ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Έξι δεκαετίες μίσους

To «μαύρο κουτί» των αναμετρήσεων στην Τούμπα ξεκίνησε από το «πήγαινε-έλα» του Γιώργου Κούδα στον Πειραιά το 1966, που χαρακτηρίστηκε «αρπαγή» και πάνω του χτίστηκε μια ολόκληρη παράδοση υπέρ των Θεσσαλονικέων, η οποία τερματίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όμως η έχθρα των δύο ομάδων κρατά μέχρι και σήμερα.

Του ΜΑΝΩΛΗ ΔΡΑΚΟΥ

Tα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού μπορεί να ξεκίνησαν να παίζονται από τη σεζόν 1959-60, ωστόσο η μεγάλη κόντρα των δύο ομάδων είχε ιστορικά ως αφετηρία την απόφαση του Γιώργου Κούδα να εγκαταλείψει τη Θεσσαλονίκη για τον Πειραιά, στα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Ο Κούδας μπορεί τελικά να μη φόρεσε τα «ερυθρόλευκα», ωστόσο με εκείνη την ενέργειά του προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές αντιπαλότητες σε ποδοσφαιρικό επίπεδο στον κόσμο…

Την περίοδο 1959-60 γίνεται το πρώτο ντέρμπι, με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει 2-0 τον Ολυμπιακό. Ένα αποτέλεσμα που θεωρήθηκε μεγάλη έκπληξη για την εποχή, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μεγάλη ομάδα. Τα γκολ έβαλαν στο 46΄ ο Λέανδρος Συμεωνίδης με πλασέ, και στο 80΄  ο  Κατικαρίδης με φοβερό σουτ στο «Γ» της εστίας του Θεοδωρίδη. Ο Λέανδρος είχε και σουτ στο δοκάρι στο 34΄.

Λίγα χρόνια αργότερα (1962-63), ο ΠΑΟΚ  έρχεται ισόπαλος με τον Ολυμπιακό 2-2. Sold out για την τότε χωρητικότητα της Τούμπας και ρεκόρ θεατών με 19.910 εισιτήρια. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν δύο φορές στο 37΄ με φάουλ του Βασιλειάδη και στο 88΄  με τον Σαββίδη. Οι «ερυθρόλευκοι» ισοφάρισαν δύο φορές, τη δεύτερη στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων …

Ακολούθησε η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού στην Τούμπα, το 4-0 της 27ης Ιανουαρίου 1965!

Την περίοδο 1966-67 έχει ήδη ξεσπάσει το θέμα με τον Γιώργο Κούδα.

Για την ακρίβεια η ιστορία έχει ως εξής…

Τη σεζόν 1965-66 ο  Κούδας  έπαιξε σε 29 αγώνες της Α΄ Εθνικής, σκοράροντας 13 γκολ. Ένα από αυτά ήταν και στο 3-2 του «Δικεφάλου» επί του Ολυμπιακού στο παιχνίδι της Τούμπας. Το ποδόσφαιρο τότε δεν ήταν επαγγελματικό και οι παίκτες δεν είχαν συμβόλαια, αλλά δελτία τα οποία κρατούσαν οι ομάδες. Αν κάποιος ήθελε να φύγει, αυτό γινόταν μόνο με τη συγκατάθεση του σωματείου. Αν η ομάδα διαφωνούσε, ο παίκτης έμενε όλη του την ποδοσφαιρική ζωή στην ίδια ομάδα.

Στις 14 Ιουλίου του 1966, η είδηση έπεσε σαν βόμβα στη Θεσσαλονίκη, καθώς ο Κούδας μαζί με τον πατέρα του βρέθηκαν στην Αθήνα, με τον νεαρό παίκτη αποφασισμένο να υπογράψει δελτίο στον Ολυμπιακό!…

Ο Κούδας δεν έπαιξε ποτέ στον Ολυμπιακό, αλλά πυροδότησε ένα άσβεστο μίσος μεταξύ των δύο ομάδων που έχει τις ρίζες του στο μακρινό ’66, αλλά ακόμη και σήμερα γίνεται «σημαία» από αυτούς που θέλουν να χωρίσουν την Ελλάδα στα δύο για το ποδόσφαιρο…

Την περίοδο 1966-67 ο ΠΑΟΚ κερδίζει τον Ολυμπιακό 2-0, με σκόρερ και των δύο τερμάτων στο 10΄ και το 72΄ τον Αφεντουλίδη. Σημειώνεται και πάλι ρεκόρ εισιτηρίων (31.500), ενώ ποτέ δεν είχαν έως τότε κοπεί στην Τούμπα περισσότερα από 27.000.

Έκτοτε, όμως, τα παιχνίδια ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού γίνονται στη σκιά της… «αρπαγής του Κούδα».

Τον Μάρτη του ’68 ο ΠΑΟΚ κερδίζει 1-0 με γκολ στο 81΄ του Χαραλαμπίδη από σέντρα του Σαράφη. Γίνεται ένας αγώνας μέσα σε τεταμένο κλίμα, που σημαδεύτηκε από επεισόδια μεταξύ των παικτών μετά τη λήξη του…

Τον Απρίλη του 1969 γίνεται ένα ιστορικό ντέρμπι, καθώς είναι το πρώτο μετά την επιστροφή του Γιώργου Κούδα στην Τούμπα.

Ο Κούδας είχε επιστρέψει στον  ΠΑΟΚ από το φθινόπωρο του 1968, ωστόσο το ντέρμπι του πρώτου γύρου βάσει προγράμματος έγινε στον Πειραιά (15/12/68).

Στις 20 Απριλίου 1969, μία ημέρα πριν από την επέτειο συμπλήρωσης δύο χρόνων δικτατορίας, γίνεται  το ντέρμπι της Τούμπας.

Ο τότε γενικός γραμματέας Αθλητισμού Κωνσταντίνος Ασλανίδης έδωσε το «παρών». Ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-1 τον Ολυμπιακό με τον Γιώργο Κούδα να πετυχαίνει και τα δύο γκολ του «Δικεφάλου του Βορρά» και τον Γιώργο Σιδέρη να βάζει το γκολ των «ερυθρόλευκων».

Δύο χρόνια αργότερα ξεκινά το περιβόητο «αήττητο» της Τούμπας για τον ΠΑΟΚ στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό.

Ξεκίνησε στις 3 Ιανουαρίου του 1971, σε ματς για τη 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος 1970-71, και τελικό αποτέλεσμα το 0-0. Στο τέλος του ματς, έγιναν άγριες συμπλοκές εντός γηπέδου μεταξύ των παικτών των δύο ομάδων..

Κράτησε μέχρι τις 24 Μαΐου 1992.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Ολυμπιακός του Γουλανδρή έπαιρνε τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα αήττητος, αλλά έχανε στην Τούμπα. Μια χρονιά με γκολ του Γούναρη, μια χρονιά με τον Σαράφη και άλλη μια με σκόρερ τον Κερμανίδη και τον Τερζανίδη.

Τη χρονιά 1980-81, το ντέρμπι γίνεται την 31η Μαΐου 1981 για την 32η αγωνιστική.

Η νίκη έρχεται για τον ΠΑΟΚ με 1-0 με σκόρερ τον Βασιλάκο στο 67΄, όμως επισκιάστηκε από τον θάνατο του Γκιούλα Λόραντ, του μεγάλου Μαγυάρου προπονητή, στον πάγκο από ανακοπή.

Ήταν το 17ο λεπτό του ντέρμπι, όταν ο Λόραντ προσπάθησε να πει κάτι στους συνεργάτες του και δευτερόλεπτα μετά έπεσε στο έδαφος, έχοντας υποστεί ανακοπή όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα.

Ο γιατρός των «ασπρόμαυρων», Παναγιώτης Γιγής, προσπάθησε να τον επαναφέρει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, κι αφού πρώτα μεταφέρθηκε στα αποδυτήρια της Τούμπας, οκτώ λεπτά αργότερα τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, με τον θάνατό του να επιβεβαιώνεται στο νοσοκομείο.

Την ίδια ώρα, στην Τούμπα, το παιχνίδι συνεχιζόταν κανονικά, με τους παίκτες του ΠΑΟΚ να κοιτάζουν προς τον πάγκο και να μη βλέπουν τον προπονητή τους, έχοντας καταλάβει πως κάτι άσχημο συμβαίνει. Οι άνθρωποι της ομάδας δεν τους είπαν την αλήθεια στο ημίχρονο, αναφέροντάς τους απλά ότι ο Λόραντ ένιωσε αδιαθεσία και πήγε στο νοσοκομείο.

Η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι ο Λόραντ είχε υποστεί δύο εμφράγματα, το πρώτο έξι μήνες νωρίτερα, και το δεύτερο μία μόλις εβδομάδα πριν από τον θάνατό του, ενδεικτικό της μαχητικής ψυχής που είχε ο πολύπειρος τεχνικός.

Η είδηση του θανάτου του Λόραντ «κόστισε» τη ζωή και δύο ακόμη ανθρώπων. Του καλού του φίλου και τραγουδιστή, Χρήστου Σύρπου, ο οποίος βρισκόταν στην ανάρρωση από το δεύτερο εγκεφαλικό που του είχε αφήσει αναπηρία στην αριστερή πλευρά. Ο Χρηστάκης, όπως τον αποκαλούσαν, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του αγαπημένου του φίλου, έπαθε το τρίτο εγκεφαλικό, το οποίο ήταν και το μοιραίο…

Ο δεύτερος ήταν ο 26χρονος οπαδός του ΠΑΟΚ, Μιχάλης Μπορέτος, ο οποίος μόλις έμαθε για τον θάνατο του Λόραντ έπεσε στον φωταγωγό της πολυκατοικίας του κι έχασε τη ζωή του.

Την περίοδο 1983-84 το παιχνίδι γίνεται  στο γήπεδο των Σερρών λόγω τιμωρίας, αλλά ο ΠΑΟΚ κερδίζει 4-0, με γκολ των Δημόπουλου, Κούδα, Σκαρτάδου και Κωστίκου. Το δεύτερο μάλιστα τέρμα, αυτό του Κούδα, είναι ένα από τα ωραιότερα που έχουν επιτευχθεί σε ελληνικό γήπεδο, αλλά δυστυχώς δεν καταγράφηκε από τηλεοπτική κάμερα εκείνη την ημέρα…

Τρία χρόνια αργότερα, ξανά στις Σέρρες, ο ΠΑΟΚ πετυχαίνει τη μεγαλύτερη νίκη του επί του Ολυμπιακού του Κοσκωτά με 6-1.

Για 22 ολόκληρα χρόνια, ο Ολυμπιακός είχε ξεχάσει τι σημαίνει νίκη σε ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Στο τελευταίο «διπλό» το ημερολόγιο έδειχνε 21 Σεπτεμβρίου του 1969. Ακολούθησαν 22 αγώνες με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης επικράτησε στους 20, ενώ μόλις δύο δεν είχαν νικητή.

Το 1990, για τον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας και συγκεκριμένα για τη φάση των «16», ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό στην Τούμπα και επικράτησε με 1-0 χάρη σε γκολ του Λαγωνίδη στο 13ο λεπτό. Το αγωνιστικό όμως πέρασε σε δεύτερη μοίρα, καθώς έγιναν απίστευτα σκηνικά στις εξέδρες, με την κατάσταση να ξεφεύγει πέρα από κάθε έλεγχο. Επεισόδια μεταξύ των οπαδών, 56 τραυματίες, και πολλές συλλήψεις από την αστυνομία, που αδυνατούσε να επιβάλει την τάξη.

Οι «ερυθρόλευκοι» «έσπασαν» την παράδοση των εκτός έδρας αγώνων με τον ΠΑΟΚ, έχοντας τον Όλεγκ Μπλαχίν στο τιμόνι τους.

Ήταν 24 Μαΐου του 1992 όταν και επικράτησαν με 2-1 για την 32η αγωνιστική. Ο Ηλίας Σαββίδης στο 42΄ και ο Γιώργος Βαΐτσης στο 54΄ πέτυχαν τα δύο γκολ των «Πειραιωτών». Το μόνο που κατάφερε ο ΠΑΟΚ με τον Γιάννη Γούναρη στην τεχνική ηγεσία του ήταν να μειώσει σε 2-1 με τον Λαγωνίδη στο 75΄. Παρ’ όλα αυτά, ο Ολυμπιακός δεν πήρε το πρωτάθλημα. που είχε να το κατακτήσει από το 1987!

Το ντέρμπι της 27ης Νοεμβρίου 2000 έληξε με νικητή τον Ολυμπιακό με 4-2 με σοβαρά επεισόδια στο τέλος.

Στο 32΄ ο Γεωργάτος άνοιξε το σκορ, αλλά στο 39΄ ο ΠΑΟΚ ζητά  πέναλτι (είχε ζητήσει άλλες δύο φορές)  σε ανατροπή του ΓΧ Γεωργιάδη. Ωστόσο, αντί για πέναλτι ο διαιτητής Κασναφέρης του δίνει δεύτερη κίτρινη και πάλι για θέατρο με συνέπεια ο παίκτης να αποβληθεί.

Στο 56΄ ο Ναλιτζής ισοφαρίζει για τον ΠΑΟΚ, στο 66΄ ο Αλεξανδρής βάζει ξανά μπροστά στο σκορ τον Ολυμπιακό, αλλά ο Φρούσσος ισοφαρίζει εκ νέου σε 2-2. Στο 75΄ ο Τζόρτζεβιτς κάνει το 2-3 και στο 90΄ διαμορφώνει το τελικό 2-4.

Το παιχνίδι λήγει μέσα σε ένα πραγματικό χάος, ο διαιτητής Κασναφέρης τραυματίζεται και αποχωρεί αιμόφυρτος, ενώ έξω από το γήπεδο γίνονται συγκρούσεις.

Τον Φλεβάρη του  2008, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός ήρθαν ισόπαλοι με σκορ 1-1, αλλά το σκηνικό που… σημάδεψε το ματς δεν ήταν άλλο από τον άσχημο τσακωμό του Αντώνη Νικοπολίδη με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο.

Όλα ξεκίνησαν από ένα πέναλτι του Πορτογάλου που έπιασε ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού και μετά του είπε κάτι στο αυτί, μάλλον σε απάντηση για κάτι που είχε προηγηθεί πριν από την εκτέλεση.

Οι δυο τους δεν το ξέχασαν και στο ημίχρονο ήρθαν στα χέρια κατά την είσοδο στη φυσούνα, όπου επικράτησε χάος.

Ο Νικοπολίδης είχε πρωταγωνιστήσει και τη σεζόν 2009-10 σε σκηνικό μετά το τέλος του αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για το πρωτάθλημα (0-0), όταν έγινε εισβολή οπαδών του ΠΑΟΚ μετά το τελευταίο σφύριγμα του Κάκου και ο Έλληνας γκολκίπερ με καρατιά προσπάθησε να προστατεύσει τον εαυτό του.

Τον Απρίλη του 2014 γίνεται ο δεύτερος  ημιτελικός του Κυπέλλου ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό στην Τούμπα. Το πρώτο ματς είχε λήξει 2-1 υπέρ των «ερυθρολεύκων».

Ο αγώνας ξεκίνησε με καθυστέρηση μεγαλύτερη της μιας ώρας, καθώς ένας οπαδός του ΠΑΟΚ πέταξε πέντε κιλά γαύρο στον «ερυθρόλευκο» πάγκο, κάνοντας αδύνατη την όποια προσπάθεια για ανάσα σε ακτίνα πολλών μέτρων, μετά έπεσαν πάρα πολλά καπνογόνα που τρομοκράτησαν μέχρι και τον Μίτσελ!

Πολύ ξύλο στη φυσούνα πριν τελειώσει το πρώτο μέρος και μετά τη λήξη της αναμέτρησης (1-0 υπέρ του ΠΑΟΚ), πεδίο μάχης το γήπεδο με ανθρώπους των δύο ομάδων να έρχονται στα χέρια, ο ιστορικός καβγάς του Μανιάτη με τον Κατσουράνη που… σύρθηκε μέχρι και το Μουντιάλ, αποτέλεσαν τα πιο θλιβερά σκηνικά εκείνου του αγώνα…

Η πρώτη διακοπή…

Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90, τα ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό ξεκινούν να μην… τελειώνουν ποτέ!

Το ντέρμπι της 30ής Οκτωβρίου 1998 βρήκε νικητή τον Ολυμπιακό με 2-1, αλλά ουσιαστικά δεν τελείωσε ποτέ καθώς ο διαιτητής Παπαδάκος το διέκοψε.

Ο Ολυμπιακός είχε ανοίξει το σκορ στο 7ο λεπτό με τον Οφορίκουε, αλλά στο 72΄ ο Φρατζέσκος ισοφάρισε σε 1-1. Όμως, στο 80΄ ο διαιτητής δίνει πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού μέσα σε έντονες διαμαρτυρίες, αφού ο ΠΑΟΚ υποστήριξε πως η φάση ξεκίνησε με τον Σίνισα Γκόγκιτς σε θέση οφσάιντ.

Ο Γεωργάτος ευστοχεί γράφοντας το 1-2 στο 80ό λεπτό, αλλά δύο λεπτά αργότερα ο Τάκολα ισοφάρισε.

Όμως, ο επόπτης Βλάχος υποδεικνύει ότι το γκολ σημειώθηκε με το χέρι και ο διαιτητής Παπαδάκος το ακυρώνει.

Ακολουθεί πανδαιμόνιο, οπαδοί παίρνουν στο κυνήγι τους διαιτητές και προλαβαίνουν τον επόπτη Φεσόπουλο (που ήταν αμέτοχος…) και τελικά ο ΠΑΟΚ τιμωρείται με αφαίρεση τριών βαθμών και ποινή τιμωρίας της Τούμπας για τρεις αγωνιστικές.

Το ρολό στον Γκαρθία

Τον Φλεβάρη του 2018 το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού δεν ξεκίνησε ποτέ λόγω του τραυματισμού του Όσκαρ Γκαρθία κατά την είσοδο των δύο ομάδων στην κατάμεστη Τούμπα, από ρολό ταμειακής μηχανής που πέταξε οπαδός του ΠΑΟΚ από τα επίσημα της Τούμπας.

Ο διαιτητής Αρετόπουλος (αποχώρησε μετά τις 23:30 όταν και συμπλήρωσε το φύλλο αγώνα) δεν ξεκίνησε το ματς, ενώ ο Ισπανός προπονητής του ΟΣΦΠ μεταφέρθηκε στο Διαβαλκανικό νοσοκομείο όπου θα μείνει τη νύχτα.

Η ιατρική γνωμάτευση για τον τραυματισμό του Όσκαρ Γκαρθία ανέφερε: «Οίδημα άνω χείλους αριστερά, με επιφανειακό θλαστικό τραύμα του σύστοιχου βλεννογόνου, ευαισθησία στην αριστερή κροταφογναθική άρθρωση, αυγεναλγία, ζάλη, ναυτία, 24ωρη παρακολούθηση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα