Πούτιν κατά Μπάιντεν: Απόλυτες ανοησίες τα περί ρωσικής επίθεσης εναντίον χώρας του ΝΑΤΟ

Ο Πούτιν ανακοίνωσε ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με τη Φινλανδία ως απάντηση στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο

Τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι η Ρωσία θα επιτεθεί σε χώρα του NATO αν κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι «απόλυτες ανοησίες», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ( η φωτογραφία του Reuters επάνω είναι από τη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας στη Villa La Grange στη Γενεύη της Ελβετίας, 16 Ιουνίου 2021). Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν έχει κανένα συμφέρον να πολεμήσει με τη στρατιωτική συμμαχία του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO).

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι αν ο Πούτιν νικήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία, τότε η Ρωσία δεν θα σταματήσει και θα επιτεθεί σε χώρα του NATO.

«Αυτό είναι απόλυτες ανοησίες — και πιστεύω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν το καταλαβαίνει», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya, προσθέτοντας πως ο Μπάιντεν φαίνεται να προσπαθεί να δικαιολογήσει τη δική του «εσφαλμένη πολιτική» όσον αφορά τη Ρωσία.

«Δεν έχουμε κανένα λόγο, κανένα συμφέρον…»

«Η Ρωσία δεν έχει κανέναν λόγο, κανένα συμφέρον –ούτε γεωπολιτικό συμφέρον, ούτε οικονομικό, πολιτικό ούτε στρατιωτικό– να πολεμήσει με χώρες του NATO», είπε ο Πούτιν.

Η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949 προκειμένου να παράσχει ασφάλεια στη Δύση απέναντι στη Σοβιετική Ένωση. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, διευρύνθηκε ώστε να περιλάβει μερικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και χώρες μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει κατ΄επανάληψη τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο απόδειξη του αλαζονικού τρόπου με τον οποίο η Δύση αντιμετωπίζει τις ανησυχίες ασφαλείας της Ρωσίας.

Βάσει του Άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, «τα μέρη συμφωνούν πως μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσότερων από αυτά στην Ευρώπη ή στη Βόρεια Αμερική θα θεωρηθεί επίθεση εναντίον όλων».

Θα ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας στα σύνορα με τη Φινλανδία

Ο Πούτιν είπε πως η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο θα αναγκάσει τη Ρωσία να «συγκεντρώσει ορισμένες στρατιωτικές μονάδες» στη βόρεια Ρωσία κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα πως η ένταξη της Φινλανδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία θα δημιουργήσει προβλήματα εκεί που δεν υπήρχαν προηγουμένως και ανακοίνωσε ως απάντηση ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα βορειοδυτικά σύνορά της.

«Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, αλλά θα υπάρξει τώρα, επειδή θα συστήσουμε τον στρατιωτικό τομέα του Λένινγκραντ και θα συγκεντρώσουμε εκεί ορισμένες στρατιωτικές μονάδες», είπε ο Πούτιν.

Οι σχέσεις των δύο χωρών, που μοιράζονται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων, έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από τον Φεβρουάριο του 2022 και την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η οποία οδήγησε τη Φινλανδία, η οποία ανησυχούσε για την ασφάλειά της, να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«(Οι Δυτικοί) έσυραν τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ. Είχαμε οποιεσδήποτε διαφορές με τη Φινλανδία; Όλες οι διαφορές, περιλαμβανομένων των εδαφικών, επιλύθηκαν πριν από πολύ καιρό στα μέσα του 20ού αιώνα. Είχαμε τις πιο καλές, τις πιο φιλικές σχέσεις» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Φινλανδία ανακοίνωσε την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, ότι κλείνει εκ νέου όλα τα συνοριακά περάσματα με τη Ρωσία, μερικές ώρες αφού είχε ξανανοίξει δύο σημεία συνοριακής διέλευσης, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι ενορχηστρώνει μια μεταναστευτική κρίση.

Το Ελσίνκι κατηγορεί τη Μόσχα ότι αφήνει σκόπιμα να περάσουν μετανάστες στο έδαφός της, καταγγέλλοντας μια «υβριδική επίθεση» που έχει στόχο να αποσταθεροποιήσει τη Φινλανδία — κατηγορίες που απορρίπτονται από το Κρεμλίνο.

Ψυχρός πόλεμος;

Η αποτυχία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας αυτή τη χρονιά έχει εγείρει ερωτήματα στη Δύση και στο εσωτερικό της Ουκρανίας σχετικά με το πόσο ρεαλιστικοί είναι οι ουκρανικοί και δυτικοί στόχοι να ηττηθούν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Αξιωματούχοι στη Μόσχα και στη Δύση έχουν μιλήσει κατ΄επανάληψη για έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο» με τη Ρωσία και την Κίνα στη μία πλευρά και τη Δύση στην άλλη.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος με τη Δύση με δεδομένη τη ρητορική στις δύο πλευρές, ο Πούτιν είπε: «Θα πρέπει να βρουν κοινό έδαφος επειδή θα πρέπει να μας λάβουν υπόψη».

Η Δύση, είπε ο Πούτιν, απέτυχε να κατανοήσει την έκταση των αλλαγών που αναγγέλθηκαν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η οποία όπως είπε αφαίρεσε οποιαδήποτε αυθεντική ιδεολογική βάση για μια αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

«Είχα πράγματι μια αφελή εντύπωση», είπε ο Πούτιν, πρώην πράκτορας της KGB που ανήλθε στην εξουσία το 1999, αναφερόμενος στις εντυπώσεις που είχε για τον κόσμο το 2000.

«Η πραγματικότητα είναι πως μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, θεώρησαν πως απλώς έπρεπε να περιμένουν για λίγο για να καταστρέψουν πλήρως τη Ρωσία», είπε ο Πούτιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα