«Πάρτι» με τα φάρμακα

Κραυγαλέες υποθέσεις διαφθοράς στον χώρο της Υγείας έχουν περιέλθει σε γνώση του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο θα τις προωθήσει στις οικονομικές αρχές ώστε να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος έλεγχος προς όλες τις κατευθύνσεις και να αποδοθούν ευθύνες.

Την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες κάνουν θυσίες στο πλαίσιο της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, ορισμένοι επιτήδειοι έχουν βρει τον τρόπο να κερδίζουν πολλά χρήματα εις βάρος του ΕΟΠΥΥ, επιδεινώνοντας την εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάστασή του. Μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που καταδεικνύουν ότι στην Ελλάδα της κρίσης, στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας η διαφθορά ζει και βασιλεύει καθώς πολλοί κοιτούν αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον τους αδιαφορώντας για τις γενικότερες επιπτώσεις των πράξεών τους.

Μερικά μόνο παραδείγματα, όπως καταγράφονται στην εφημερίδα «Καθημερινή», αρκούν για να γίνει αντιληπτό πώς μπορεί κάποιος να αποκομίσει κέρδος μέσω της… πλαγίας οδού: γιατρός από τη Μακεδονία, έγραψε 4.388 συνταγές σε έναν, μόνο, μήνα! Δηλαδή, κατά μέσο όρο έγραφε περίπου 200 συνταγές ανά εργάσιμη ημέρα. Παθολόγος συνταγογράφησε 33 συνταγές σε ένα μήνα με συνολική δαπάνη 110.000 ευρώ. Η μέση αξία της συνταγής έφτασε τα 3.330 ευρώ! Σε Κέντρο Υγείας στη Θράκη, δύο γενικοί γιατροί συνταγογράφησαν 3.200 συνταγές ο καθένας μέσα σε έναν μήνα. Επίσης, ασφαλισμένος σε διάστημα ενός μήνα έλαβε 15 συνταγές με 785 συνολικό αριθμό κυτίων και δαπάνη περίπου 8.500 ευρώ.

«Υπόγειες» σχέσεις με εταιρείες

Σε άλλες περιπτώσεις, προκύπτουν σαφέστατες ενδείξεις κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, που καταδεικνύουν την πιθανότητα γιατροί να έχουν σχέσεις με εταιρείες. Συγκεκριμένα, κάποιος συνταγογραφούσε σε ποσοστό 93% σκευάσματα συγκεκριμένης εταιρείας. Παθολόγος στην Αττική συνταγογραφούσε σκευάσματα συγκεκριμένης εταιρείας κατά 85% και με μηνιαίο τζίρο 85.000 ευρώ, ενώ παιδίατρος στην Αττική συνταγογραφούσε κατά 70% σκευάσματα πολυεθνικής.

Υπάρχουν, πάντως, και συνταγές, οι οποίες εκτελούνται σε… επιλεγμένα φαρμακεία. Για παράδειγμα, γιατρός της Αττικής, έγραφε συνταγές, οι οποίες κατά 95% εκτελούνταν από ένα φαρμακείο, ενώ το ίδιο γινόταν, σε ποσοστό 89%, και με τις συνταγές ενός άλλου, επίσης στην πρωτεύουσα. Μάλιστα, οι συνταγές του τελευταίου, με μηνιαίο κόστος άνω των 50.000 ευρώ, εκτελούνταν σε φαρμακείο στο οποίο συμμετείχε συγγενικό του πρόσωπο. Περιστατικά με εμπλοκή συγγενών φαρμακοποιών εντοπίστηκαν επίσης στις Σέρρες, όπως και στα Ιωάννινα.

Αρχίζουν έλεγχοι στους γιατρούς

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έχει καταστήσει σαφές ότι όσοι γιατροί βρεθούν να παρανομούν, θα υποστούν σημαντικές κυρώσεις με κορυφαία τη διακοπή συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, έπειτα από εντολή του Γεωργιάδη, θα διενεργηθεί έλεγχος στα περιουσιακά στοιχεία των πρώτων τριάντα γιατρών -ανά ειδικότητα- σε κόστος συνταγών. Φυσικά, οι έλεγχοι θα επεκταθούν και σε άλλους. Επιπλέον, ζητήθηκε από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), ο κατάλογος με τους παθολόγους, καρδιολόγους, παιδιάτρους και γιατρούς άλλων βασικών ειδικοτήτων, οι οποίοι εμφανίζουν σημαντικές υπερβάσεις στη συνταγογράφηση.

Τέλος, ο υπουργός σημείωσε πως ο ΕΟΠΥΥ θα εκδώσει εγκύκλιο με σαφείς οδηγίες στους γιατρούς ώστε να μη γράφουν εμπορικές ονομασίες φαρμάκων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα