Περέιρα: Φεύγει κι αφήνει πίσω του συντρίμμια

«Οι διαιτητές θα σφυρίζουν στο τρένο», είχε πει ο «Τίγρης». Ο Μέλο κατάφερε να σφυρίζουν από τον Φεβρουάριο στον σταθμό Λαρίσης, αφού έμειναν εκτός play-off

Του Νίκου Συνοδινού

 

Χειρουργός χωρίς αναισθητικό αποδεικνύεται για τον ασθενή (ελληνικό ποδόσφαιρο), ο Βίτορ Μέλο Περέιρα. Ο αρχιδιαιτητής πήρε εργαλεία β΄ διαλογής και άνοιξε τον ασθενή που νοσούσε βαριά, αδιαφορώντας με τις επιλογές και τις κινήσεις του για το αν θα βελτιωθεί η κατάστασή του, ή θα τον κάνει… φυτό.

Ο Πορτογάλος δείχνει προκλητική αδιαφορία για την ελληνική διαιτησία και φεύγοντας θ’ αφήσει συντρίμμια παρά τα πειράματα που έκανε δύο χρόνια στη χώρα μας. Το ελληνικό ποδόσφαιρο θα θυμάται τη θητεία Περέιρα ως τη χειρότερη για την αναβάθμισή του, όπου θάφτηκαν τα όνειρα για μια καλύτερη διαιτησία, ενώ ο Πορτογάλος θα συνδέει την παρουσία του στην Ελλάδα με τη… ζωάρα που έκανε και τα πλούτη που εξασφάλισε.

Το θέμα των χρυσοκάνθαρων της ΚΕΔ είχε τεθεί τον Ιούνιο του 2019 στη γενική συνέλευση της ΕΠΟ, με υπερβολική πίεση. Οι Ενώσεις έβλεπαν τα σωματεία τους να παραδίδουν σφραγίδες το ένα μετά το άλλο και τον Περέιρα να πλουτίζει. Τότε υπήρξε η παρέμβαση του Χέρμπερτ Χούμπελ σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένο.

Ο Χέρμπερτ Χούμπελ, για να καμφθούν οι ενστάσεις και οι εντάσεις που είχαν δημιουργηθεί, είπε πως οι FIFA και UEFA αναμένεται να καλύψουν τον μισθό του Βίτορ Μέλο Περέιρα, μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της επιτροπής παρακολούθησης της ελληνική ομοσπονδίας οι δυο ομοσπονδίες θα εξέταζαν το σχετικό αίτημα θετικά.
Χαρακτηριστικά, ο Χούμπελ είχε τονίσει στις 28 Ιουνίου 2019, στην τακτική συνέλευση των Ενώσεων-Μελών της ΕΠΟ: «Μου έδειξαν χθες βράδυ ένα απόφθεγμα κι ελπίζω να το προφέρω σωστά. Δεν επιθυμούμε να μας σώσετε. Είναι πολύ σωστή αυτή η πρόταση, γιατί όλοι εσείς πρέπει να σώσετε μόνοι σας τους εαυτούς σας. H FIFA και η UEFA δεν ήρθαν εδώ για να αναλάβουμε τα ηνία και να βρεθούμε πάνω από σας.
»Η Επιτροπή Εξομάλυνσης ζήτησε μετά την ΠΔΕ, να έρθει μια ομάδα παρακολούθησης, κάποτε το ελληνικό ποδόσφαιρο έφτασε πολύ κοντά στον αποκλεισμό του. Δεν επιτρέπεται να υπάρχει βία, δεν είναι αποδεκτή κατά κανέναν τρόπο. Γιατί δεν επιτρέπετε στους φιλάθλους της αντίπαλης ομάδας να έρχονται στο γήπεδο; Υπάρχουν περισσότεροι αστυνομικοί από τη Λωρίδα της Γάζας. Είμαι στην Ελλάδα, μιλάω σε μια κοιτίδα του πολιτισμού. Θα έπρεπε να είστε υπόδειγμα. Ελάτε να συνεργαστούμε, οι μικροί χρειάζονται τους μεγάλους και το αντίστροφο. Πριν 15 χρόνια ήσασταν η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης, πρωταθλητές.
»Όποτε ερχόμαστε στην Ελλάδα κάποιος παραπονιέται για τη διαιτησία. Χρησιμοποιείτε μέσα πίεσης στους διαιτητές, δεν γίνεται αυτό. Δεν θα πάρουμε τα ηνία, για να σας πούμε τι θα κάνουμε. Πρέπει να υπάρξει μια νέα γενιά διαιτητών, μακριά από επιρροές και εκβιασμούς, που δεν γίνονται ανεκτοί από τα διεθνή όργανα.
»Ο πρόεδρος έκανε ένα βήμα μπροστά και μου ζήτησε να σας το πω: η κάλυψη των μισθών του Περέιρα θα καλυφθεί από τη FIFA και την UEFA. Υπόσχομαι πως υπάρχουν καλές πιθανότητες για να συμβεί αυτό και πλέον δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το επιχείρημα πως ο κ. Περέιρα κοστίζει πολύ».

Ο Γραμμένος ζήτησε από τον Χούμπελ να μιλήσει για τον μισθό του Περέιρα. Εννέα μήνες μετά αποδείχθηκε πως… όλα ήταν ένα ψέμα. Αποτέλεσμα;

Πριν από μια βδομάδα, για πολλοστή φορά θίχθηκε ο μισθός του Περέιρα. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Ν. Βακάλης, ρώτησε τον Χούμπελ για τη συγκεκριμένη υπόθεση, με τον Αυστριακό να απαντάει ότι θα τοποθετηθεί η UEFA. Κάπως αργά. Ο Πορτογάλος είναι δύο χρόνια στην Ελλάδα και πληρώνεται από την ΕΠΟ. Σε τρεις μήνες φεύγει, οπότε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Η κοροϊδία σε όλο της το μεγαλείο.

Εξώδικο που έμεινε στην ιστορία

Ο Περέιρα βέβαια δεν ασχολείται με τα χρήματα. Μόνο που στις 22 Νοεμβρίου 2019 είχε στείλει εξώδικη πρόσκληση στην ΕΠΟ και διαμαρτυρόταν για μείωση του μισθού του, χωρίς να έχει λάβει οποιαδήποτε ειδοποίηση.

Ο Περέιρα ήταν να πάρει πέρυσι ετησίως 120.000 ευρώ. Από λάθος(!!) υπολογισμούς τού έβαλαν 140.000 ευρώ. Όταν ανακάλυψαν στην ΕΠΟ την γκάφα τους, του ζήτησαν να επιστρέψει χρήματα. Δεν το έκανε.

Τότε το λογιστήριο της ΕΠΟ αποφάσισε να του παρακρατεί κάθε μήνα 5.000 ευρώ. Ο Πορτογάλος αντέδρασε και έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας, απειλώντας ότι θα πάει την ΕΠΟ στα δικαστήρια! Είδε ξαφνικά παραπάνω χρήματα, αλλά ουδέποτε αναρωτήθηκε για το λογιστικό λάθος και βέβαια δεν μπήκε στον… κόπο να ρωτήσει την Ομοσπονδία. Είχε άλλες δουλειές.

Ο Περέιρα έχει αποδείξει λοιπόν ότι δεν ενδιαφέρεται για το χρήμα. Δεν ασχολείται. Τον νοιάζει μόνο η δουλειά του. Γι’ αυτό και κάνει τις κατάλληλες επιλογές προσώπων. Μόνο που σε κάποιες περιπτώσεις προκαλεί με τα… κριτήριά του.

Όποιος τα κάνει θάλασσα για τον Πορτογάλο επιβραβεύεται. Ο Τσαγκαράκης από τα Χανιά για παράδειγμα. Και τι δεν έκανε στο «Καραϊσκάκης» στο ματς του Ολυμπιακού με τον Παναιτωλικό, με αποκορύφωμα τη μη αποβολή του Μουνιέ στο 29΄ για το δολοφονικό μαρκάρισμα στο κεφάλι του Σα, ο οποίος χρειάστηκε να κάνει 15 ράμματα στο μέτωπο.

Στο 74΄ ο Τσαγκαράκης έκλεισε τα μάτια πέναλτι-μαρς σε ανατροπή του Χασάν από τον Μαρτιάλ, ενώ έπρεπε να αποβάλει και τον παίκτη του Παναιτωλικού. Δεν έκανε τον κόπο να πάει στο VAR.

Ο Τσαγκαράκης ήταν από τους δύο Έλληνες που επιλέχτηκαν για τους ημιτελικούς του Κυπέλλου. Ο Χανιώτης ορίστηκε τέταρτος στον ημιτελικό Κυπέλλου ΑΕΚ-Άρη στο Ολυμπιακό στάδιο, που σφύριξε ο συμπατριώτης του Περέιρα Ντίας.

Ο Βρέσκας που έβγαλε ασπροπρόσωπη την ελληνική διαιτησία στην Ξάνθη δεν προτιμήθηκε. Η φάση στο χέρι του Λισγάρα στο 91΄ στο παιχνίδι της Ξάνθης με τον ΠΑΟΚ δεν ήταν παράβαση πέναλτι. Ο Βρέσκας είπε «παίζετε» σωστά, αλλά ο Διαμαντόπουλος τον έστειλε στο μόνιτορ. Είδε τη φάση και ορθά δεν άλλαξε την αρχική απόφασή του μετά το on field review. Αυτό μάλλον ήταν και το… μοιραίο λάθος του. Ο Γιώργος Βρέσκας που σφύριζε ό,τι έβλεπε, βγάζοντας προσωπικότητα στον αγωνιστικό χώρο, δεν προτιμήθηκε από τον Περέιρα που έστειλε μήνυμα σε όλους.

Ο Περέιρα ενδιαφέρθηκε να μπει το VAR στην Ελλάδα, αλλά δεν ασχολήθηκε με τη γραμμή του οφσάιντ, κάτι που «κρέμασε» πολλούς διαιτητές και αλλοίωσε αποτελέσματα. Τώρα που λήγει το πρωτάθλημα, τουλάχιστον η ΕΠΟ επισπεύδει τις διαδικασίες για τη γραμμή του οφσάιντ.

Στη Γ.Σ. της ΕΠΟ στις 24 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε να τρέξει άμεσα το θέμα, προκειμένου να υπάρχει εν όψει των πλέι οφ και πλέι άουτ. Όπως αναφέρθηκε μεταξύ των μελών, πρόθεση της Ομοσπονδίας είναι να βρίσκεται στη διάθεση των διαιτητών με την έναρξη των πλέι οφ, αλλά και των πλέι άουτ. Όσον αφορά το Κύπελλο, στον τελικό αναμένεται οι διαιτητές να… ενισχυθούν και με τη… γραμμή του οφσάιντ.

Πλέον όμως οι Έλληνες διαιτητές με σφραγίδα Περέιρα δεν κάνουν ούτε για να σηκώνουν τις ταμπέλες. Ο Πορτογάλος έβαλε τη σφραγίδα του στην απαξίωση της ελληνικής διαιτησίας και κατάφερε να στείλει από τον Φεβρουάριο τους Έλληνες διαιτητές για διακοπές. Όταν δεν θα είναι στα πλέι οφ, ούτε στα παιχνίδια Κυπέλλου, τι θα σφυρίζουν οι διαιτητές μας; Το πολύ-πολύ να τους στείλουν στον σταθμό Λαρίσης ή στη γραμμή του οδοντωτού για το Διακοπτό-Καλάβρυτα.

Αυτό είναι το έργο που αφήνει ο Περέιρα, ο οποίος θα μας αποχαιρετήσει με τη λήξη της σεζόν, αφήνοντας σχεδόν όλες τις ομάδες με ένα πακέτο ανακοινώσεων σε βάρος της διαιτησίας. Ή… σχεδόν όλες. Γιατί όταν αδικείται κάποιος, υπάρχει και αυτός που ευνοείται.

Δεν είναι τυχαία όσα αποφασίστηκαν στην πρόσφατη συνάντηση των Big 4.

«Θα εξαντληθούν οι πιθανότητες προκειμένου να οριστούν ξένοι διαιτητές σε περισσότερους αγώνες από εδώ και στο εξής», είναι ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν και προαναγγέλθηκαν μέσω του τοποτηρητή Χούμπελ στη συνάντηση των Μαρινάκη, Μελισσανίδη, Σαββίδη, Αλαφούζου που έγινε στις 22 Ιανουαρίου.

Αν τα πράγματα στην ελληνική διαιτησία πήγαιναν στοιχειωδώς καλά δεν υπήρχε λόγος να συζητηθεί η διαιτησία ούτε να επιδιώκουν περισσότερους ξένους διαιτητές ο Περέιρα και η… κομπανία του (Μάριν, Λίντμπεργκ).

Ο Ζόραν Λάκοβιτς, διευθυντής των Ομοσπονδιών της UEFA, είχε βγάλει στη σέντρα τον Περέιρα, βάζοντας ταυτόχρονα και «σφραγίδα» αποτυχίας στην ανίκανη ΚΕΔ. Ο Σέρβος αξιωματούχος, απαντώντας σε ερώτηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης των «4» στο «Μεγάλη Βρετάνια», είχε πει ότι «η UEFA θα αναλάβει να βρει περισσότερους ξένους διαιτητές για αγώνες».

Είναι προφανές ότι αυτοί που όριζαν δεν μπορούσαν να βρουν διαιτητές από το πάνω καλάθι. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τους ρέφερι που ήλθαν στη συνέχεια, καθώς ήταν από προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες και είχαμε καλύτερες διαιτησίες.

Ο Περέιρα άρχισε να… βρίσκει με τη βοήθεια της UEFA καλύτερους διαιτητές και όχι κάποιους β΄ διαλογής που προφανώς είχαν μέσο και έφερνε στην Ελλάδα ο πρόεδρος της ΚΕΔ. Οι Έλληνες όμως… πού είναι;

 

 

Ίδια γεύση και του χρόνου

Οι Έλληνες διαιτητές χρησιμοποίησαν το VAR σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και σε πολλές περιπτώσεις διορθώθηκαν τα λάθη τους. Η απορία είναι εύλογη. Αν με το VAR γίνονται τόσα πολλά και μεγάλα λάθη, χωρίς τη βοήθειά του, τι θα συνέβαινε;

Οι ίδιοι οι Έλληνες διαιτητές έβαλαν το χεράκι τους στην απαξίωσή τους. Η αποδοχή τους είναι.. μηδαμινή. Οι ομάδες προτιμούν τους ξένους, ακόμη και στο VAR. Φεύγοντας ο Περέιρα, ποια θα είναι η επόμενη μέρα της ελληνικής διαιτησίας; Θα πρέπει να γίνουν σαρωτικές αλλαγές στους πίνακες. Βγαίνουν οι τόσοι πολλοί ακατάλληλοι που έχει βάλει ο Πορτογάλος. Ποιοι θα τους αντικαταστήσουν; Υπάρχουν ικανοί διαιτητές να πάρουν τη σκυτάλη; Ποιος έχει φροντίσει γι’ αυτό; Δυστυχώς όλα γίνονται στο πόδι κι έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Στο επόμενο πρωτάθλημα μάλλον το έργο θα επαναληφθεί, καθώς ουδείς ενδιαφέρθηκε ν’ αλλάξει κάτι και να δημιουργηθούν νέοι κι έντιμοι διαιτητές που θα έχουν τη δυνατότητα να σφυρίξουν σε αγώνες της μεγάλης κατηγορίας.

Περέιρα: «Δεν μπορώ να βρω διαιτητές»

Το Σαββατοκύριακο 14-15 Μαρτίου θα γίνουν τα πρώτα ματς των πλέι οφ και στην πρεμιέρα θα παίξουν ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός και ΑΕΚ – Παναθηναϊκός.

Ο αρχιδιαιτητής της ΚΕΔ, Βίτορ Μέλο Περέιρα, διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να βρει ξένους διαιτητές για τα παιχνίδια!! Με επιστολή του προς τη Λίγκα ο Πορτογάλος επισημαίνει πως αδυνατεί να φέρει εις πέρας την απόφαση των Big 4 για ξένους διαιτητές.

Ο Περέιρα στην επιστολή του αναφέρει ότι αδυνατεί να βρει τόσους πολλούς ξένους  για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των παιχνιδιών των πλέι οφ, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενώ αναφέρεται και στα ματς του Nations League.

Το ζήτημα συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Super League που έστειλε νέα επιστολή στον Πορτογάλο αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ ν’ αναλάβει τις ευθύνες του και να υλοποιήσει όσα έχουν συμφωνηθεί.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα