Παράγει προτάσεις η Χαριλάου Τρικούπη

Σχεδόν καθημερινή είναι η επικοινωνία της Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Να κάνουμε τον ελληνικό λαό να νιώθει ασφαλής. Ο κορωνοϊός δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και λαϊκισμούς, ούτε για εργαλειοποίηση της κρίσης και για πελατειακές πρακτικές. Δεν διστάζουμε να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις της Κυβέρνησης και των οργάνων της. Για να προλαμβάνουμε, για να διορθωθούν. Γιατί αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στον ελληνικό λαό».

Tου Μιχάλη Κωτσάκου

Αυτό το απόσπασμα της ομιλίας της Φώφης Γεννηματά την Πέμπτη στη Βουλή περιγράφει τη στάση του Κινήματος Αλλαγής από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Και όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, «η ώρα δεν προσφέρεται ούτε για αντιπολιτευτικές κορώνες, ούτε για απειλές ότι θα λογαριαστούμε μετά». Και η αλήθεια είναι ότι το ΚΙΝΑΛ στην κυριολεξία αποτελεί τις τελευταίες 40 περίπου ημέρες μία μηχανή παραγωγής προτάσεων. Πολλές εκ των οποίων, όπως παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός, υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση. Εξάλλου και το Μαξίμου έχει πληροφορήσει τους δημοσιογράφους ότι είναι καθημερινή η επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά.

Έτσι, λοιπόν, στο ΚΙΝΑΛ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αποδοχή της πρότασης τους, από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, να δημιουργηθούν με χρήματα της Βουλής 50 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία. Παράλληλα, το Κίνημα Αλλαγής με την οικονομική συνεισφορά των βουλευτών και ευρωβουλευτών του έχει ήδη προχωρήσει στην προμήθεια εξοπλισμού πέντε κλινών ΜΕΘ με εξοπλισμό, μόνιτορ και σύγχρονα κρεβάτια, τα οποία θα είναι στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσα στον Απρίλιο. Ήδη το υπουργείο Υγείας έχει κάνει αποδεκτή την προσφορά με την 2230 απόφαση της 1ης Απριλίου 2020 του Βασίλη Κικίλια.

 Η επόμενη μάχη

Όπως λένε οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη, το επόμενο στοίχημα του ΚΙΝΑΛ είναι να πείσει την κυβέρνηση, ώστε να δώσει το επίδομα των 800 ευρώ και στους μακροχρόνια άνεργους, που ξεπερνούν τις 470.000, και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη. Το ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει την πίεση ώστε να γίνει αποδεκτή η πρότασή του για ένταξη των εργαζομένων του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά .Όπως ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Όπως και να επεκταθεί το επίδομα του Πάσχα σε αστυνομικούς, στρατιωτικούς, πυροσβέστες και σε όσους μάχονται στην πρώτη γραμμή.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αποδέχονται αυτό που λένε οι επενδυτές πως «η κρίση γεννάει ευκαιρίες» κι εκτιμούν πως η δική τους ευκαιρία για ενδυνάμωση της δύναμης του κόμματος είναι η πανδημία. Κι αυτό διότι όπως υποστηρίζουν «από το ξεσκαρτάρισμα αυτοί που έφυγαν για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο κατιμάς του ΠΑΣΟΚ. Τα πραγματικά έμπειρα και γεμάτα ιδέες στελέχη επιμένουν στο στοίχημα του ΚΙΝΑΛ». Και γι’ αυτόν τον λόγο χαίρονται που ο ΣΥΡΙΖΑ έπεται και αντιγράφει όλες τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ. Κάτι που ανέφερε στην ομιλία της στη Βουλή και η κα Γεννηματά.

Έτσι, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ στις 22 Ιανουαρίου κατέθεσαν ερώτηση, για το εάν υπάρχουν μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό. Και όπως είπε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, «μόλις στις 20/3 εστάλη ερώτημα στα νοσοκομεία για να δουν πως θα αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις».

Στις 14 Φεβρουαρίου η κα Γεννηματά πρώτα επικοινώνησε με τον Βασίλη Κικίλια και εν συνεχεία έδωσε στη δημοσιότητα ολοκληρωμένες προτάσεις για όλα τα θέματα, για τις ΜΕΘ, για τα νοσοκομεία αναφοράς, για τα κέντρα πρώτης υποδοχής, για τα κινητά συνεργεία της πρωτοβάθμιας και για την επίταξη των ιδιωτικών εργαστηρίων και όλα τα θέματα που μας απασχολούν όλο αυτό το διάστημα. Οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΙΝΑΛ εξειδικεύτηκαν στις 22 Μαρτίου για το πώς ακριβώς μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν τα κινητά συνεργεία που θα πηγαίνουν στο σπίτι και για ποιο λόγο πρέπει να γίνει.  Και όπως είπε και  κα Γεννηματά στη Βουλή, «τα υπενθυμίζω στο σώμα γιατί έχει σημασία να αναφέρουμε τη σκληρή δουλειά που κάνουν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ».

 Παρεμβάσεις

Η Φώφη Γεννηματά και συνολικά το ΚΙΝΑΛ έχουν έτοιμες επεξεργασμένες προτάσεις για όλα σχεδόν τα ζητήματα και θεωρούν πως δεν μπορεί να γίνει λόγος για ιδιότυπη μονομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι «αυτοί είναι αντιμέτωποι με το πρόσφατο κυβερνητικό τους παρελθόν και δεν πείθουν οι προτάσεις τους. Τι να μας πουν όταν από το 2015 ακούγαμε ανά δίμηνο για τις 4.000 προσλήψεις στην υγεία και τελικά γίνονται τώρα άρον-άρον καθώς βρισκόμαστε στη δίνη της πανδημίας».

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ως ανεπαρκές το πρόγραμμα τόνωσης της ρευστότητας με εγγυημένα από το κράτος δάνεια και επιδοτήσεις, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Ζητούν επανεξέταση του μέτρου από την κυβέρνηση, λέγοντας πως ο μπούσουλας πρέπει να είναι το τι κάνουν οι άλλες χώρες. Φυσικά και δεν συμφωνούν με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μοιραστούν αφειδώς χρήματα, διότι όπως λένε «τα λεφτόδεντρα του ΣΥΡΙΖΑ μαράθηκαν».

Τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ ισχυρίζονται ότι έχουν εγκαταλειφθεί οι αγρότες και οι κυβερνητικές εξαγγελίες για ενίσχυση με 150 εκατ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό. Διότι, όπως τονίζουν, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα και με την ένταξη επιχειρήσεων στους ΚΑΔ που προστατεύονται. «Εντάσσονται οι οινοποιοί, δεν εντάσσονται οι αμπελουργοί. Είναι έξω οι ελαιοπαραγωγοί που έχουν πολλά προβλήματα εφέτος. Εντάσσονται οι πωλητές λαϊκών αγορών και είναι έξω οι παραγωγοί των προϊόντων».

 Προνομιακό θέμα για το ΚΙΝΑΛ η προστασία της πρώτης κατοικίας

Ένα προνομιακό για το ΚΙΝΑΛ θέμα θεωρείται κι αυτό με την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ας μην ξεχνάμε ότι επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου και ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε ο νόμος Κατσέλη, ενώ το ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει σχέδιο νόμου εδώ και τρεις περίπου μήνες για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στη Χαριλάου Τρικούπη ισχυρίζονται ότι δεν έχει δοθεί καμία παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν έχει υπάρξει καμία ρύθμιση για την αναστολή πλειστηριασμών. Όπως επίσης ότι μένουν ακάλυπτοι δεκάδες χιλιάδες αδύναμοι δανειολήπτες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους. Στο ΚΙΝΑΛ ανησυχούν μήπως με το θέμα των επιταγών που δεν μπορούν να αποπληρωθούν δημιουργηθούν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τέλος, η κα Γεννηματά, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες της, σε μία από τις επόμενες επικοινωνίες της με τον πρωθυπουργό θα του ζητήσει να βάλει φρένο στους υπουργούς, οι οποίοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της περικοπής των μισθών του δημοσίου και των συντάξεων.

 

Διαβάστε επίσης