«Ποια είναι η θέση Κασσελάκη για τα ελληνοτουρκικά;» – «Καρφιά» Αχτσιόγλου και επίθεση στον Μητσοτάκη

Η δήλωση της υποψήφιας προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε η Έφη Αχτσιόγλου το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν κατέστησε με δυναμισμό σαφές ότι το Κυπριακό αποτελεί κρίσιμο ζήτημα στον ελληνοτουρκικό διάλογο», στη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή της αναφορικά με τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «φάουλ» του πρωθυπουργού, που δεν γίνεται για πρώτη φορά, όπως είπε, τονίζοντας πως «ήδη από τον Ιούλιο ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι η εθνική κυριαρχία είναι μια σχετική έννοια».

Και τον κατηγόρησε πως «εξακολουθεί να μεταχειρίζεται την εξωτερική πολιτική ως να είναι μια ιδιωτική του υπόθεση».

Παράλληλα, κάλεσε τον συνυποψήφιό της, Στέφανο Κασσελάκη, να πει ποια είναι η «θέση του για τον ελληνικοτουρκικό διάλογο και για την άμυνα της χώρας» και να απαντήσει αν «εξακολουθεί να πιστεύει στη θέσπιση επαγγελματικού στρατού».

«Είναι δικαίωμά μας να γνωρίζουμε και να αποφασίσουμε έχοντας όλα τα δεδομένα στα χέρια μας», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου, προσθέτοντας πως η ίδια είναι «σαφής, χρειάζεται συγκροτημένο και συγκεκριμένο σχέδιο. Μόνο έτσι θα νικήσουμε», επανέλαβε, αφήνοντας για μία ακόμη φορά αιχμές για το «ανύπαρκτο» πολιτικό σχέδιο Κασσελάκη.

Η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου

Πιάνω το νήμα από εκεί που το αφήσαμε χθες. Από την ανάγκη να συζητάμε πολιτικά.

Όχι αφηρημένα, εντελώς συγκεκριμένα.

Χθες, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Και ήταν απαράδεκτο που δεν κατέστησε με δυναμισμό σαφές ότι το Κυπριακό αποτελεί κρίσιμο ζήτημα στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Διότι πριν από λίγο ο κ. Ερντογάν, από το βήμα του ΟΗΕ, είπε ότι πρέπει να αναγνωριστεί η τουρκική κατοχή στην Κύπρο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα τέτοιο φάουλ. Ήδη από τον Ιούλιο ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι η εθνική κυριαρχία είναι μια σχετική έννοια.

Εξακολουθεί να μεταχειρίζεται την εξωτερική πολιτική ως να είναι μια ιδιωτική του υπόθεση.

Από την πλευρά μας, είμαστε σαφείς. Στηρίζουμε σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία, πρέπει όμως να είναι ένας δομημένος διάλογος, όχι απλή ανταλλαγή επισκέψεων. Με σκοπό την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας  ΑΟΖ και με σαφείς αδιαπραγμάτευτες κόκκινες γραμμές. Τη μη αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας και τον σεβασμό της εθνικής μας κυριαρχίας.

Όπως ξέρετε, ζήτησα μια δημόσια συζήτηση με τον Στέφανο Κασσελάκη. Αρνήθηκε.

Εγώ όμως είμαι υποχρεωμένη να ρωτήσω: Υπό τα συγκεκριμένα δεδομένα. Ποια είναι η θέση του για τον ελληνικοτουρκικό διάλογο και για την άμυνα της χώρας; Εξακολουθεί να πιστεύει, όπως δήλωσε δημόσια, στη θέσπιση επαγγελματικού στρατού;

Διότι αυτό, ξέρετε, αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην ασφάλεια της χώρας. Και αυτό σημαίνει ότι οι φτωχότεροι νέοι μας θα υπηρετούν επαγγελματικά, ενώ οι πιο πλούσιοι θα απαλλάσσονται.

Είναι δικαίωμά μας να γνωρίζουμε και να αποφασίσουμε έχοντας όλα τα δεδομένα στα χέρια μας.

Από την πλευρά μου είμαι σαφής, χρειάζεται συγκροτημένο και συγκεκριμένο σχέδιο. Μόνο έτσι θα νικήσουμε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα