«Πατρίς, Θρησκεία, ΣΥΡΙΖΑ»: Η στροφή του Στέφανου και ο πονοκέφαλος – Παπανώτας ταράζουν τα νερά

Το Εκτελεστικό Γραφείο συνεδριάζει στις 15:00μμ με κύριο ζήτημα το ποιος τελικά έχει την ευθύνη για την επιλογή των υποψηφίων

Αντιμέτωπος με μια οριζόντια δυσαρέσκεια μέσα στο κόμμα θα βρεθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, μετά το «θαύμα του σταυρού» και την πλήρη κάλυψη που δόθηκε από την Κουμουνδούρου στον Δημήτρη Παπανώτα.

Η δήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή και μέχρι χθες πανελίστα στις πρωινές ψυχαγωγικές εκπομπές είναι ένα βαρύ πλήγμα για το κόμμα, παραδέχονται πολλοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, και όπως φαίνεται εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την Αμερική βρίσκεται στη δίνη εσωκομματικών πυρών ακόμη και από τους πολύ στενούς υποστηρικτές του μέσα στο κόμμα.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει το Εκτελεστικό Γραφείο που συνεδριάζει στις τρεις το μεσημέρι και όπως όλα δείχνουν το ζήτημα που θα κυριαρχήσει θα είναι ποιος τελικά έχει την ευθύνη για την επιλογή των υποψηφίων και ποιος έλεγξε τις υποψηφιότητές τους.

Η φράση που ακούγεται έντονα από τα παλαιά και έμπειρα στελέχη που βρίσκονται εκτός νυμφώνος, αλλά και από παλαιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «όλοι μαζί τα κάνατε».

Μάλιστα πολλά από τα βιογραφικά ο κ. Κασσελάκης θα τα εξέταζε ο ίδιος στις λίγες ώρες ξεκούρασης στο στρατόπεδο, όπως είχε πει ο ίδιος λίγο πριν παρουσιαστεί στη Θήβα, ωστόσο την έγκριση της τελικής λίστας των 200 υποψηφίων για τις προκριματικές την έδωσε το Εκτελεστικό Γραφείο.

Στο αναβαθμισμένο Εκτελεστικό Γραφείο μετέχουν πρόσωπα όπως ο Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και άλλοι, μετέχοντας σε ένα όργανο που αντικατέστησε την Πολιτική Γραμματεία μετά το επεισοδιακό συνέδριο για να τεθεί ουσιαστικά εκτός λειτουργίας η Πολιτική Γραμματεία, όπως παρατηρούν κορυφαία στελέχη.

Μπορεί κάποιοι από τους υποψήφιους να είναι πρόσωπα που συνδέθηκαν απευθείας με τον Στέφανο Κασσελάκη, ωστόσο την ευθύνη για την τελική επιλογή την έχει συλλογικά το αναβαθμισμένο από το συνέδριο πολιτικό όργανο.

«Εγώ δεν βλέπω να έχει πρόβλημα μια γυναίκα στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κανένα. Εκτός αν θέλει να έχει. Δηλαδή αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται, είναι πρόβλημά της», είπε στις αρχές του περασμένου μήνα ο κ. Παπανώτας και οι δηλώσεις αυτές τον ακολούθησαν μέχρι σήμερα και σε μια φάση που μόλις είχε εξασφαλίσει μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο -μέσω μάλιστα των εσωκομματικών προκριματικών εκλογών.

Οι σεξιστικές δηλώσεις του κ. Παπανώτα για πολλούς παραπέμπουν σε σκληρή εκδοχή πατριαρχίας, σχολίαζαν στελέχη του κόμματος, με τον ίδιο τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να δέχεται κρούση από την Κουμουνδούρου να κάνει διορθωτική δήλωση για να πέσουν οι τόνοι, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φάνηκε αρκετό, με τα πυρά να είναι καταιγιστικά και από τα κόμματα της Αριστεράς.

 

Τον χορό άνοιξε η Έφη Αχτσιόγλου με μια σκληρή δήλωση και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος, ζητώντας την καθαίρεση του Παπανώτα από το ψηφοδέλτιο.

Ακολούθησε η Χαριλάου Τρικούπη, η οποία σχολίασε καυστικά το γεγονός ότι στο ίδιο ψηφοδέλτιο στον ΣΥΡΙΖΑ συνυπάρχουν ο κ. Παπανώτας με τη Σοφία Μπεκατώρου, τη γυναίκα που πρωτοστάτησε στο κίνημα ΜeΤoo.

Το γεγονός πάντως ότι ο κ. Παπανώτας αναφερόταν στην υποψήφια με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ Νόνη Δούνια και σε σχετική δήλωσή της για τη γυναικεία καταπίεση δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο.

Το ζήτημα έθιξε και το ΚΚΕ, με την υποψήφια ευρωβουλευτή Βικτώρια Κούτση να βάζει και το ζήτημα των επιλογών lifestyle στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, σημειώνοντας ότι «ορισμένοι βλέπουν την πραγματικότητα μέσα από τον παραμορφωτικό φακό του lifestyle και των celebrities που βρίσκονται στα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων και όχι της πραγματικότητας που βιώνουν οι γυναίκες της αληθινής ζωής».

Η Κουμουνδούρου πάντως αρκέστηκε στις εξηγήσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή της και στη δέσμευσή του να συνεχίσει να δίνει τη μάχη στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών, κάτι που εξόργισε ακόμη περισσότερο όπως φάνηκε και από σειρά αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μάλιστα, πολλοί και εντός του ΣΥΡΙΖΑ εισηγούνται τη διαγραφή του, ωστόσο το θέμα θα κληθεί να το αντιμετωπίσει σήμερα ο κ. Κασσελάκης, μόλις πατήσει το πόδι του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η ενόχληση στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αφορά μόνο στην κάλυψη του κ. Παπανώτα, αλλά και στον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος.

Το moratorium μπορεί να είναι σε πλήρη εφαρμογή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το παρασκήνιο δεν είναι έντονο και για τις πατριωτικές και θρησκευτικές κορώνες του προέδρου από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Τα φάλτσα κατά την παραμονή του κ. Κασσελάκη στις ΗΠΑ δεν ήταν λίγα, όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος.

Εκείνο που στοίχισε περισσότερο απ’ όλα δεν ήταν ούτε η  παρ’ ολίγον συνάντηση με τη σκληροπυρηνική ισραηλίτικη οργάνωση AIPAC, ούτε όσα υποστήριξε για το Ισραήλ και το ΝΑΤΟ, αλλά η αποκάλυψη για το «θαύμα του σταυρού» στη βάπτισή του με τις ευλογίες του Αγίου Τσαλίκη της γνωστής σε όλους πλέον Μονής του Οσίου Δαυίδ, εκεί που προσευχόταν παλαιότερα για τις προσωπικές του αναζητήσεις, όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει στην «Καθημερινή». Δηκτικά σχολίασε τα περί… θαύματος στη βάπτιση και ο υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, σε ανάρτησή του. «Στέφανε, ο σταυρός που σχηματίστηκε είναι αυτός που κουβαλάμε εμείς που ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ», έγραψε στην πλατφόρμα Χ.

Και το κερασάκι στην τούρτα ήταν το βίντεο που ανέβασε ο ίδιος για να απαντήσει στην κυβέρνηση.

@skasselakis

Για την πρόοδο! #fyp #fypgreece

♬ πρωτότυπος ήχος – Stefanos Kasselakis

«Ξέρετε την καρδιά μου», είπε ο κ. Κασσελάκης απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του αλλά και στα ευρύτερα κοινά «απογοητευμένων πολιτών» στα οποία στοχεύει για να αποδώσει τη δημόσια εκμυστήρευση για τη βαθιά του πίστη του στον Θεό και τη στενή σχέση του με τη θρησκεία.

Το βίντεο που ανέβασε στα social media λίγο πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ ήταν αναγκαίο να γίνει, σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου, για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους μετά τις κυβερνητικές επιθέσεις.

«Λοιπόν, σας έχω νέα. Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης και της οικογένειας από τη Δεξιά τελειώνει εδώ», ανέφερε, προκαλώντας νέο γύρο εσωκομματικών τριγμών για τον τρόπο με τον οποίο φιλοδοξεί να πολιτευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή τη φράση του πάντως εστίασε και η ΝΔ για να θίξει την κορυφαία αντίφαση να επιτίθεται κατά του Γιώργου Αυτιά για το «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» και την ίδια στιγμή να τα υιοθετεί για τον εαυτό του.

«Για μια ακόμα φορά, δυστυχώς, η υποκρισία περισσεύει», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός.

Τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε επιφυλακή με αυτή την τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη καθώς, όπως σημειώνουν σε συνομιλητές τους, πρόκειται για τη νομιμοποίηση της αναχρονιστικής ρητορικής της Δεξιάς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα