Πιθανή συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι τις επόμενες ημέρες

Το ενδεχόμενο αφήνει ανοιχτό η ουρκανική πλευρά δια στόματος του συμβούλου του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντολιάκ

Τις προσεχείς μέρες μπορεί να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός. Όπως μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinfrom, την δήλωση αυτή έκανε σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο RBS ο σύμβουλος  του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ.                                        

«Είναι προφανές, ότι μοναδικός τρόπος για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, είναι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο προέδρων και είναι αυτό πάνω στο οποίο εργαζόμαστε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγουμε τώρα. Δουλεύουμε πάνω σε κείμενα τα οποία οι πρόεδροι θα μπορούν να συζητήσουν και να υπογράψουν», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

«Είναι ο μοναδικός τρόπος»

Σύμφωνα με τον Ποντολιάκ, αυτό θα συμβεί σύντομα «επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να τελειώσει αυτός ο πόλεμος».  «Έχουμε σε μεγάλο βαθμό την πεποίθηση, ότι τις προσεχείς μέρες θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, έγινε γνωστό πώς η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ένα δοκιμαστικό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση της Ρωσίας, εάν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί περιορισμούς όσον αφορά στις ένοπλες δυνάμεις του, σύμφωνα με τρία άτομα που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Συζητήθηκε διεξοδικά

Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα και την οποία φέρνουν στο φως οι Financial Times, περιλαμβάνει το Κίεβο να παραιτηθεί από τα σχέδιά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να δεσμευτεί να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία.

Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια -και η αποδοχή τους από τη Μόσχα- θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία το 2014.

Αν και η Μόσχα και το Κίεβο δήλωσαν αμφότερες την Τετάρτη ότι είχαν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τους όρους συμφωνίας, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι προσηλωμένος σε μια ειρηνευτική συμφωνία και ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα