Πολύ ξένη η κα Ξένη (για τη Δικαιοσύνη…)

Οι καταγγελίες Μανιαδάκη για τους εισαγγελείς Διαφθοράς και του Καμμένου για παρεμβάσεις της πρώην «άμισθης» σε δικαστές προφανώς δεν συγκινούν την κα Ξένη Δημητρίου

«Τα στερνά τιμούν τα πρώτα» είναι μια λαϊκή ρήση, που πολλές φορές αφορά υψηλόβαθμους δικαστικούς, οι οποίοι στο τέλος περίπου της καριέρας τους επιδεικνύουν μια διαφορετική συμπεριφορά από εκείνη του μεγαλύτερου διαστήματος της πορείας τους.

Πρόσφατο παράδειγμα η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υπηρεσιακή πρωθυπουργός και επί σειρά ετών πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κα Βασιλική Θάνου.

Πέραν του ατοπήματος να επιχειρήσει παράταση της θητείας της, διαλύοντας έτσι τη δικαστική επετηρίδα, πέραν της προσπάθειάς της να καπελώσει την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με μια νέα Ένωση υψηλόβαθμων δικαστικών, απεδέχθη την έμμισθη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όταν κατά το παρελθόν «έσκιζε» κυριολεκτικά τα ρούχα της με παρεμβάσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρέπει ένας συνταξιοδοτημένος δικαστικός να τοποθετείται σε έμμισθη θέση.

Πιθανόν το γεγονός ότι επί σειρά ετών υπήρξε «άμισθη» σύμβουλος του πρωθυπουργού να δημιούργησε ανάγκες οικονομικής μορφής, ώστε να αλλάξει τις θέσεις και αντιλήψεις της και να γίνει «έμμισθη». Άλλωστε, η δουλειά δεν είναι ντροπή. Ως δικαστής ασκούσε λειτούργημα, και ως πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής πιθανόν να δουλεύει για τον επιούσιον…

Υπάρχουν όμως και δικαστικοί λειτουργοί που κάνουν πράξη αυτά τα οποία πίστευε η κα Θάνου και έχουν κρατήσει αρνητική στάση σε ανάλογες προτάσεις.

Αναφερόμαστε στη νυν προϊσταμένη Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, κα Ξένη Δημητρίου, η οποία αν και πιέστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί τώρα, δηλαδή έξι μήνες πριν από τη συνταξιοδότησή της, στις 29/6/2019, και να διοριστεί με συνοπτικές διαδικασίες πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού με παχυλό μισθό για μια 5ετία, απέρριψε την πρόταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε γιατί, χωρίς προϊστάμενο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου της επιλογής του, το μέλλον –μετά τις μηνύσεις Σαμαρά, τις καταγγελίες Μανιαδάκη, τις πλημμέλειες των εισαγγελέων Διαφθοράς– δεν προβλέπεται ευοίωνο για κάποια στελέχη του. Όμως η κα Ξένη Δημητρίου, παρά τις πιέσεις, δεν ενέδωσε, προς μεγάλη τέρψη της κας Θάνου που εξασφάλισε έτσι άνετα γεράματα…

Η κα Δημητρίου, λοιπόν, λέει «όχι» στις παχυλές αμοιβές και παραμένει στην κορυφή του εισαγγελικού κλάδου.
Πρόσφατα μάλιστα παράγγειλε και δύο πειθαρχικές προκαταρκτικές έρευνες για τα όσα αναφέρει ο συνάδελφός της, πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Γιάννης Αγγελής, και για τον ρόλο του κ. Μανώλη Πετσίτη –Μανόλο, για τους φίλους του– στα «περίεργα» που έχουν γραφτεί για τη  ΔΕΠΑ και τις πλάτες που έκανε η δημόσια επιχείρηση στον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Στη θητεία όμως της κας Δημητρίου, εκτός από τα προαναφερθέντα, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που η στάση της μπορεί να χαρακτηριστεί ως «φίλα» προσκείμενη προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που την επέλεξε ως προϊσταμένη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Η εμμονή της να ασκεί συνεχείς αναιρέσεις στις διαδοχικές αθωώσεις του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, βολεύει απίστευτα τον ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ στα διαδοχικά eurogroup o κ. Τσακαλώτος συμφωνεί με τα στατιστικά στοιχεία του κ. Γεωργίου, στο εσωτερικό με τις παραπάνω αναιρέσεις «προστατεύει» τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή από τις διαδικασίες της Βουλής που ερευνά πότε και πώς αυξήθηκαν τα ελλείμματα κατά την πενταετή θητεία του.

Μικρή ανταπόδοση, αν κανείς αναλογιστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προ πέντε ημερών παρέμεινε στην κυβέρνηση με ψήφο της κας Παπακώστα,  που δηλώνει οπαδός της «καραμανλικής» πτέρυγας. Επίσης, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, έκρινε πως δεν υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και βούλησης του λαού για το «Μακεδονικό», ανεξάρτητα αν όλα τα γκάλοπ συμφώνησαν ότι το 65-70% του ελληνικού λαού δεν ήθελε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εκτός όμως από τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, υπάρχουν και κάμποσες ακόμη για τις οποίες η κα Δημητρίου έκρινε ότι δεν χρειάζεται παρέμβασή της.

Συμπτωματικά(;) οι υποθέσεις αυτές αφορούν περιπτώσεις που «ακουμπάνε» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς η κα εισαγγελέας δεν θα ήθελε να χαρακτηριστεί ως αγνώμων.

Αναφερόμαστε κατ’ αρχήν σε δήλωση του Πάνου Καμμένου στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία επί λέξει ανέφερε ότι: «Όταν οι εισαγγελείς παραιτούνται από τη Βιέννη και όταν οι κυρίες σύμβουλοί σας λένε στους δικαστές “άσ’ το αυτό για παρακάτω”», βάζοντας ουσιαστικά στο κάδρο τη μοναδική σύμβουλο του πρωθυπουργού. κα Βασιλική Θάνου.

Αν τα λεγόμενα του Πάνου Καμμένου ευσταθούν, αυτό δεν συνεπάγεται απαράδεκτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης; Κατά συνέπεια, δεν έπρεπε να παραγγελθεί έρευνα για το θέμα αυτό;

Μέχρι στιγμής, η κα Δημητρίου παραμένει αδρανής. Πιθανόν,  να μην έμαθε για τις δηλώσεις του Καμμένου άμεσα. Όταν όμως η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της ζητούσε την παρέμβασή της, γιατί δεν «διέταξε» έρευνα για ένα τόσο σοβαρό θέμα;

Ας πάμε όμως παρακάτω.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης, με δικόγραφό του αλλά και με τις δηλώσεις του, καταγγέλλει παράβαση δικονομικών κανόνων για την ιδιότητά του αυτή και δηλώνει ευθέως ότι «πιέστηκε» από τους εισαγγελείς Διαφθοράς να ομολογήσει ότι ο ίδιος προέβη σε χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Τόσο η τήρηση των δικονομικών κανόνων για την ένδυσή του με τον μανδύα του προστατευόμενου μάρτυρα, όσο και οι πιέσεις σε βαθμό εκβίασης –αφού, όπως δήλωσε ο ίδιος, του είπαν ότι «αν δεν αναφέρει ονόματα πολιτικών, θα τον συλλάβουν», θέματα, δηλαδή, που αφορούσαν τους εισαγγελείς Διαφθοράς, δεν έπρεπε να ερευνηθούν; Πάλι η κα Ξένη παρέμεινε αδρανής…

Επισημάναμε ότι τυχόν πλημμέλεια των εισαγγελέων Διαφθοράς θα έβαζε τέλος στο παραμύθι της εξυγίανσης μέσω της Novartis.

Υπάρχει ακόμη και μια τρίτη περίπτωση που η κα Δημητρίου αρνήθηκε να παρέμβει.

Ως γνωστόν, η κα Τουλουπάκη ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς στα τέλη Μαρτίου του 2017.

Στη δικαιοδοσία της ήταν η εξέταση μήνυσης των τριών βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδου, Βασίλη Κεγκέρογλου και Έφης Χριστοφιλοπούλου, σύμφωνα με την οποία ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής είχε παραλείψει να εφαρμόσει τη νομοθεσία για την τιμολόγηση των φαρμάκων, με αποτέλεσμα η φαρμακευτική δαπάνη να αυξηθεί κατά 150 εκατ. ευρώ. Η κα Τουλουπάκη όφειλε αμελλητί να διαβιβάσει τη μήνυση στη Βουλή, ώστε να αποφανθεί η Ολομέλεια για τη δικαστική διερεύνησή της.

Όμως η κα Τουλουπάκη απέστειλε τον φάκελο στις 5/2/2018, δηλαδή 11 μήνες αργότερα. Και μάλιστα χωρίς αναγραφή του ονόματος του υπουργού, αλλά μόνο με τα αρχικά του Π.Κ. (Παναγιώτης Κουρουμπλής). Η παράβαση αυτή των δικονομικών κανόνων από την κα Τουλουπάκη γιατί δεν επέφερε πειθαρχική έρευνα, απόφαση την οποία έπρεπε να λάβει η κα Δημητρίου;

Ξεκινήσαμε το ρεπορτάζ με το γνωμικό «τα στερνά τιμούν τα πρώτα». Ας το λάβει υπ’ όψιν της η κα Δημητρίου, γιατί μελλοντικά κανείς δεν γνωρίζει αν οι θιγόμενοι αρκεστούν στη δικαίωσή τους ή αν θελήσουν να αποδοθούν ευθύνες συγκάλυψης σε πρόσωπα που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων για ιδεοληπτικούς και μόνο λόγους…

 

Εισαγγελέας

(κρυπτόμενος)

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα