ΠΑΟΚ: Τελικά δεν φταίει μόνο ο… Μητσοτάκης

Του Νίκου Συνοδινού

 

Πολλές σφαλιάρες έχει φάει ο ΠΑΟΚ την τρέχουσα περίοδο παρ’ ότι ακόμη δεν μπήκαμε στον Δεκέμβριο, όμως η ήττα 2-0 από τον Ατρόμητο που ήταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας αποτέλεσε ηλεκτροσόκ.

Όχι τόσο γιατί ο «δικέφαλος του βορρά» έμεινε επτά ολόκληρους βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα, η διεκδίκηση του οποίου θεωρείται πλέον πολύ δύσκολη αν όχι αδύνατη, αλλά γιατί βγήκαν οι ίδιοι οι παίκτες του και ανέδειξαν πως δεν πιστεύουν πως μπορούν να πάρουν τον τίτλο.

Το… κακό με όσα έγιναν στο Περιστέρι και ακολούθησαν με τις τοποθετήσεις των παικτών του ΠΑΟΚ είναι πως γκρεμίστηκε το αφήγημα ότι για όλα φταίει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κυνηγάει την ομάδα και της δημιουργεί προβλήματα, και ο Λευτέρης Αυγενάκης που έχει χαρακτηριστεί από τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ υπάλληλος του Ολυμπιακού.

Σίγουρα ο πρωθυπουργός δεν είναι υπεύθυνος που δεν έγιναν μεταγραφές στον «δικέφαλο του βορρά», ή που ο Ιβάν Σαββίδης έχει εξαφανιστεί σχεδόν δύο χρόνια και τον βλέπουν στην Τούμπα μόνο από… τηλεδιασκέψεις. Προφανώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει κάνει δική του την ΕΠΟ ή τη διαιτησία, ούτε έχει ασχοληθεί με τις Ενώσεις. Το κυριότερο όμως, δεν υπέδειξε το διοικητικό μοντέλο της αποτυχίας. Αυτό που έδιωχνε τον εκάστοτε τεχνικό διευθυντή για να παραμείνουν και ν’ αλωνίζουν οι γνωστοί άγνωστοι…

Όσο η ομάδα έχει επιτυχίες, με κάνα-δυο στραβοπατήματα μόνο, όσο τα πάντα σκεπάζει το πέπλο σιωπής στους ποδοσφαιριστές καθώς τα έχουν όλα λυμένα, όσο υπάρχει ελπίδα για την κατάκτηση των στόχων, όλα αυτά δεν αναδεικνύονται. Όταν όμως το πουλάκι πετάει από Νοέμβρη μήνα, τότε αρχίζουν τα όργανα. Και ψάχνεται ο κόσμος να δει. Ρε, μπας και δεν μας παίρνει το πρωτάθλημα τελικά ο Μητσοτάκης; Μήπως έριξαν πιο πολλά για μεταγραφές ο Μαρινάκης, ο Μελισσανίδης, αλλά ακόμη και ο Καρυπίδης με τον Αλαφούζο;

Μα… χθες σχεδόν ο Λουτσέσκου μάς έφερε πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα το πήρε αήττητος. Τώρα ήδη φθάσαμε τις τρεις ήττες σε 10 ματς. Τι γίνεται; Κι επειδή ο κόσμος του ΠΑΟΚ δεν περιμένει απαντήσεις από τον Γκαγκάτση, τον Κυριάκο και τον Δούκα, τις πήρε από τους παίκτες της ομάδας.

«Ίσως υποσυνείδητα να μην πιστεύουμε ότι μπορούμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Σε άλλα παιχνίδια βγάζουμε πίστη και σε άλλα είμαστε πιο χαλαροί», είπε χαρακτηριστικά ο Βαρέλα.

Ο δε Κρέσπο συμπλήρωσε: «Μας λείπουν πολλά. Δε θέλω να πω κάτι εν θερμώ, αλλά έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Δουλέψαμε όλη την εβδομάδα και στο παιχνίδι κάναμε διαφορετικά πράγματα. Δεν έχουμε συνοχή, δεν είμαστε επιθετικοί. Μέσα στο γήπεδο πρέπει να έχουμε συνοχή είτε είμαστε οικογένεια είτε όχι. Δεν γίνεται το 80% των ευκαιριών μας να είναι από στημένες φάσεις. Δεν γίνεται να κερδίζεις πάντα τα ματς με τη φανέλα».

Οι «σαραντάρηδες» ποδοσφαιριστές δεν κάνουν δύο εικοσάρηδες, ούτε έχουν… διπλές τις χάρες, πόσω μάλλον όταν παίζουν δίπλα ο ένας στον άλλο. Καλή η εμπειρία, αλλά όταν τα χρόνια περνούν, δεν είναι εύκολο ν’ αντιμετωπιστούν οι αντίπαλοι επιθετικοί ή προωθημένοι.

Ο Φερνάντο Βαρέλα και ο Χοσέ Άνχελ Κρέσπο από το καλοκαίρι τού 2016 που αποκτήθηκαν, προσέφεραν πολλά στον «δικέφαλο του βορρά» κι έφθασαν στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος και τεσσάρων κυπέλλων.

Ωστόσο, είναι και οι δύο γεννημένοι το 1987, Φεβρουάριο ο Κρέσπο, Νοέμβριο ο Βαρέλα. Μπήκαν στα 35, δηλαδή. Μέχρι τώρα, ο Ραζβάν Λουτσέσκου τους χρησιμοποίησε ελάχιστες φορές μαζί. Από ανάγκη ή και από επιλογή. Ο Ισπανός άλλωστε έχει χάσει αρκετά ματς λόγω τραυματισμών και μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι το παιχνίδι της περασμένης Κυριακής στο Περιστέρι ήταν μόλις το δεύτερο του από τα 10 του φετινού Πρωταθλήματος.

Η συνύπαρξή τους στην ίδια 11άδα διατηρεί το πλεονέκτημα της καλής χημείας, αλλά δεν είναι αρκετό αυτό. Το ματς στο Περιστέρι ήταν μόλις το τέταρτο στη σεζόν στο οποίο συνυπήρξαν στο αρχικό σχήμα. Με αυτό το δίδυμο ο ΠΑΟΚ έχασε στην πρεμιέρα από τον ΠΑΣ στην Τούμπα 0-1 και γνώρισε την ήττα 2-0 απ’ τον Ατρόμητο. Στην Ευρώπη πάντως κέρδισε εκτός έδρας τη Ριέκα 0-2, ενώ έμεινε με την ίδια αντίπαλο στο 1-1 στη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι όμως μόνο τα χρόνια. Οι λύσεις που είχε στα χέρια του ο Λουτσέσκου ήταν περιορισμένες. Ποιον να βάλει, δηλαδή; Αυτοί που υπάρχουν είναι οι Μιχαηλίδης, Μιχάι, ενώ ο  Ίνγκασον τώρα είναι πια έτοιμος να επιστρέψει, έπειτα από έξι μήνες.

Τα συμβόλαια Κρέσπο και Βαρέλα λήγουν το καλοκαίρι, και δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα συνεχίσουν. Αυτή η αμφιβολία και αβεβαιότητα προκαλεί προβλήματα. Δημιουργεί εντάσεις κι ευκολία να βγαίνουν προς τα έξω τα ενδόμυχα, όσα συμβαίνουν και υπό άλλες συνθήκες θα σκεφτόταν πολύ κάποιος να τα πει δημόσια.

 

Πήραν απαντήσεις από τους… Έλληνες

Εκτός αυτού η παρέα που διοικεί τον ΠΑΟΚ πήρε απαντήσεις από τους… Έλληνες πρώην παίκτες του «δικέφαλου του βορρά» που αγωνίζονται στον Ατρόμητο. Δεν είναι τυχαίο πως κορυφαίοι του αγώνα ήταν ο Ευθύμης Κουλούρης με τα δύο γκολ και ο Χάρης Χαρίσης, το μηχανάκι που αλώνισε το γήπεδο. Κοντά σε αυτούς και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, δηλωμένος ΠΑΟΚτσής που ήθελε να μετακινηθεί στην Τούμπα, αλλά του έκλεισαν την πόρτα. Όλοι αυτοί είχαν πρόσθετους λόγους να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και ν’ αποδείξουν πως κακώς το παρεάκι δεν τους ήθελε στη Θεσσαλονίκη.

Ο ΠΑΟΚ χρησιμοποίησε 15 παίκτες στο Περιστέρι. Πόσοι απ’ αυτούς ήταν Έλληνες; Ένας. Ο τερματοφύλακας Αλέξανδρος Πασχαλάκης. Τι νόημα έχει να ρίχνεις βάρος στις υποδομές σου, να λες ότι πρωταγωνιστείς στις μικρές ηλικίες και να μην υπάρχει ένας παίκτης από κει στην ομάδα σου;

Η στρατηγική του «δικέφαλου του βορρά» δείχνει πως ωθεί τους Έλληνες στην έξοδο. Και αναρωτιέται κάποιος αν αυτό οφείλεται στις ικανότητες, τις προτάσεις ή τη γλώσσα. Γιατί όσο πιο λίγα καταλαβαίνει η λεγεώνα των ξένων που έχει μαζευτεί στην Τούμπα, τόσο το καλύτερο για το σύστημα που έχει επιβάλει τους όρους και τους κανόνες του.

Δυστυχώς όμως η… δεύτερη φορά Λουτσέσκου είχε μηδέν κίνηση, μηδέν ανάπτυξη, μηδέν ευκαιρίες απέναντι στη χειρότερη ομάδα του Πρωταθλήματος.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου φρόντισε να υπογράψει συμβόλαιο για να εξασφαλιστεί. Ο Ρουμάνος τεχνικός και το επταμελές τιμ του κοστίζουν στον ΠΑΟΚ 1,7 εκατ. ευρώ τον χρόνο, χωρίς τα μπόνους. Πρόκειται για το υψηλότερο συμβόλαιο στην ιστορία του συλλόγου.

Υπό άλλες συνθήκες δούλευε όμως όταν πρωτοήλθε στον ΠΑΟΚ, άλλες συναντά τώρα. Γιατί όταν λείπει ο γάτος χορεύουν τα ποντίκια. Όταν ο Ιβάν Σαββίδης δεν… υπάρχει, τότε το κουμάντο το κάνουν άλλοι. Και όσο χρυσοπληρώνονται όλοι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αργά ή γρήγορα όμως θα έβγαιναν οι αδυναμίες. Αυτές που μπορεί να θορυβήσουν και τον εξαφανισμένο, να ψάξει να βρει τι φταίει, τι δεν γίνεται καλά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα