Ο «άχαστος» Αλέξης το ’ριξε στο copy paste

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε πρόταση του αμφιλεγόμενου Γερμανού οικονομολόγου Μουνχάου για έκδοση ευρωομολόγου μόνο από τους «9», που το πιθανότερο να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα

Αυτή την εποχή ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρίσκεται σε εξαιρετικά άβολη θέση. Από εκεί που έβηχε και δημιουργούσε είδηση, τώρα βήχουν και όσοι είναι δίπλα του και τρέχουν να κρυφθούν με τον φόβο μήπως τον έχει πλήξει ο κορωνοϊός και πάσχει από τη νόσο covid-19. Ή, όπως σχολίαζε κάποιος αναλυτής, «θυμίζει τον ποδοσφαιριστή που γίνεται αλλαγή σε ντέρμπι, αφού πρώτα έχει εκνευρίσει την εξέδρα. Και το χειρότερο είναι ότι ο αντικαταστάτης του σημειώνει χατ τρικ στο άψε-σβήσε».

 Του Μχάλη Κωτσάκου

 Οπότε πολύ λογικά ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κρατηθεί με κάθε τρόπο στον αφρό της επικαιρότητας. Και φυσικά όταν σε καταλαμβάνει το άγχος υποκύπτεις και σε αβίαστα λάθη. Δεν μιλάμε για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μία σειρά ζητημάτων, οι οποίες είναι αντιγραφή του ΚΙΝΑΛ, όπως για παράδειγμα να περάσουν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία.

Ακόμη και στο θέμα του ευρωομολόγου το άρθρο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι copy paste άρθρου ενός αμφιλεγόμενου Γερμανού οικονομολόγου, του Βόλφρανγκ Μουνχάου, ο οποίος είναι εκ των αρθρογράφων-αναλυτών της «Financial Times». Ο Μουνχάου, για να θυμηθούμε τι έλεγε στο παρελθόν είχε αρθρογραφήσει τον Απρίλιο του 2014, όταν η Ελλάδα επί κυβέρνησης Σαμαρά είχε εξέλθει επιτυχημένα στις αγορές, προέτρεπε τη χώρα μας πως «είναι η κατάλληλη ευκαιρία για χρεοκοπία». Ο ίδιος αναλυτής τον Απρίλιο του 2015 συνέχισε τονίζοντας πως σύντομα η Ελλάδα θα εξέλθει από τη ζώνη του ευρώ. Ενώ τον Ιούνιο του 2015 ισχυριζόταν ότι «πιθανό “όχι” στο δημοψήφισμα δεν θα κοστίσει στους Έλληνες». Φυσικά, σε όλες τις προβλέψεις του ο Μουνχάου έπεσε έξω.

Ο… αξιόπιστος Μουνχάου, λοιπόν, πρότεινε σε άρθρο του μέσω των «Financial Times» –την Τρίτη– όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και οι λοιπές χώρες που ανήκουν στην ομάδα των «9» να εκδώσουν ευρωομόλογο χωρίς τη Γερμανία και την Ολλανδία και το οποίο θα μπορούσε να το δεχθεί η ΕΚΤ. Κάτι που εάν συμβεί θα δημιουργούσε χειρότερα προβλήματα από αυτά που έλυνε.

Και ξαφνικά ο κ. Τσίπρας απέστειλε άρθρο στη «Le Monde», τονίζοντας την άμεση και επιτακτική αναγκαιότητα για συμφωνία και έμπρακτη αλληλεγγύη της ΕΕ με ευρωομόλογο, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων στα κράτη-μέλη από τη διεθνή κρίση του κορωνοϊού. Και κάνοντας copy paste την πρόταση Μουνχάου, εξήγησε πως υπάρχει λύση: «Αν η Άνγκελα Μέρκελ δεν κάνει την ηγετική υπέρβαση για την ενότητα της ευρωζώνης, τότε τα 9 κράτη-μέλη να προχωρήσουν στην έκδοση Ευρωομολόγου χωρίς τη Γερμανία και την Ολλανδία, καθώς μαζί αντιπροσωπεύουν άνω των 2/3 του ΑΕΠ της ΕΕ».

Ο τίτλος του άρθρου του κ. Τσίπρα έχει τίτλο «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα (ΙΙ)». Να θυμίσουμε ότι το 2015 στην ίδια εφημερίδα ο κ. Τσίπρας είχε δημοσιεύσει το πρώτο μέρος του πονήματος «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα». Τότε έγραφε ότι «η Ελλάδα αντιμετώπιζε τον παραλογισμό της τιμωρητικής λιτότητας, οι περισσότεροι στην Ευρώπη θεωρούσαν ότι αυτή η μικρή χώρα θα παρέμενε μια εξαίρεση από το παράλογο που δεν ήταν το να αλλάξουμε το φάρμακο όταν, αντί να θεραπεύει, επιδεινώνει την κατάσταση του ασθενή, αλλά το να κάνεις πως δεν βλέπεις το προφανές».

Ο αμφιλεγόμενος Γερμανός οικονομολόγος Βόλφρανγκ Μουνχάου, τις απόψεις του οποίου υιοθέτησε κι αντέγραψε

 

Άλλες απόψεις

Και όταν φυσικά ασχολείσαι με την αντιγραφή δεν βλέπεις μπροστά σου άλλες προτάσεις, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη τύχη να ακολουθηθούν και να αποτελέσουν τη χρυσή τομή για να υπάρξει συμπόρευση μεταξύ της αναγκαιότητας της οικονομικής ενίσχυσης των χωρών του νότου και της άρνησης Γερμανών και Ολλανδών. Έτσι, λοιπόν, ο Μπρούνο Λεμέρ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, προτρέπει στη δημιουργία ενός ταμείου κορωνοϊού, το οποίο θα πληρώσει όλη τη ζημιά από την πανδημία. Με την πρόταση αυτή φαίνεται ότι συμφωνεί και ο Ολλανδός ομόλογος του, Βούτκε Χούκστρα. Αλλά και ο εταίρος της Μέρκελ στη Γερμανία, ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών και πρωθυπουργός του Μονάχου, ο Μάρκους Ζέντερ, μιλά για το ίδιο πράγμα, περιγράφοντας το ως ένα νέα σχέδιο Μάρσαλ.

Πάντως πέραν του Μουνχάου και του αντιγραφέα Τσίπρα ουδείς από τους «9» έχει βάλει στο τραπέζι να κινηθούν αυτόνομα για την έκδοση ευρωομολόγου. Προφανώς διότι έχουν ενσυναίσθηση ότι έτσι θα προκληθεί ανεπανόρθωτη ρηγμάτωση στην Ε.Ε. Ακόμη και ο Γιάνης Βαρουφάκης με τις απίθανες προτάσεις ήταν πιο συγκρατημένος. Πρότεινε να προχωρήσουν οι «9» σε ένα ιδιότυπο εκβιασμό, όπως το να απέχουν από τις Συνόδους Κορυφής, τις συνόδους των υπουργών και φυσικά τα Eurogroup και τα Ecofin.

 

Ο απόλυτος αιφνιδιασμός

Όπως πολλάκις έχει αναφερθεί ο μέχρι πρότινος άχαστος Τσίπρας επιδεικνύει αργά αντανακλαστικά και γι’ αυτό το λόγο δέχεται αλλεπάλληλους αιφνιδιασμούς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και από το Κίνημα Αλλαγής. Όπως συνέβη και με την πρόταση του πρωθυπουργού να κατατεθούν το ήμισυ των μισθών όλων στον ειδικό λογαριασμό υπέρ του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα, η Φώφη Γεννηματά μαζί με τους βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ προχωρούν στον εξοπλισμό πέντε σύγχρονων κλινών ΜΕΘ. Οι κινήσεις των δύο κομμάτων φαίνεται να γίνονται δεκτές με ικανοποίηση από τους πολίτες. Όπως και αυτή της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Βαρουφάκη, του ΜέΡΑ 25, που συμφώνησε επί της ουσίας με την πρόταση Μητσοτάκη.

Ωστόσο, οι πρωτοβουλίες των δύο αρχηγών έπιασαν στον ύπνο την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που φάνηκε από την πρώτη αντίδραση και τις δηλώσεις για τα χρέη των δύο κομμάτων (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ), παρά το γεγονός ότι στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν πως τόσο η Πειραιώς, όσο και η Χαριλάου Τρικούπη έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και όλη η κρατική επιχορήγηση κατευθύνεται στα δάνεια. Φυσικά, επειδή το έργο είναι χιλιοπαιγμένο δεν πέρασε. Έτσι υπήρξε δεύτερο αφήγημα: Ήταν η πρόταση προς τον πρόεδρο της Βουλής να γίνει νόμος του κράτους, ώστε να γίνεται παρακράτηση του 50% των μισθών υπουργών, βουλευτών, αλλά και των διορισμένων διοικητών ΔΕΚΟ και άλλων κρατικών αξιωματούχων.

Προφανώς εδώ ισχύει η παροιμία «όσα δεν φθάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Διότι όλοι θυμόμαστε τι συνέβη, προ μηνών, όταν η γραμματέας της Κ.Ο., Όλγα Γεροβασίλη, με επιστολή της στους βουλευτές, τους ζήτησε να δίνουν το 40% της βουλευτικής αποζημίωσης στο κόμμα, για να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες καθώς έχασε την κυβέρνηση. Τουλάχιστον 20 βουλευτές σήκωσαν παντιέρα και αρνήθηκαν να υπακούσουν. Και φυσικά εάν κι έχουν περάσει τόσες ημέρες πέραν του Πολάκη που υποσχέθηκε ότι με το 50% του μισθού του θα αγοράσει ιατρικά αναλώσιμα για το νοσοκομείο Χανίων, ουδείς βάζει τα χέρι στην τσέπη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα