Ποντάρουν στον Αλέξη να ανάψει τον σπινθήρα

Η αποσυσπείρωση που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται στην ρήση Παπαδημούλη «κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα εσωκομματικά μας»

Μία εβδομάδα πριν από την διεξαγωγή του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και 15 ημέρες πριν από την πρώτη εκλογή και η ανταπόκριση των πολιτών για τις εσωκομματικές εκλογικές διαδικασίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορούν να χαρακτηριστούν με την δέουσα επιείκεια ως χαλαρή. Όμως ακόμη και πολιτικοί αναλυτές αριστερής προέλευσης παραδέχονται ότι το ενδιαφέρον του κοινού είναι ανύπαρκτο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κάτι πολύ λογικό, να προσθέσουμε εμείς, αφού η προεκλογική περίοδος έπεσε πάνω στις φωτιές σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά το κυριότερο στις διακοπές των ψηφοφόρων. Οπότε όλες οι περιοδείες των τεσσάρων –μέχρι στιγμής- υποψηφίων προέδρων δημοσιεύονται σε κάποιες γωνίες, είτε των εφημερίδων, είτε των ενημερωτικών ιστότοπων. Εξάλλου ακόμη και οι ίδιοι οι υποψήφιοι αποφεύγουν να αποστείλουν στον Τύπο ενημερωτικά δελτία Τύπου και φωτογραφίες, καθώς εκεί που μιλούν είναι τρεις κι ο κούκος. Επαναλαμβάνουμε κάτι πολύ λογικό, καθώς οι πολίτες έχουν το μυαλό τους στις διακοπές, ή στην καθημερινότητα τους. Εξάλλου και η εποχή δεν βολεύει για εκλογικές διαδικασίες, ειδικά μετά τις διπλές εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

Πολλοί στην Κουμουνδούρου συγκρίνουν την δική τους προεκλογική περίοδος με αυτή του ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 2021. Τότε ήταν μία περίοδος, ουδέτερη εκλογικά, είχε προηγηθεί ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά, προκαλώντας πανελλήνια συγκίνηση, αλλά και συσπείρωση των ψηφοφόρων και τέλος η υποψηφιότητα Γιώργου Παπανδρέου ήταν κάτι σαν κράχτης. Σήκωσε από τον καναπέ τους φανατικούς παπανδρεϊκούς που είχαν απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και αυτούς που δεν συγχώρησαν στον πρώην πρωθυπουργό το πρώτο μνημόνιο. Συν τοις άλλοις μεταξύ των υποψηφίων υπήρχε ένα προβεβλημένο στέλεχος, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, αλλά κι ένας υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ο Παύλος Γερουλάνος. Ας μην λησμονούμε ότι ο κ. Γερουλάνος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές έλαβε διπλάσιο ποσοστό από αυτό που είχε πάρει το ΠΑΣΟΚ στην Α’ Αθήνας.

Άλλες συνθήκες

Τουναντίον στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν ανάλογες συνθήκες. Είναι καλοκαίρι, όπου το μυαλό όλων είναι αλλού. Τον Σεπτέμβριο οι οικογένειες έχουν ως μέλημα τα παιδιά που ξεκινούν το σχολικό έτος. Και τέλος δεν υπάρχει ο υποψήφιος κράχτης για να προκαλέσει τον κόσμο. Τον Δεκέμβριο του 2021 όλοι γνώριζαν το πότε θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Ήταν ενημερωμένοι ακόμη κι αυτοί, που δεν σκόπευαν να μετάσχουν στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ. Τώρα το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν το γνωρίζουν καλά-καλά ούτε τα μέλη του κόμματος.

Επίσης ένα αρνητικό για την εσωκομματική εκλογική διαδικασία είναι το ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτουν με την επίσημη προεκλογική περίοδο για τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Και φυσικά πολλοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν θα αποφύγουν την εμπλοκή, διότι δεν θέλουν να δώσουν δικαιώματα, καθώς στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο μανδύας «ανεξάρτητος» είναι της μόδας, πουλάει πολύ και το κυριότερο οδηγεί σε εκλογή.

Οπότε ο προβληματισμός για το πόσοι θα προσέλθουν να ψηφίσουν στις 10 Σεπτεμβρίου προκαλεί αγωνία στην Κουμουνδούρου. Δεν είναι λίγοι που δεν κρύβουν την απαισιοδοξία τους ότι η προσέλευση του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές θα κινηθεί κάτω από 100.000, κάτι που θα μοιάζει με φιάσκο για το νέο αρχηγό.
Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τα εσωκομματικά του είχε κουράσει πολύ πριν τις διπλές κάλπες τον μέσο πολίτη, εξ ου και περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές χαρακτήρισαν τις εθνικές εκλογές ως κάλπες τιμωρίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η προηγούμενη και πρώτη αντίστοιχη εσωκομματική διαδικασία αφορούσε επί της ουσίας μόνον τον Αλέξη Τσίπρα. Από εκεί προήλθε και η μεγάλη συμμετοχή των άνω των 150.000 νέων μελών που ενεγράφησαν ανήμερα της εσωκομματικής διαδικασίας, ώστε να μπορούν να ψηφίσουν τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τη στήριξή του προσωπικά στον ίδιο. Αντιθέτως, αυτή τη στιγμή, το κόμμα βρίσκεται σε απόλυτη αποσυσπείρωση, παρότι οι άνω της μιας υποψηφιότητες, δημιουργούν εκ των πραγμάτων συνθήκες ανταγωνισμού που αυξάνουν το ενδιαφέρον και ευνοούν τη συσπείρωση.  «Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα εσωκομματικά μας» δήλωσε δημόσια πρόσφατα ο Δημήτρης Παπαδημούλης, και το ίδιο να επαναλαμβάνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους και άλλα πιο έμπειρα στελέχη.

Ελπίζουν στην ομιλία

Σε τι ελπίζουν, λοιπόν, στον ΣΥΡΙΖΑ; Δύο τινά μπορεί να προκαλέσουν μία σεισμική δόνηση και ξυπνήσει την ΣΥΡΙΖΑικη κοινωνία. Το ένα η εναρκτήρια ομιλία του Διαρκούς Συνεδρίου στις 2 Σεπτεμβρίου από τον Αλέξη Τσίπρα να προκαλέσει ρίγη συγκίνησης και να αποτελέσει τον κράχτη, ώστε να υπάρξει συμμετοχή στις εκλογές. Όμως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ναι μεν θα ζητήσει ενότητα, αλλά φέρεται δυσαρεστημένος, οπότε δεν θα χολοσκάσει εάν δεν έρθει και πολύ κόσμος την 10η Σεπτέμβριου.  Εξάλλου ο τέως πρόεδρος με όλους τους τρόπους δείχνει πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί στην εσωκομματική διαδικασία.

Το δεύτερο που μπορεί να φέρει στις κάλπες τον κόσμο θα είναι μία υποψηφιότητα, που θα ανακατέψει το παιχνίδι. Και βέβαια ούτε ο Τεμπονέρας, ούτε ο Κασελάκης μπορούν να προκαλέσουν ανακατωσούρα. Μόνο ο Παύλος Πολάκης μπορεί, αλλά από την μία θα δημιουργήσει ένα θετικό σοκ στους φανατικούς να τρέξουν, αλλά από την άλλη θα απομακρύνει τους μετριοπαθείς.

Την ίδια ώρα οι επίδοξοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα εστιάζουν τα πυρά τους εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του, καταλογίζοντας του «ανικανότητα» και «ξεχαρβάλωμα του κρατικού μηχανισμού». Προς αυτή την κατεύθυνση έχει βοηθήσει πολύ και η σκληρή γραμμή που επέλεξε να τηρήσει έναντι του Μεγάρου Μαξίμου η μεταβατική ηγεσία του κόμματος. Ο Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ενώ όλα τα στελέχη του κόμματος, ανεξάρτητα από το πρόσωπο που στηρίζουν στο εσωκομματικό παιχνίδι, χτυπούν προς την πλευρά της κυβέρνησης.

Οπότε όλοι αναμένουν το Διαρκές Συνέδριο της 2ας Σεπτεμβρίου με την ελπίδα ότι και η ομιλία Τσίπρα, αλλά και όσα ειπωθούν εκεί θα βοηθήσει στην προσέλευση του κόσμου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα