Πιθανή επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα κοντά στην επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Για το Κρεμλίνο η επίσκεψη Τζινπίνγκ ​​συνεπάγεται ότι αυτό θα είναι το κεντρικό γεγονός στη διμερή ατζέντα για το 2023

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Μόσχα την ερχόμενη άνοιξη, καθώς πλησιάζει η επέτειος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«H Ρωσία και η Κίνα θα ενώσουν φέτος τις προσπάθειες για την ενίσχυση και την προώθηση περαιτέρω διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Όπως γνωρίζετε, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ σε επίσημη επίσκεψη αυτή την άνοιξη», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Πρόσθεσε δε ότι για το Κρεμλίνο η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ ​​«συνεπάγεται ότι αυτό θα είναι το κεντρικό γεγονός στη διμερή ατζέντα για το 2023».

Ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δεν ανέφερε ημερομηνία για την αναμενόμενη επίσκεψη του συμμάχου της Μόσχας, η εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε ο Πούτιν θα συμπληρώσει ένα χρόνο στις 24 Φεβρουαρίου. Αξιωματούχοι στο Πεκίνο δεν έχουν επιβεβαιώσει τις δηλώσεις του ρωσικού υπουργείου.

Το πρώτο ταξίδι του Σι Τζινπίγκι στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου

Η επίσκεψη αυτή θα είναι η πρώτη του Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου κι ενώ η Κίνα προσπαθεί να κρατήσει μια λεπτή ισορροπία στη δημόσια υποστήριξη της εισβολής της Μόσχας. Ο Πούτιν είχε καλέσει τον Κινέζο σύμμαχό του να επισκεφθεί τη Ρωσία τον Δεκέμβριο. «Σας περιμένουμε, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, σας περιμένουμε την ερχόμενη άνοιξη σε κρατική επίσκεψη στη Μόσχα», είχε πει στον Σι σε μια μακρά εισαγωγική δήλωση, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Μετά την τηλεδιάσκεψη των Πούτιν – Σι Τζινπίνγκ το Πεκίνο ανέφερε ότι υπήρχε διαφορά προσέγγισης στην αναπτυσσόμενη συμμαχία τους κι ότι η κινεζική κυβέρνηση θα διατηρήσει την «αντικειμενική και δίκαιη» στάση της.

Τον Νοέμβριο η Κίνα είχε επικρίνει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το γεγονός ότι ο Πούτιν δεν αποκάλυψε νωρίτερα στο Πεκίνο τα σχέδιά του, ενώ καταδίκασε και τις συγκεκαλυμμένες πυρηνικές απειλές της Ρωσίας στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδονησία. Σύμφωνα με Κινέζο αξιωματούχο ο Πούτιν δεν είχε πει στον Σι Τζινπίνγκ «την αλήθεια», όταν είχαν συναντηθεί στο Πεκίνο 20 μέρες πριν την εισβολή στην Ουκρανία, ανέφεραν οι Financial Times. «Αν μας το είχαν πει, δεν θα είχαμε βρεθεί σε τόσο άβολη θέση», είχε δηλώσει ο αξιωματούχος τον Νοέμβριο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα