Πορείες αλληλεγγύης στο κέντρο της Αθήνας για τον λαό της Βενεζουέλας

Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ με διμοιρίες και κλούβες των ΜΑΤ βρίσκονται στο σημείο

Σε συγκέντρωση αλλά και πορείες αλληλεγγύης στον λαό της Βενεζουέλας προχώρησαν κόμματα και συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, στηρίζοντας επίσης τον πρόεδρο Νικολά Μαδούρο. Αφετηρία τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατάληξη την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Με βασικό σύνθημα “Αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας – Όχι στην ιμπεριαλιστική παρέμβαση” οι διαδηλωτές εκφράζουν την αντίθεση τους στο -όπως το χαρακτηρίζουν- πραξικόπημα των ΗΠΑ. “Πραγματοποιώντας ένα πολιτικό πραξικόπημα, ο αντιδραστικός ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαιδό, με την απροκάλυπτη στήριξη και προτροπή των αμερικανών ιμπεριαλιστών, «έχρισε» τον εαυτό του «προσωρινό πρόεδρο» της χώρας, και κάλεσε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μαδούρο να παραιτηθεί.

Αμέσως ο Τραμπ και το επιτελείο του αναγνώρισε τον νέο ‘πρόεδρο’ -ο οποίος κάλεσε και σε στρατιωτικό πραξικόπημα- καθώς και τον άνθρωπο του πραξικοπηματία, που ορίστηκε επικεφαλής της πρεσβείας της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ”, σημειώνουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμα τους οι διαδηλωτές.

Επιπλέον, τονίζουν ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επέμβουν με 5.000 στρατιώτες στη χώρα της λατινικής Αμερικής, μέσω της γειτονικής Κολομβίας, ενώ ψέγουν και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και κυρίως Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας- για το τελεσίγραφο που έθεσαν στον πρόεδρο Μαδούρο για προσφυγή στις κάλπες αλλά και του ΝΑΤΟ.

Στο σημερινό συλλαλητήριο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Λαϊκή Ενότητα, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΕΕΚ, το Νέο Αριστερό Ρεύμα για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ΟΚΔΕ κ.ά κόμματα και συλλογικότητες. Ανάμεσα σε αλλά, στηλιτεύουν την “υποκριτική”, όπως τη χαρακτηρίζουν στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που “από τη μια τηρεί σιωπή ως κυβέρνηση και από την άλλη ως κόμμα δηλώνει αλληλέγγυο στον Μαδούρο”.

Οι περίπου 800 διαδηλωτές με σημαίες της Βενεζουέλας και πανό κινούνται μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Πεσμαζόγλου, Σταδίου, Όθωνος και Βασιλίσσης Σοφίας προτίθενται να φτάσουν αρχικά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εν συνέχεια στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπτεται εκ περιτροπής.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν για λίγα λεπτά έξω από το κτίριο της ΕΕ και φώναξαν συνθήματα. Στο σημείο (όπως και στη συμβολή με την Ηρώδου Αττικού) έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ με διμοιρίες και κλούβες των ΜΑΤ.

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα