Ποιοι ανεμβολίαστοι δεν θα πληρώσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ

Όπως προβλέπεται για τον μήνα Ιανουάριο θα ισχύσει «έκπτωση» 50 ευρώ στο πρόστιμο

Στην πορεία της πανδημίας αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ενώ έδωσε διευκρινίσεις για το ισχύει με το πρόστιμο των μη εμβολιασμένων άνω των 60 ετών.

Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολίου για τους άνω των 60, έκρινε πως το μέτρο είχε αποτελεσματικότητα, καθώς από τις 550.000 μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας οι μισοί περίπου έχουν πλέον εμβολιαστεί.

Αναφερόμενος στο πρόστιμο των 50 ευρώ που θα βεβαιωθεί από την επόμενη Δευτέρα για τον μισό Ιανουάριο, είπε ότι θα κληθούν να το πληρώσουν και όσοι ναι μεν έχουν κλείσει ραντεβού αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. Αυτό καθώς, όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, υπήρχαν διαθέσιμα ραντεβού και οι πολίτες γνώριζαν, εδώ και μήνες για την προθεσμία.

«Αυτοί που δεν θα πληρώσουν το πρόστιμο είναι όσοι έχουν ζητήσει να εμβολιαστούν κατ΄ οίκον, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμη και όσοι έχουν υποβάλλει ένσταση και τελικά θα δικαιωθούν» είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1.

Τι ισχύει με τα πρόστιμα και τις εξαιρέσεις

Όπως προβλέπεται, για τον μήνα Ιανουάριο θα ισχύσει «έκπτωση» 50 ευρώ στο πρόστιμο. Από εκεί και πέρα και κάθε μήνα που δεν κάνουν το εμβόλιο, θα τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και τα έσοδα αυτά θα πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του υποχρεωτικού µέτρου του εµβολιασµού κατά του COVID-19 οι πολίτες εκείνοι που έχουν αποδεδειγµένα λόγους υγείας που εµποδίζουν τη διενέργεια του εµβολίου και συγκεκριµένα:

  • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση
  • Διαγνωσµένη αλλεργία
  • Σύνδροµο θρόµβωσης µε θροµβοπενία
  • Ιστορικό θροµβοπενίας
  • Διάγνωση περικαρδίτιδας ή µυοκαρδίτιδας

Αρµόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού είναι οι τριµελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονοµική Περιφέρεια, που συνιστώνται µε απόφαση των διοικητών τους οι οποίες µπορούν να ζητούν και να
λαµβάνουν υπόψη τους τη γνώµη αρµόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δεν µετέχει ήδη στη συγκρότηση της επιτροπής, ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας.

Οι αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού διαβιβάζονται αυθηµερόν αποκλειστικά µέσω του θεράποντος ιατρού σε ηλεκτρονική διεύθυνση που ανακοινώνεται στον ιστότοπο κάθε Υγειονοµικής Περιφέρειας.

Η αίτηση περιλαµβάνει πλήρη στοιχεία του αιτούντος καθώς και του θεράποντος ιατρού:

  • Όνοµα και επώνυµο
  • Αριθµό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την αποστολή της απόφασης της αρµόδιας υγειονοµικής επιτροπής
  • Ηµεροµηνία της αίτησης απαλλαγής
  • Ο λόγος εξαίρεσης

Επισυνάπτονται η ιατρική βεβαίωση απόδειξης του λόγου εξαίρεσης µε όλα τα αναγκαία στοιχεία, καθώς και κάθε άλλο κρίσιµο αποδεικτικό στοιχείο.

Πόσο θα παραμείνει το μέτρο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφέρθηκε στο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα επιβάλλεται το πρόστιμο.

Όπως είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, το πρόστιμο θα επιβάλλεται για όσο καιρό παραμένουν ανεμβολίαστοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και για όσο καιρό οι επιστήμονες θεωρούν ότι η πιθανότητα να έρθουμε αντιμέτωποι με νέα μετάλλαξη μάς υποχρεώνει να θωρακιζόμαστε με εμβόλιο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα