Πήραν την… ανηφόρα οι τιμές

Μπορεί χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή να ανακοίνωσε πως τον Ιούλιο ο πληθωρισμός παρουσίασε μείωση 0,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα εντούτοις, η εικόνα αυτή δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση την κατάσταση που επικρατεί στο κόστος βασικών ειδών διαβίωσης.

Συγκεκριμένα, οι τιμές τους είτε μειώνονται αλλά με ρυθμό δυσανάλογο της συρρίκνωσης των εισοδημάτων των πολιτών είτε καταγράφουν ανατιμήσεις! Το γεγονός αυτό, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στα νοικοκυριά, ενώ προκαλεί… πονοκέφαλο και στο οικονομικό επιτελείο αφού μπορεί να «πλήξει» ακόμη και το πρόγραμμα προσαρμογής.

Πιο αναλυτικά, τον Ιούλιο, παρά τη μείωση του γενικού δείκτη κατά 0,7% οι τιμές ανέβηκαν κατά 0,8% στον κλάδο της διατροφής επειδή αυξήθηκαν οι τιμές στα φρούτα, στα λαχανικά και στα κρέατα, κατά 2,6% στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό και κατά 6,7% στη στέγαση επειδή ανέβηκαν οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα τιμολόγια της ΔΕΗ (πάντως, τα ενοίκια υποχώρησαν κατά 7% σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο).

Να ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σύγκριση με όσα ίσχυαν τον Ιούλιο του 2012:

στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 25,1%, στα αεροπορικά εισιτήρια κατά 15,5%, στα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 12,3%,στα ασφάλιστρα μεταφορών κατά 11,4%, στις οικιακές υπηρεσίες κατά 8,1%,στα φρούτα κατά 6,1%, στα έπιπλα κατά 5,4%, στα λαχανικά κατά 4,6%, στα ξενοδοχεία κατά 3,6% και στον καπνό κατά 3,5%.

Υπήρξαν, πάντως, και κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών στις οποίες καταγράφηκε πτώση των τιμών. Από αυτές, άλλωστε, προήλθε και η υποχώρηση του πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, μείωση υπήρξε στα διαρκή καταναλωτικά προϊόντα σε ποσοστό 5,1%, στην υγεία σε ποσοστό 3,5% εξαιτίας της μείωσης τιμών στα φάρμακα, τις ιατρικές και τις παραϊατρικές υπηρεσίες, στις επικοινωνίες σε ποσοστό 4,3%, στην εκπαίδευση σε ποσοστό 4% επειδή μειώθηκαν τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, εκπαιδευτήρια ξένων γλωσσών, φροντιστήρια, ΙΕΚ, στην αναψυχή και στις πολιτιστικές δραστηριότητες σε ποσοστό 3%, στα ξενοδοχεία – καφέ – εστιατόρια κατά 1,5%, στις μεταφορές σε ποσοστό επίσης 1,5%, λόγω πτώσης των τιμών των αυτοκινήτων και της βενζίνης, που αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων στα αεροπλάνα.

Τέλος, πτώση 5,4% καταγράφηκε στην κατηγορία άλλα αγαθά και υπηρεσίες, αποτυπώνοντας κυρίως τις μειώσεις στα κομμωτήρια, τα προσωπικά είδη και τα ασφάλιστρα μεταφορών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα