Περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία: Ο κρίσιμος β’ γύρος, οι κερδισμένοι, οι χαμένοι

Μια εβδομάδα μετά τον πρώτο γύρο που χαρακτηρίσθηκε από αποχή ρεκόρ και από ένα χαστούκι για την πλειοψηφία του Μακρόν και την άκρα δεξιά, μόνο 36% των Γάλλων προτίθενται να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών στην Γαλλία, μια εβδομάδα μετά τον πρώτο γύρο που χαρακτηρίσθηκε από αποχή ρεκόρ και από ένα χαστούκι για την πλειοψηφία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και την άκρα δεξιά.

Το 66,72% απείχε στον πρώτο γύρο

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν το πρωί στις 08:00 (09:00 ώρα Ελλάδας) και η πρώτη ερώτηση της ημέρας θα είναι για τη συμμετοχή.

Περίπου 48 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες με ένα πάντα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω της επιδημίας Covid-19, η οποία σαφώς υποχωρεί, όμως διαγράφεται ήδη η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα.

Στον πρώτο γύρο, πάνω από δύο ψηφοφόροι στους τρεις (66,72%) δεν προσήλθαν στις κάλπες, ποσοστό ρεκόρ για εκλογική αναμέτρηση από την αρχή της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, το 1958.

Απογοήτευση από την πολιτική; Καλοκαιρινό σαββατοκύριακο την ώρα που η Γαλλία αίρει τα περιοριστικά μέτρα; Μήνυμα των πολιτών για αλλαγή των θεσμών; Οι λόγοι για την αποχή αυτή είναι διάφοροι.

Ανησυχία

Ολόκληρη την περασμένη εβδομάδα, τα περισσότερα από τα πολιτικά κόμματα εξέφρασαν ανησυχία γι’ αυτούς τους αριθμούς ρεκόρ και εξέτασαν το ενδεχόμενο μερικών αλλαγών.

Στελέχη της πλειοψηφίας, μεταξύ των οποίων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ, τάχθηκαν υπέρ της ηλεκτρονικής ψήφου στο μέλλον ενώ, βραχυπρόθεσμα, άλλοι στοιχημάτιζαν σε μια εκστρατεία «αστραπή» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να παρακινηθούν οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν σήμερα.

Η αποστολή είναι δύσκολη: σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, μόνο 36% των Γάλλων λογαριάζουν να ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο.

Στους χαμένους και η Λεπέν

Την περασμένη Κυριακή, η άκρα δεξιά (Εθνικός Συναγερμός, RN) της Μαρίν Λεπέν δεν ήρθε πρώτη παρά σε μία μόνο περιφέρεια, τη νοτιοανατολική Προβηγκία-Άλπεις Κυανή Ακτή, ένα αποτέλεσμα απογοητευτικό σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις που την έφεραν μπροστά σε διάφορες περιοχές.

Ο  ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν υποτίθεται ότι θα διέπρεπε κατά τη διάρκεια των εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι θα κέρδιζε περίπου τις μισές περιφέρειες, ενώ τελικά κέρδισε μόνο 19% συνολικά στον πρώτο γύρο. Αυτό σημαίνει σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το σκορ του στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές.

Deja vu της αποτυχίας

Από την πλευρά της προεδρικής πλειοψηφίας, η ημέρα θα είναι μουντή, καθώς το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορεί να ελπίζει πως θα κερδίσει ούτε καν μία από τις 13 περιφέρειες. Για πολλούς θεωρείται «deja vu» της αποτυχίας του περασμένου έτους να εξασφαλίσει μεγάλες πόλεις στις δημοτικές εκλογές.

Κερδισμένα από τις εκλογές αυτές πιθανολογείται ότι θα βγούν τα «παραδοσιακά» κόμματα που είχαν κάπως εξαφανισθεί τα τελευταία χρόνια από το τοπίο των μέσων ενημέρωσης μετά την εκλογή του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία το 2017, ο οποίος άντλησε δυνάμεις τόσο από το εκλογικό σώμα της δεξιάς όσο και απ’ αυτό της αριστεράς.

Ρεπουμπλικάνοι και Αριστερά τα πήγαν σχετικά καλά στον πρώτο γύρο

Οι Ρεπουμπλικανοί (Les Républicains) τα πήγαν γενικά καλύτερα σε εθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου. Είναι η κύρια ομάδα της αντιπολίτευσης στην Εθνοσυνέλευση και κυριαρχούν στη Γερουσία.

Αριστερά κόμματα – συμπεριλαμβανομένων των Σοσιαλιστών και του αριστερού κόμματος La France Insoumise  του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, καθώς και των πράσινων – είχαν τη δεύτερη καλύτερη επίδοση κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου και φαίνονται έτοιμοι να σπεύσουν στην εξουσία στην περιοχή του Παρισιού.

Τα καλά αποτελέσματα της αριστεράς την περασμένη εβδομάδα αποτέλεσαν έκπληξη σε μια χώρα όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα κινείται προς τα δεξιά. Εάν συνεχιστεί αυτό, θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τα αριστερά και τα πράσινα κόμματα να συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο για προεδρική υποψηφιότητα τον Απρίλιο του 2022.

Πηγές: ΑΠΕ-ΠΜΕ, Ναυτεμπορική, Bloomberg

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα