδας του ΠΑΟΚ από το 2019 και μετά.

Δεν ήταν οι μόνοι…

Ο Μάτος έφυγε για τη Βάσκο Ντε Γκάμα, ο Μαουρίσιο κατέληξε στον Παναθηναϊκό, ο Σάκχοφ στην ΑΕΚ, ο Πρίγιοβιτς πουλήθηκε στην Αλ Ιτζιχάντ και ήταν ο μόνος που έφερε τα λεφτά της ρήτρας των 10 εκατ. ευρώ στον ΠΑΟΚ, ο Λημνιός δόθηκε στην Κολονία με 3 εκατ. ευρώ, ο Κάνιας στον Ερυθρό Αστέρα και ούτω καθ’ εξής…

Ένας από τους λίγους που έμειναν από την ομάδα του Λουτσέσκου ήταν ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, τον οποίο όμως ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να ξεφορτωθεί για να απαλλαγεί από το μεγάλο του συμβόλαιο και πρόσφατα βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» από τους οπαδούς της ομάδας, που πήγαν στην τελευταία προπόνηση πριν από το ματς πρωταθλήματος με τον Βόλο, για να διαμαρτυρηθούν για την εμφάνιση στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι.

Περίπου 70-80 άτομα (όπως λέει το ρεπορτάζ εκείνων τω ημερών) την… έπεσαν στους παίκτες. Ναι, αλλά ο Μπίσεσβαρ… δεν έπαιζε στο Περιστέρι, οπότε κακώς τα άκουσε διότι, αν έπρεπε να τα… ακούσουν κάποιοι, ήταν ο Γκαρσία και όσοι αγωνίστηκαν στο παιχνίδι.

Συνέβη όμως ακριβώς το αντίθετο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα