Πολύ καλός για να είναι αληθινός: Πώς αποτιμά η Αθήνα τις κινήσεις αποκλιμάκωσης από τον Ερντογάν

Η ξαφνική «επίθεση» αγάπης της Άγκυρας προς την Αθήνα, επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει για την ώρα σε μια νέα φάση, με την ελληνική πλευρά να κρατά αυτά τα θετικά σημάδια

Πρωτοφανή μεταστροφή συνιστά η χθεσινή στάση της Άγκυρας, η οποία τόσο σε επίπεδο προέδρου, όσο και σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών απέστειλε ευχές στην Ελλάδα για την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου, την επέτειο έναρξης της επανάστασης απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Στην επιστολή ο Τούρκος πρόεδρος, εκτός από τις ευχές, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που επέδειξε μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σχέση και η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω με τις κοινές μας προσπάθειες την προσεχή περίοδο. Δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω τις καλύτερές μου ευχές τόσο για την προσωπική σας υγεία και ευημερία όσο και για την υγεία και ευημερία του ελληνικού λαού», ανέφερε η επιστολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς των Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη επιστολή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Δένδια στην οποία έλεγε: «Είμαι βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας οι οποίες υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα παγιωθούν στο μέλλον. Είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλουμε περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική η οποία επικρατεί στις σχέσεις μας».

Ευχετήριο μήνυμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, απέστειλε και η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, με ανάρτησή της στο Twitter. Σε αυτήν αναφέρει: «Συγχαίρουμε τον λαό και της κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Εθνική τους Εορτή».

Για την ξαφνική «επίθεση» αγάπης της Άγκυρας προς την Αθήνα μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο διεθνολόγος και καθηγητής, Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος «μετέφρασε» τι μπορεί να σηματοδοτεί αυτή η απότομη αλλαγή στάσης της γειτονικής χώρας.

«Οι επιστολές Ερντογάν-Τσαβούσογλου προκάλεσαν έκπληξη ως προς τον συμβολισμό. Θα έλεγα συνιστά ολική μετάλλαξη από πλευράς της Τουρκίας. Αρκεί να κάνουμε μια αναδρομή την αντίστοιχη μέρα το 2021 όταν συμπληρώνονταν 200 χρόνια από την Επανάσταση. Τότε μας προειδοποιούσαν να μην προκαλέσουμε με τις πανηγυρικές εκδηλώσεις, το δε 2022 είχαν συνδέσει το 1821 με την Μικρασιατική Καταστροφή απειλώντας μας ότι θα πάθουμε ότι έπαθαν οι πρόγονοί μας το 1822. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρχαν δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες για διάπραξη δήθεν εγκλημάτων πολέμου στην Τριπολιτσά», είπε αρχικά ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «Όλα αυτά ανήκουν προς ώρας στο παρελθόν. Είναι προφανές ότι η αλλαγή στάσης εκ μέρους της Τουρκίας σηματοδοτεί αν μη τι άλλο μια προσπάθεια ο καταστροφικός σεισμός και η ακαριαία ελληνική αντίδραση να λειτουργήσουν ως καταλύτης όχι μόνο αποκλιμάκωσης, αλλά και δημιουργίας των απαραίτητων συνθηκών για την έναρξη ενός διαλόγου. Εμείς δεν έχουμε λόγο να μην είμαστε δεκτικοί, το είπε άλλωστε και ο κύριος Δένδιας, αφού στην τελική ανάλυση η Άγκυρα είναι αυτή που υποαναχωρεί από την ακραία και επιθετική ρητορική των περασμένων μηνών και αυτή είναι που συντηρούσε την ένταση».

Σε κάθε περίπτωση οι επιστολές της Τουρκίας επιβεβαιώνουν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν περάσει για την ώρα σε μια νέα φάση, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά κρατά αυτά τα θετικά σημάδια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα