«Πολιτική συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου»

Για την ανάγκη… πολιτικής συμφωνίας έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, διαβεβαιώνοντας πως η ελληνική πλευρά έχει την πολιτική βούληση, επισημαίνοντας όμως ότι χρειάζεται πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» θα συνεχιστούν ώστε να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία σε ζητήματα όπως τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και τα δημοσιονομικά. Σημείωσε πάντως πως αυτή πολιτική βούληση της κυβέρνησης δεν σημαίνει βούληση για νέα μέτρα λιτότητας ούτε για υποχωρήσεις αρχών στα εργασιακά. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, παρά μόνο η πολιτική συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου που θα οδηγήσει στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης το ΔΝΤ να μην βάζει εμπόδια και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός χρονοδιαγράμματος. Ζήτησε το ΔΝΤ «να έχει το θάρρος της γνώμης του. Αν θεωρεί ότι  δεν μπορεί να επιβληθούν άλλα μέτρα λιτότητας, πράγμα που το λέει και το λέει και η ελληνική πλευρά να το πει».

Σχολιάζοντας τη θέση του ΣΕΒ για τα εργασιακά τόνισε ότι η θέση του Συνδέσμου «είναι άλλη το πρωί άλλη το βράδυ. Όταν κάνει δημόσιες τοποθετήσεις οφείλει να λέει ότι έχει πει στην κυβέρνηση και στους άλλους εταίρους» πρόσθεσε. «Σε ό,τι αφορά τις κλαδικές συμβάσεις, θεωρούμε ότι έχουμε σαφή επιχειρήματα», είπε επίσης και συμπλήρωσε ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όπως υπογράμμισε, «ειδικά στα εργασιακά οι ελληνικές θέσεις βασίζονται σε ισχυρά πολιτικά, νομικά και οικονομικά επιχειρήματα».

Για τον προϋπολογισμό σχολίασε ότι τα πλεονάσματα σε μία οικονομία όπως είναι η ελληνική είναι σημαντικά, ωστόσο, κάλεσε όσους ασκούν «ανέξοδη κριτική» να θυμηθούν τι προβλεπόταν σε προηγούμενες συμφωνίες.

Παραδέχτηκε ότι πράγματι προβλέπεται υπερφορολόγηση και ζήτησε από όσους ασκούν κριτική να καταθέσουν αντιπρόταση για το πώς θα καλυφθούν τα μεγάλα κενά. «Και αν η αντιπρόταση προβλέπει μαζικές απολύσεις και οριζόντια περικοπή συντάξεων πρόκειται για καταστροφική πρόταση που δεν γίνεται αποδεκτή». Είπε επίσης ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει, μεταξύ άλλων, επέκταση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και αύξηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τέλος, για το Κυπριακό είπε ότι δεν υπάρχει ημερομηνία συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο και μετά τις εξελίξεις «θα δούμε τα επόμενα βήματα. Το ζήτημα της συνάντησης είναι ανοιχτό», ενώ εξέφρασε την απογοήτευση της ελληνικής πλευράς για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Δεν έχουμε εμπλοκή στα ζητήματα που αφορούν το εδαφικό και το περιουσιακό», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα