Πηγάδι δίχως πάτο ο Ολυμπιακός

Οι τεχνικοί διευθυντές διάλεγαν και ο Μαρινάκης πλήρωνε… 24 παίκτες-18 εκατ. ευρώ μέσα σε 7 μήνες μόνο σε ομάδες σε δυο προπονητές(Μαρτίνεθ-Καρβαλιάλ) και δυο τεχνικούς διευθυντές(Κοδρόν-Πέδρο Άλβες)

Του Νίκου Συνοδινού

 

Πηγάδι δίχως πάτο θυμίζει ο Ολυμπιακός, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να παίρνει προπονητές, να τους πλαισιώνει με τεχνικούς διευθυντές, να τους προσφέρει το έμψυχο δυναμικό που εισηγούνται, αλλά να μην έχει δικαιωθεί μέχρι σήμερα. Η ομάδα του Πειραιά ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, οι μεγάλες επιτυχίες εκλείπουν και αναζητείται το κατάλληλο δίδυμο που θα οδηγήσει τον θρύλο ξανά στον δρόμο των επιτυχιών.

Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς αποτελεί το τελευταίο χαρτί στο ανακάτεμα της τράπουλας που κάνει ο διοικητικός ηγέτης του Ολυμπιακού, προκειμένου να βρει τα πατήματά του. Ο Σέρβος ανέλαβε Αθλητικός Διευθυντής στον Ολυμπιακό, όπως ανακοίνωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ, παίρνοντας τη θέση του Πέδρο Άλβες που έμεινε για μόλις δυο μήνες στο λιμάνι. Την περασμένη Πέμπτη σχόλασε και ο Κάρλος Καρβαλιάλ και ο Ολυμπιακός στρέφεται σε μια σημαντική και σπουδαία λύση, σε ένα δύσκολο χρονικά σημείο. Ο Ισπανός Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, πρώην προπονητής της Σεβίλλης – που κατέκτησε μαζί της το Europa League την περασμένη σεζόν-είναι βαρύ όνομα. Ωστόσο δεν μπορεί να πάρει σε αυτό το χρονικό σημείο τα εργαλεία που αυτός θέλει, προκειμένου να χτίσει το νέο Ολυμπιακό.

Ο Άλβες με τον Πορτογάλο προπονητή Κάρλος Καρβαλιάλ, ήταν το τελευταίο από τα στοιχήματα της διοίκησης του Ολυμπιακού. Ο Καρβαλιάλ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των ερυθρόλευκων στις 5 Δεκεμβρίου 2023 και ολοκλήρωσε τη θητεία του στις 8 Φεβρουαρίου. Σε αυτούς τους δύο μήνες, ο νέος κόουτς έκανε εισηγήσεις που ικανοποιήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου επήλθε η Πορτογαλοποίηση της ομάδας με πέντε περαιτέρω συμπατριώτες του Καρβαλιάλ. Συνολικά αποκτήθηκαν οκτώ ποδοσφαιριστές και δόθηκαν μόνο στις ομάδες τους 4,7 εκατ. ευρώ.

Καταβλήθηκαν 3 εκατ. ευρώ για την αγορά του Ζέλσον Μάρτινς από τη Μονακό, 1 εκατ. ευρώ για τον Τσικίνιο στην Μπενφίκα, από 250.000 ευρώ στην Πόρτο για τον δανεισμό των Φραν Ναβάρο και Νταβίντ Καρμό και 200.000 ευρώ στην Μπράγκα για ν’ αποκτηθεί ως δανεικός ο Αντρέ Όρτα. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν ο Ρούμπεν Βέζο που αγωνιζόταν στη Λεβάντε, ο Γιοβάνε Καμπράλ, δανεικός απ’ τη Σαλερνιτάνα και ο Νέλσον Άμπι από τη Ρέντινγκ.

Οι οκτώ προσθήκες που έγιναν τον φετινό Ιανουάριο αποτελούν ρεκόρ για τον Ολυμπιακό. Από το 2010 που ανέλαβε ο Βαγγέλης Μαρινάκης την Πειραϊκή ΠΑΕ δεν έχουν γίνει ξανά τόσες διορθωτικές κινήσεις στα μέσα της σεζόν. Η πιο κοντινή αγωνιστική περίοδος είναι το 2018-2019 όταν ο Ολυμπιακό είχε πάρει έξι παίκτες,

Παίκτες αποκτήθηκαν, αλλά ο Ολυμπιακός δεν ανέκαμψε. Αποτέλεσμα ήταν να φύγει ήδη ο Πέδρο Άλβες, και να τον ακολουθήσει ο Κάρλος Καρβαλιάλ.

Η αποτυχία του Ντιέγκο Μαρτίνεθ

Γη και ύδωρ είχε προσφέρει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και στον προκάτοχο του Καρβαλιάλ, Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Ο Ισπανός προπονητής είχε αναλάβει την 1η Ιουλίου 2023, συνοδευόμενος απ’ τον συμπατριώτη του Αντόνιο Κορδόν που θεωρήθηκε η μεγάλη μεταγραφή του Ολυμπιακού στο πόστο του τεχνικού διευθυντή.

Ο 60χρονος Κορδόν με τεράστιο έργο στη Βιγιαρεάλ και την Μπέτις, τέθηκε επικεφαλής του ερυθρόλευκου μεταγραφικού σχεδιασμού. Η αποτυχία του Ισπανικού δίδυμου ήταν απρόσμενη. Οι προσδοκίες σύντομα διαψεύστηκαν. Γιατί εκεί ήταν η μεγάλη ευθύνη του Ντιέγκο Μαρτίνεθ, ο οποίος είχε προσληφθεί όχι μόνο για τις προπονητικές του ικανότητες, αλλά κυρίως για να φέρει παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά στο χτίσιμο του νέο Ολυμπιακού. Είχε μάλιστα και τις πλάτες του περίφημου Αντόνιο Κορδόν που έχει τον τρόπο του να παίρνει τους παίκτες τους οποίους υποδεικνύει ο προπονητής.

Πλέον έχουμε περάσει σε μια εποχή που λόγω των πολλών αγώνων, κάθε ομάδα χρειάζεται μεγάλο αριθμό ικανών παικτών. Αυτό όμως από το να χρησιμοποιούνται πάνω από τέσσερις ενδεκάδες, απέχει πολύ. Ο Ολυμπιακός τη σεζόν 2022-2023 χρησιμοποίησε 47 παίκτες. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ό,τι του ζητούσαν το έπαιρνε. Αλλά αυτό δεν μπορούσε να βγάλει πουθενά. Η συνταγή ήταν λανθασμένη, γι’ αυτό και ο Μαρτίνεθ προσπάθησε να το μαζέψει. Σε αυτό το κομμάτι έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο Κορδόν που πέτυχε να… ξεφορτώσει απ’ τον Ολυμπιακό μεγάλο αριθμό παικτών. Μάλιστα κάποιοι πωλήθηκαν με ικανοποιητικό τίμημα, όπως Μολδαβός Ρέαμπτσιουκ στη Σπάρτακ Μόσχας(6 εκατ. ευρώ),ο Κορεάτης Χουάνγκ Ιν Μπέομ στον Ερυθρό Αστέρα(5,5 εκατ. ευρώ), ο Νιγηριανός Ονιεκούρου στην Ντεμίρσπορ(3,5 εκατ. ευρώ), ο Δανός Ζίνκερνάγκελ στην Μπριζ(2,5 εκατ. ευρώ), ενώ από 1 εκατ. ευρώ πήρε ο Ολυμπιακός από τον Ραντζέλοβιτς που δόθηκε στην Ρούμπιν Καζάν και τον Μαμαντού Κανέ που παραχωρήθηκε στην Πάφο. Μικρότερα ποσά ήρθαν και από άλλους παίκτες, στοιχείο που δείχνει πως στον τομέα αυτόν ο Κορδόν αποδείχθηκε πολύ χρήσιμος.

Ο Μαρτίνεθ έκανε τις εισηγήσεις ποιους ήθελε να παραμείνουν και το κυριότερο ποιοι θα έπρεπε ν’ αποκτηθούν. Η ψήφος εμπιστοσύνης σε Έλληνες όπως ο Φορτούνης και ο Μασούρας, ήταν στα θετικά του Ισπανού. Ωστόσο έπεσε έξω σε… πολλά. Και σε παίκτες που θέλησε να διατηρήσει ο Ολυμπιακός και σε αυτούς που ζήτησε να ενισχύσουν το ρόστερ. Πέρα λοιπόν απ’ τα αποτελέσματα και παρότι οι ερυθρόλευκοι συνεχίζουν στην Ευρώπη, έστω και στο Conference League, ως οι μόνοι εκπρόσωποι της χώρας μαζί με τον ΠΑΟΚ, αυτό που βάρυνε στην απομάκρυνση του Μαρτίνεθ ήταν οι λάθος επιλογές.

Πήρε 16άδα δίνοντας σε ομάδες 13,3 εκατ. ευρώ

Το περασμένο καλοκαίρι ο Ολυμπιακός κατά τα… καθιερωμένα τίναξε την μπάνκα στον αέρα με 16 παίκτες να ενισχύουν το έμψυχο δυναμικό του. Ο Ολυμπιακός έκανε αρκετές κινήσεις και ξόδεψε πολλά χρήματα για μεταγραφές. Το μεγαλύτερο ντιλ ήταν αυτό του Φρανσίσκο Ορτέγκα, μία κίνηση πού κόστισε στον Ολυμπιακό 4,5 εκατ. ευρώ, με την Βελέζ Σάρσφιλντ εκτός της είσπραξης του ποσού για να παραχωρήσει τα δικαιώματα του 24χρονου αριστερού οπισθοφύλακα να κρατήσει και ένα 10% ποσοστό μεταπώλησης.

Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομικά μεταγραφή των Πειραιωτών ήταν αυτή του Σαντιάγκο Έσε. Ο Ολυμπιακός αγόρασε το 90% των δικαιωμάτων του 21χρονου μέσου από την Ουρακάν έναντι 4 εκατ. ευρώ. Ένα ποσοστό 10% των δικαιωμάτων του, το μετέφερε ο παίκτης στην ομάδα από την Αργεντινή, ενώ ο ατζέντης του παραιτήθηκε των δικαιωμάτων.

Επίσης ο Ολυμπιακός απέκτησε τον 22χρονο Κροάτη επιθετικό, Ιβάν Μπρίνιτς, δίνοντας 1,3 εκατ. ευρώ στη Μάριμπορ για να τον εντάξει στο ρόστερ του. Ο δανεισμός του Σολμπάκεν δεν ήταν ανέξοδος, αφού οι «ερυθρόλευκοι» πλήρωσαν ενοίκιο 1,5 εκατ. ευρώ στη Ρόμα, η οποία ζητούσε 7 εκατομμύρια ευρώ για να τον παραχωρήσει στη Χόφενχαϊμ. Το κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε ο Ποντένσε για τον δανεισμό του οποίου δόθηκαν 1,8 εκατ. ευρώ. Μόνο η πεντάδα αυτή κόστισε στον Ολυμπιακό 13,3 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι προσθήκες έφθασαν τις 16 (Ιμπόρα, Κίνι, Φρέιρε, Χόλσγκρουβ, Πορόσο, Αλεξανδρόπουλος, Ελ Κααμπί, Σκάρπα, Μπρίνιτς, Χέσε, Ορτέγκα, Ρίτσαρντς, Σολμπάκεν, Γιόβετιτς, Ποντένσε και Μπιανκόν), καθώς πέρα από αυτούς που αγοράστηκαν, υπήρξαν παίκτες που αποκτήθηκαν ως ελεύθεροι, αλλά και αυτοί που εντάχθηκαν στο δυναμικό ως δανεικοί.

Η συνεργασία με τον Πέδρο Άλβες που παρέλαβε τη σκυτάλη από τον Αντόνιο Κορδόν, μας… τελείωσε. Όπως και ο Καρβαλιάλ. Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν τομές ώστε ν’ ανακάμψει.

Ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ Βαγγέλης Μαρινάκης, έκανε ξανά μεταγραφές, ενώ ο Ολυμπιακός γυρίζοντας σελίδα, οδήγησε στην έξοδο τα περισσότερα από τα βαρίδια που υπάρχουν από την εποχή Μαρτίνεθ.

Πρόκειται για παίκτες που είχε βρει ο Ισπανός στο ρόστερ και αποδείχθηκε ότι κακώς τους περιέβαλε μ’ εμπιστοσύνη και αυτούς που ζήτησε ν’ αποκτηθούν και αποδείχθηκαν μέτριοι έως ακατάλληλοι.

Τα δυο… γεροντάκια του Μαρτίνεθ, Βιθέντε Ιμπόρα και Κίνι είναι προφανές πως έχουν ελάχιστη προσφορά. Ο 35χρονος μέσος Βιθέντε Ιμπόρα είχε εμπειρία στη La Liga, καθώς φόρεσε για πολλά χρόνια τις φανέλες της Λεβάντε, της Βιγιαρεάλ και της Σεβίλλης. Στον Πειραιά ήρθε ως μια ασφαλής επιλογή που θα έδινε την κατεύθυνση στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο δεν έδειξε αυτά που θα έπρεπε και αποδείχθηκε πως δικαιολογημένα η Βιγιαρεάλ τον άφησε ελεύθερο. Προσωπικότητα μεν, τελειωμένος και ξένο σώμα για τον Ολυμπιακό, δε. Περιορίστηκε σε 6 συμμετοχές με ένα γκολ στο πρωτάθλημα και 2 παρουσίες στο Europa League.

Ο Κίνι ήταν το δεύτερο μεταγραφικό απόκτημα του καλοκαιριού και σε ηλικία 34 ετών ήρθε για να δώσει εμπειρία στη νεανική άμυνα του συλλόγου. Ελλείψει εναλλακτικής στο αριστερό άκρο της άμυνας, χρησιμοποιήθηκε ως αντι-Ορτέγκα και δεν μπόρεσε ποτέ να κοντράρει τον εξαιρετικό Ροντινέι. Ο Κίνι είχε μείνει και αυτός ελεύθερος απ’ τη Γρανάδα και είχε μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ολυμπιακό. Η εμπειρία του δεν.. φάνηκε να ισχυροποιεί την ερυθρόλευκη αμυντική λειτουργία. Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό μπήκε στη θέση του Αλεξανδρόπουλου στο δεύτερο ημίχρονο και δεν έδειξε… τίποτα. Στις 17 παρουσίες του(13 πρωτάθλημα, 4 Europa League) έχει ένα γκολ.

Ο Αργεντινός Σαντιάγκο Έσε για τον οποίο δόθηκαν στην Ουρακάν 4 εκατ. ευρώ, στα 22 του χρόνια άρπαξε τη θέση του Ιμπόρα στη μεσαία γραμμή καθώς αποδείχθηκε πολύ καλύτερος. Ο Έσε είναι δεμένος για πέντε χρόνια με τον Ολυμπιακό, ενώ στον Ιμπόρα είχε γίνει μονοετές λόγω ηλικίας συμβόλαιο.

Ο Καρβαλιάλ έδειξε τις προθέσεις του να στηριχτεί σε νεότερους και στο ματς με την Μπάτσκα Τόπολα, προτίμησε τον Άγγλο Ομάρ Ρίτσαρντς που είναι δανεικός από τη Νότιγχαμ Φόρεστ. Στα 25 του ο Ρίτσαρντς έχει καριέρα μπροστά του, ενώ ο Κίνι αναζητεί τα ένσημα συνταξιοδότησης… Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ο Πορτογάλος περιέλαβε την ενδεκάδα τον Ρίτσαρντς, αλλά στο ημίχρονο άλλαξε σύστημα κι έριξε στη μάχη στη θέση του τον Φορτούνη.

Ο Αργεντινός δανεικός από την Πούμα Νίκολας Φρέιρε ήταν το τρίτο μεταγραφικό απόκτημα του καλοκαιριού και ήρθε με στόχο να γίνει ο ηγέτης της ερυθρόλευκης άμυνας. Ο 29χρονος κεντρικός αμυντικός, έχοντας έναν τραυματισμό που τον ταλαιπωρούσε, δεν κατόρθωσε να πάρει πάνω του την άμυνα και να καθοδηγεί τους νεότερους. Επέστρεψε κακήν κακώς στην ομάδα του με 4 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και μια στο Europa League.

Ακόμη ένας παίκτης που δεν έπεισε είναι ο Τζάκσον Πορόσο. Η διαφορά με τον Φρέιρε είναι στην… ηλικία, αλλά και τη διάθεση. Ο νεαρός στόπερ από το Εκουαδόρ δεν έγινε ποτέ διεκδικητής θέσης βασικού στα στόπερ(4 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, 3 στο Europa League), με τους Ρέτσο και Ντόη να είναι ανώτεροί του. Ο 23χρονος επέστρεψε στη Γαλλική Τρουά.

Μεγάλη απογοήτευση ήταν και ο Νορβηγός Όλα Σολμπάκεν, που δεν κατέφερε να σκοράρει ούτε να δώσει ασίστ. Παρά τις πολλές προσπάθειες που του δόθηκαν(5 στο πρωτάθλημα, 3 στο Europa League), ο Σολμπάκεν σερνόταν. Για τον 25χρονο επιθετικό δόθηκε 1,5 εκατ. ευρώ στη Ρόμα στην οποία επέστρεψε.

Αυτός που διέψευσε τις προσδοκίες όλων στον Ολυμπιακό όμως ήταν ο Ισπανός Πεπ Μπιέλ. Κι αυτό γιατί οι ερυθρόλευκοι έδωσαν 6 εκατομμύρια ευρώ στην Κοπεγχάγη στην οποία είχε κάνει τρεις γεμάτες σεζόν με 128 εμφανίσεις και 32 γκολ. Ο Μπιέλ όχι μόνο πήρε το πρωτάθλημα Δανίας, αλλά είχε ανακηρυχθεί και παίκτης της χρονιάς το 2022. Έτσι τον Σεμπτέμβριο του 2022 υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο. Ο 27χρονος μέσος πέρυσι έπαιξε σε 35 αγώνες στον Ολυμπιακό με 9 γκολ και 3 ασίστ. Ωστόσο δεν έκανε τη διαφορά για το ποσό που δαπανήθηκε για την απόκτησή του. Την τρέχουσα σεζόν απογοήτευσε έχοντας μόλις ένα γκολ στο ενεργητικό του σε 13 παρουσίες στο πρωτάθλημα και 3 στο Europa League σε μια κακή χρονιά.

Παρότι ο Μπιέλ θα έπρεπε να βρίσκεται στα καλύτερά του, η εικόνα του ήταν απογοητευτική και δόθηκε δανεικός στη Γερμανική Άουγκσμπουργκ, καθώς δεν ήλθε η πολυπόθητη πρόταση από την Κράσνονταρ που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον το καλοκαίρι.

Απογοήτευση ήταν και ο Γκουστάβο Σκάρπα που είχε αποκτηθεί με τη μορφή δανεισμού από τη Νότιγχαμ. Ο Βραζιλιάνος μέσος μετά από 7 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 2 στο Europa League επέστρεψε στην ομάδα του και από κει στην πατρίδα του.

Ο Ολυμπιακός με δυο νέους προπονητές(Μαρτίνεθ-Καρβαλιάλ) και αντίστοιχους αθλητικούς διευθυντές(Κορδόν-Πέδρο Άλβες) από το καλοκαίρι για τη σεζόν πήρε 24 παίκτες, καταβάλλοντας 18 εκατ. ευρώ μόνο για να τους αποκτήσει ή να τους δανειστεί. Φορτώθηκε με βαριά συμβόλαια με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να παίρνει ό,τι του ζήτησαν. Δεν προέκυψε όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν βρέθηκε ο προπονητής που θα κούμπωνε στην ομάδα του Πειραιά και θ’ αναμόρφωνε τον Ολυμπιακό. Ο τρίτος αθλητικός διευθυντής Ντάρκο Κοβάσεβιτς, αποτέλεσε τον προάγγελο του Ισπανού, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, τρίτου προπονητή στη σεζόν. Αυτού που επιτέλους θ’ αναμορφώσει τον θρύλο και θα τον κάνει ξανά πρωταθλητή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα