Πόλεμος Ισραήλ: Η στρατηγική της Χαμάς διέλυσε την άμυνα του Τελ Αβίβ

Οι Ισραηλινές δυνάμεις ξεγελάστηκαν από τα μηνύματα της Χαμάς και βασίστηκαν υπερβολικά σε τηλεχειριζόμενα συστήματα παρακολούθησης

Για αρκετό καιρό το Ισραήλ πίστευε ότι το υψηλής τεχνολογίας φράγμα ασφαλείας που το χωρίζει από τη Λωρίδα της Γάζας ήταν αδιαπέραστο. Ο φράκτης αυτός είναι γεμάτος συρματόπλεγμα, κάμερες και αισθητήρες, ενώ είναι ενισχυμένος με μια τσιμεντένια βάση προκειμένου να αντέχει σε ενδεχόμενη επίθεση από τηλεχειριζόμενο πολυβόλο. Όμως μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς, Ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν μερικά από τα επιχειρησιακά λάθη που επέτρεψαν την μαζική παραβίαση του φράχτη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel , το οποίο επικαλείται τις αρχικές εκτιμήσεις τεσσάρων ανώτερων ισραηλινών αξιωματούχων ασφαλείας, το σύστημα άρχισε να καταρρέει όταν ένας επείγων συναγερμός, νωρίς το πρωί του Σαββάτου, που σήμαναν, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών, για ξαφνική αύξηση της δραστηριότητας των δικτύων επικοινωνίας της Χαμάς, δεν έφτασε ποτέ στους συνοριοφύλακες.

Υπερβολική εξάρτηση από τα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας

Πέρα όμως από τον συναγερμό, η κύρια αποτυχία λέγεται ότι έγκειται στην υπερβολική εξάρτηση που είχαν οι ισραηλινές δυνάμεις στον τηλεχειριζόμενο συνοριακό φράχτη και την ακατάλληλη υπεράσπισή του.

Το γεγονός αυτό επέτρεψε σε drone της Χαμάς να βομβαρδίσουν και να αχρηστεύσουν πύργους επικοινωνίας, κέντρα επιτήρησης και τηλεχειριζόμενα πολυβόλα κοντά στα σύνορα, καθώς και να αχρηστεύσουν τις κάμερες ασφαλείας με πυρά ελεύθερων σκοπευτών, καθιστώντας άμεσα τα σύνορα ανυπεράσπιστα.

Ισχνές στρατιωτικές δυνάμεις

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που ήταν κοντά στα σύνορα ήταν ισχνές, τόσο επειδή είχαν εκτραπεί στην Δυτική όχθη, όσο και γιατί ο υπηρεσιακός σχεδιασμός εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από το φράγμα υψηλής τεχνολογίας. Η εξάρτηση ήταν, τόσο μεγάλη, που οι διοικητές θεωρούσαν ότι δεν χρειαζόταν να υπάρχει ισχυρή φρουρά στα σύνορα. Επιπλέον, πολλοί διοικητές ήταν συγκεντρωμένοι σε μία μόνο στρατιωτική βάση κοντά στα σύνορα, εμποδίζοντας τη συντονισμένη αντίδραση και τη διαβίβαση πληροφοριών στον υπόλοιπο στρατό.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όταν η βάση κατακλύστηκε από τους μαχητές της Χαμάς, πολλοί από τους διοικητές να δολοφονηθούν, άλλοι να τραυματιστούν ή να απαχθούν μαζί με πολλούς στρατιώτες χαμηλότερου βαθμού, μερικοί από τους οποίους έγιναν στόχος, ενώ κοιμόντουσαν στους στρατώνες τους.

Χρειάστηκαν πολλές ώρες μέχρι ο στρατός να αντιληφθεί το μέγεθος της κατάστασης στις παραμεθόριες πόλεις και να στείλει τις κατάλληλες δυνάμεις για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους μαχητές της Χαμάς.

Επιχείρηση παραπλάνησης από τη Χαμάς

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από μια ακόμη μεγαλύτερη αποτυχία των πληροφοριών, η οποία αφορούσε μια πολυετή επιχείρηση παραπλάνησης από τη Χαμάς,που κατάφερε να πείσει το Ισραήλ ότι η ένοπλη οργάνωση σταμάτησε να επιδιώκει την ανοιχτή σύγκρουση και ήταν πρόθυμη να διατηρήσει την ειρήνη και την σιωπηλή συνεννόηση με το Ισραήλ.

Για να το καταφέρει αυτό, διοικητές της ένοπλης οργάνωσης δημοσίευαν μηνύματα ότι δεν επιζητούν πόλεμο, σε βασικά κανάλια επικοινωνίας, που η Χαμάς γνώριζε πως το Ισραήλ τις παρακολουθούσε.

Μάλιστα, οι ένοπλες δυνάμεις ήταν τόσο πεπεισμένες ότι η Χαμάς πραγματικά δεν ενδιαφερόταν ή δεν προετοιμαζόταν για μάχη, ώστε η πρωτοφανής εισβολή να αποτελέσει πλήρη έκπληξη ακόμη και για τους ίδιους τους συνοριοφύλακες.

Ελεύθεροι σκοπευτές ακρωτηρίασαν τα παρατηρητήρια

Όταν άρχισε η μαζική επίθεση της Χαμάς, ελεύθεροι σκοπευτές «πυροβόλησαν τα παρατηρητήρια» που ήταν διάσπαρτα κατά μήκος του φράγματος μήκους 65 χιλιομέτρων (40 μιλίων), δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Άλλοι στρατιώτες μοιράστηκαν παρόμοιες μαρτυρίες σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης, όλες υποδεικνύοντας μια αρχική μαζική επίθεση που ακρωτηρίασε τα συστήματα παρατήρησης και επικοινωνίας του φράγματος.

Ο εκπρόσωπος του στρατού διέψευσε στο AFP τις φήμες περί κυβερνοεπίθεσης με στόχο στρατιωτικά συστήματα ως αιτία της διακοπής ρεύματος.

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς έδειχνε επίσης επιτιθέμενους να πυροβολούν εναντίον των παρατηρητηρίων, συμπεριλαμβανομένων των τηλεχειριζόμενων συστημάτων τους με δυνατότητες πυροδότησης.

Άλλα πλάνα στο διαδίκτυο τραβήχτηκαν από drones που αιωρούνταν πάνω από παρατηρητήρια και έριχναν εκρηκτικά πάνω τους, ενώ οι τρομοκράτες εθεάθησαν επίσης να χρησιμοποιούν μπουλντόζες ή να ανατινάζουν τρύπες στο συνοριακό φράχτη, επιτρέποντας σε μαχητές να εισβάλουν.

«Τεράστια αποτυχία»

Η επίθεση που ακολούθησε ήταν η χειρότερη στην ιστορία του Ισραήλ, προκαλώντας αντίποινα στη Γάζα και πυροδοτώντας έναν πόλεμο που δεν φαίνεται να έχει γρήγορο τέλος. Η Χαμάς συνέχισε να βομβαρδίζει με ρουκέτες τις νότιες και κεντρικές περιοχές, προκαλώντας περισσότερους θανάτους και τραυματισμούς.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς αναφέρει ότι πάνω από 950 άνθρωποι στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά αντίποινα. Το Ισραήλ λέει ότι στοχεύει τις τρομοκρατικές υποδομές και όλες τις περιοχές όπου η Χαμάς δρα ή κρύβεται. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) λένε επίσης ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 1.500 μαχητές στο έδαφός του από τη μαζική διείσδυση.

«Πρόκειται για μια τεράστια αποτυχία του συστήματος πληροφοριών και του στρατιωτικού μηχανισμού στο νότο», δήλωσε ο απόστρατος στρατιωτικός στρατηγός Yaakov Amidror, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας. Οι επιζώντες των επιθέσεων σε κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα έχουν σοκαριστεί από την αποτυχία των συστημάτων που θα εξασφάλιζαν την ασφάλειά τους. Ο Inbal Reich Alon, 58 ετών, από το κιμπούτς Be’eri, αφηγήθηκε ότι πριν από χρόνια, «αφού έστησαν το φράγμα, συνειδητοποιήσαμε ότι ήμασταν ασφαλείς.» Βέβαια, αυτό, πρόσθεσε, «ήταν μια ψευδαίσθηση.»

Πηγή: in

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα