«Παρέλαση» αεροπλανοφόρων στις ελληνικές θάλασσες

Αυτά είναι τα αεροπλανοφόρα που διέσχισαν τις θάλασσές μας

Πριν ολοκληρωθεί ένας χρόνος (από το καλοκαίρι που ξεμύτισε το Oruc Reis) μέχρι σήμερα έχουν «παρελάσει» από τις ελληνικές θάλασσες αρκετά αεροπλανοφόρα.

Πρώτο ήταν το πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊνζενχάουερ (CVN-69), που πραγματοποίησε ασκήσεις με το πολεμικό ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία. Αργότερα έκανε την εμφάνισή του το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλς ντε Γκωλ και αυτό για ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά. Στο ενδιάμεσο φιλοξενήθηκαν στις ελληνικές θάλασσες και μερικά θηριώδη ελικοπτεροφόρα, όπως το αμερικανικό San Giorgio, ή το επίσης αμερικανικό USS Hershel «Woody» William, το γαλλικό «Dixmude», το αιγυπτιακό Anwar El Sadat που πήρε μέρος σε ασκήσεις με ελληνικά πολεμικά και τώρα έρχεται και ένα βρετανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, όχι όποιο- όποιο, αλλά η ναυαρχίδα του βρετανικού στόλου.

Πρόκειται για το αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth», το πρώτο της ομώνυμης κλάσης του βρετανικού βασιλικού ναυτικού που αναμένεται τον Ιούνιο στη Σούδα. Θα συνοδεύεται από στόλο κρούσης μικρότερων πλοίων αρχικά στην Ανατολική Μεσόγειο και στη συνέχεια στον Ινδικό Ωκεανό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα